Ποια είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης; Το κοτόπουλο ή το αυγό;

Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους και γενικά για την τήρηση μιας υγιεινής διατροφής, αναζητούμε την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης και το μυαλό μας πηγαίνει πολύ συχνά στο κοτόπουλο και το αυγό.

Για έναν υγιή ενήλικα με ελάχιστη σωματική δραστηριότητα, η Συνιστώμενη Δόση Πρωτεΐνης είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Food & Function.

Κοτόπουλο ή αυγό για πρωτεΐνη;

Τα 100 γραμμάρια αυγών προσφέρουν 10,9 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα καφέ αυγά, επειδή οι καφέ κότες είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερες από τις άσπρες, έχουν λίγο περισσότερη πρωτεΐνη, περίπου 12 γραμμάρια.

Από την άλλη πλευρά, τα 100 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου, δίνουν 23,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με το USDA .

Τόσο το κοτόπουλο όσο και τα αυγά είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Ωστόσο, η επιλογή μεταξύ αυτών των δύο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως οι προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις, οι διατροφικές ανάγκες και τα προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και θέλετε να κάνετε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, το στήθος κοτόπουλου πρέπει να είναι η επιλογή σας.

Το κοτόπουλο είναι ένα άπαχο κρέας που είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη των μυών, την επισκευή και τη συνολική συντήρηση.

Τα αυγά, από την άλλη πλευρά, είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες. Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Επίσης, τα αυγά είναι πιο ευέλικτα όσον αφορά το μαγείρεμα και μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορα πιάτα.

Πηγές άπαχης πρωτεΐνης

Είναι πάντα καλύτερο να προτιμάτε πηγές άπαχης πρωτεΐνης, καθώς έχουν χαμηλότερα επίπεδα λίπους από τις μη άπαχες πηγές πρωτεΐνης. Οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν κοτόπουλο, λευκά ψάρια, αυγά, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Μη άπαχες πηγές πρωτεΐνης

Οι μη άπαχες πηγές πρωτεΐνης είναι συνήθως υψηλές σε λίπος και περιλαμβάνουν επεξεργασμένο κρέας, κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Διαβάστε επίσης

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία – Στάση εργασίας στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Η νέα υπότροφος του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά μελετά βιοαισθητήρα για τον καρκίνο του δέρματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.