Αυξήστε την πρωτεΐνη στη διατροφή και δείτε το σώμα σας να αλλάζει

Η πρόσληψη αρκετών τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη συνολική σας υγεία. Η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο απαραίτητη για την υγεία σας, αλλά είναι επίσης το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό. Η κατανάλωσή της μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, γεγονός που υποστηρίζει ένα υγιές σωματικό βάρος,λέει η διατροφολόγος και μαραθονοδρόμος, Jacquie Smith και εξηγεί. Η πρόσληψη αρκετών πρωτεϊνών σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για την υγεία. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε πρωτεΐνες ποικίλλουν. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν στους πιο δραστήριους ανθρώπους να καταναλώνουν 0,54-0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων ζωικών και φυτικών πηγών.

Δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας μερικές από τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Κοτόπουλο

Χορταστικό και νόστιμο, το στήθος κοτόπουλο δε λείπει από κανένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής! Ένα στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα (περίπου 120 γραμμάρια) έχει κάτι παραπάνω από 35 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β6, νιασίνη, σελήνιο και φώσφορο. Εκτός της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και λιπαρά, ένα ακόμη πλεονέκτημα του κοτόπουλου είναι ότι μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αν θέλεις να ελέγξεις το βάρος σου, οι καλύτερες επιλογές είναι το ψητό και το βραστό κοτόπουλο, λέει η Smith.

Αυγά

Τα ολόκληρα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης που απορροφάται εύκολα και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών.

Για παράδειγμα, τα ολόκληρα αυγά είναι γεμάτα σελήνιο και βιταμίνες Β12 και Α. Είναι επίσης πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επειδή παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη.

Λάβετε υπόψη ότι το ασπράδι είναι σχεδόν καθαρή πρωτεΐνη, αλλά τα ολόκληρα αυγά που περιλαμβάνουν τον κρόκο παρέχουν πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και υγιεινών λιπαρών. Εάν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη στους κρόκους αυγών, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι πολλές έρευνες έχουν καταρρίψει αυτή την ιδέα.

Αντιθέτως, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ολόκληρα αυγά είναι απίστευτα υγιεινά για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Ψωμί Ezekiel

Το ψωμί Ezekiel διαφέρει από τα περισσότερα άλλα ψωμιά. Είναι φτιαγμένο από βιολογικά και βλαστημένα δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, όπως κεχρί, κριθάρι, σπέλτα, σιτάρι, σόγια και φακές.

Σε σύγκριση με άλλα ψωμιά, όπως το λευκό ψωμί, το ψωμί Ezekiel είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα σάντουιτς πλούσιο σε πρωτεΐνες, βάζοντας στο ψωμί Ezekiel γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα και λίγο χούμους.

Φακές

Οι φακές είναι από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης που μπορείτε να φάτε, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή αν ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Επιπλέον, είναι φορτωμένες και με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά φακές και άλλα όσπρια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και λιπώδης ηπατική νόσος.

Κινόα

Θεωρούμε την κινόα ως δημητριακό, αλλά στην πραγματικότητα είναι σπόρος, γι’ αυτό και κατηγοριοποιείται ως ψευδοδημητριακό. Η κινόα είναι πολύ δημοφιλής στον κόσμο της ευεξίας, λέει η Smith. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από πολλά δημητριακά.

Η κινόα συχνά αναφέρεται ως πλήρης πρωτεΐνη, επειδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Ωστόσο, στην πραγματικότητα περιέχει ανεπαρκείς ποσότητες ορισμένων αμινοξέων, όπως η λυσίνη.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κινόα πρέπει να θεωρείται “σχεδόν πλήρης” πρωτεΐνη. Αυτό μπορεί να σας ενδιαφέρει αν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Ανεξάρτητα από αυτό, η κινόα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και είναι νόστιμη σε πιάτα όπως μπολ με δημητριακά, σούπες και χυλούς.

Φυστικοβούτυρο

Αν και οι άνθρωποι συνήθως θεωρούν τα φιστίκια ως ξηρούς καρπούς, στην πραγματικότητα είναι όσπρια. Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε.

Η κατανάλωση φιστικιών και φυστικοβούτυρου μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη φυστικοβούτυρου σε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Για παράδειγμα, η τοποθέτηση φυστικοβούτυρου σε μια φέτα ψωμί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι και μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας πιο σταθερό μετά το φαγητό.

Διαβάστε επίσης 

Διατροφή μετά τις γιορτές: 5 κινήσεις για να επιστρέψει η ζυγαριά στη θέση της

Η 10η ΕΞΠΟΤΡΟΦ φέρνει για μια ακόμα χρονιά τα πιο premium προϊόντα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.