Kατακράτηση υγρών και διατροφή: Ποιος είναι ο ρόλος των λαχανικών;

Η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα την κατακράτηση υγρών που με τη σειρά της, οδηγεί σε αύξηση βάρους. Τυπικά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών είναι πρήξιμο στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια, τα πέλματα ή τους αστραγάλους.

Σε μερικές περιπτώσεις, ένδειξη της κατακράτησης υγρών μπορεί να είναι η δυσκολία απώλειας κιλών παρά τις σχετικές προσπάθειες. Συμβαίνει να χάσει κανείς κάποια κιλά λίπους χωρίς να το αντιληφθεί λόγω αυξημένης κατακράτησης υγρών. Μόνο όταν αποβληθεί από το σώμα η περίσσεια υγρού θα γίνει αντιληπτή και η απώλεια λίπους, λέει η ενδοκρινολόγος, Deena Adimoolam, MD.

Συνήθως, αναφέρει η γιατρός,  τα λαχανικά προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης, υπάρχουν όμως κάποια που μπορεί να μην βοηθούν τελικά και τόσο.

Ορισμένα μάλιστα λαχανικά, περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου, που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα και να συμβάλει στην κατακράτηση υγρών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντίδραση του οργανισμού σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο.

Επίσης, η κατανάλωση αυτών των λαχανικών συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα κατακράτησης υγρών σε υγιείς ανθρώπους που έχουν ένα υγιές νευρο-ενδοκρινικό σύστημα και νορμάλ επίπεδα καλίου.

Λαχανικά και διατροφή

Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου και δεν θεωρείται πως βοηθάει στην αποβολή των υγρών.

Τομάτες

Οι τομάτες περιέχουν μέτριες ποσότητες καλίου, αλλά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση.

Καρότα

Αν και τα καρότα περιέχουν μικρότερες ποσότητες καλίου από άλλα λαχανικά, ακόμη μπορεί να συμβάλουν στην κατακράτηση υγρών.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε καλίου, αλλά παρά το γεγονός αυτό, συνήθως δεν προκαλούν κατακράτηση υγρών.

Κολοκύθι

Παρά την πλούσια περιεκτικότητά του σε νερό και τις χαμηλές του θερμίδες, η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο, κατά καιρούς το έχει βάλει στο στόχαστρο.

Υπάρχουν πράγματι κάποια λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε κάποια άλατα, όπως το κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα.

Εάν υπάρχει υψηλή πρόσληψη καλίου χωρίς αρκετή πρόσληψη νερού, οι τροφές αυτές μπορεί να επιταχύνουν την κατακράτηση υγρών.

Ωστόσο, για τον περισσότερο κόσμο, τα παραπάνω λαχανικά είναι υγιεινά και θρεπτικά και μπορούν να συμπεριληφθούν με ασφάλεια στη διατροφή μας. Αντί να τα αποφεύγουμε πιο πρακτικό θα ήταν να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, λέει η dr. Adimoolam.

Διαβάστε επίσης 

Ξεκινήστε τη χρονιά με μια στροφή ολικής άλεσης στη διατροφή σας

Η χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης COVID-19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.