Τι πρέπει να τσεκάρετε στα μενού των εστιατορίων

Τα μενού των εστιατορίων είναι ο καθρέφτης του κάθε καταστήματος μαζίκης εστίασης, και γι αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιοι κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθούν πιστά οι καταστηματάρχες.

Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που αφορά τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών και τα καταστήματα εστίασης, εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ. πρέπει να τους εφαρμόζουν, προκειμένου οι πελάτες να γνωρίζουν ακριβώς τι καταναλώνουν και τι πληρώνουν.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει τι πρέπει να αναγράφεται στα μενού και τους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων μαζικής εστίασης και αναψυχής.

Τι πρέπει να ψάχνετε στα μενού των εστιατορίων

– Το είδος των ελαίων και η χρήση τους

– «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση

– «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση

– «Προϊόν Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή «προϊόν Π.Γ.Ε.» (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτές τις κατηγορίες. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε» αν τα προϊόντα που διατίθενται δεν είναι τέτοια.

– Προκειμένου για προσυσκευασμένα ποτά (μπύρα, οίνος, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, χυμοί, σόδες, ανθρακούχα νερά) αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε προσυσκευασίας σε ml.

– Ειδικότερα για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά που προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η προσυσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους όπως αυτά αναφέρονται στην επισήμανση (ετικέτα) των εν λόγω οίνων ή των αλκοολούχων ποτών.

– Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Μάλιστα, οι καταστηματάρχες σε περίπτωση ελέγχου από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας και διαπίστωσης παράβασης αυτών των κανόνων απειλούνται με διοικητικό πρόστιμο: 1) Για έλλειψη ενδείξεων, 500 ευρώ ανά είδος και 2) Για παραπλανητική-ανακριβή αναγραφή προϊόντος, 3.000 ευρώ ανά είδος.

Διαβάστε επίσης

Healthflix και ψηφιακός σύμβουλος υγείας: Οι νέες πλατφόρμες της ΗΔΙΚΑ

ΕΟΔΥ: Συμβουλές για την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.