Καφές φραπέ: Από την Θεσσαλονίκη του 1957 μέχρι σήμερα και τα οφέλη του

Ο κρύος στιγμιαίος καφές, ο γνωστός σε όλους μας φραπέ «γεννήθηκε» το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας εργαζόμενος έκανε τη μεγάλη «ανακάλυψη»: ανακάτεψε στο σέικερ στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό.
Από τότε, η παγωμένη εκδοχή του στιγμιαίου καφέ διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και ταυτίστηκε με την ελληνική κουλτούρα. Εκτός όμως από την απόλαυση, ο στιγμιαίος καφές έχει να προσφέρει και σημαντικά συστατικά για την υγεία μας. Εμπεριέχει ισορροπημένη ποσότητα καφεΐνης και πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά ενώ παράλληλα δεν αποδίδει θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης πολλών νοσημάτων φθοράς και φυσικής γήρανσης. Πέρα από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα που το ίδιο το σώμα μας διαθέτει, είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά μέσα από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών αποτελεί ο στιγμιαίος καφές. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα, που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο καφές φραπέ όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα ποτήρι κρύου στιγμιαίου καφέ (frappé) (300 ml με  5 γραμμάρια καφέ) περιέχει περίπου 1γρ αντιοξειδωτικών, μια κούπα ζεστού στιγμιαίου (200 ml με  4 γραμμάρια καφέ) περιέχει 860mg αντιοξειδωτικών, ενώ ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι (150 ml) περιέχει 172 mg αντιοξειδωτικών και ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι 144 mg αντιοξειδωτικών.

Με βάση πάντα την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, ο καφές φραπέ:

• Βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου
Ο στιγμιαίος καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κέντρων και την μεγαλύτερη τόνωση και εγρήγορση.
  • Βελτιώνει τη φυσική απόδοση και την αντοχή
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την σωματική απόδοση βραχυπρόθεσμα. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό εργογόνο που χρησιμοποιείται ευρέως πριν και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης.
Ένας στιγμιαίος καφές, με βάση τη συνήθη δοσολογία παρασκευής του, περιέχει για τον κρύο (Frappé) περί τα 200 mg καφεΐνης (με 5γρ καφέ) και για το ζεστό περίπου 160 mg (με 4γρ καφέ). Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί αθλητές και λάτρεις της γυμναστικής επιθυμούν να έχουν λίγο καφέ πριν πάνε στο γυμναστήριο ή στην προπόνησή τους.
Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης

Χάρης Γεωργακάκης,

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.