Ποιες τροφές, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, δεν πρέπει να τρως την επόμενη μέρα

Η κατανάλωση του φαγητού που περίσσεψε μπορεί να γίνει απειλητική για την υγεία, γι αυτό και κάποιες τροφές, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται την επόμενη ημέρα. «Τα περισσότερα περισσεύματα θα διαρκέσουν με ασφάλεια 3-4 ημέρες εάν διατηρηθούν στο ψυγείο εντός δύο ωρών και συσκευαστούν σε αεροστεγές δοχείο. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηρίων και μπορεί να χρειαστεί να καταναλωθούν πολύ νωρίτερα», αναφέρει η  Dr Tracey Brigman, διαιτολόγος και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Τροφές που δεν πρέπει να τρως την επόμενη μέρα

Βραστά αυγά

Μην ξεφλουδίζετε τα βραστά αυγά σας αν θέλετε να διαρκέσουν περισσότερο από 24 ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το κέλυφος των αυγών λειτουργεί ως προστατευτική επίστρωση για την αποτροπή βακτηρίων. Μόλις αφαιρεθεί αυτό το στρώμα, τα βακτήρια μπορούν γρήγορα να εισέλθουν στους πόρους του αυγού και να το μολύνουν. Έχει αποδειχθεί ότι η λιστέρια εισβάλλει σε σκληρά βρασμένα αυγά που έχουν ξεφλουδιστεί.

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, σύγχυση, μυϊκούς πόνους και πυρετό.

Όσο για τα αυγά, με το βράσιμό τους, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά τη γρήγορη ψύξη τους σε «παγόλουτρο» και στη συνέχεια την τοποθέτησή τους στο ψυγείο εντός δύο ωρών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί: «Μην αφήνετε ποτέ μαγειρεμένα αυγά ή γεύματα με αυγά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες – ή περισσότερο από μία ώρα όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμοί Κελσίου.

Εάν είναι ακόμα με το κέλυφος, τα βραστά αυγά είναι ασφαλή για περίπου μία εβδομάδα».
Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε τα αυγά μόνο όταν είστε έτοιμοι να τα φάτε.

Κιμάς

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, προειδοποιεί, ότι ο κιμάς αντέχει μόλις μία ημέρα -το πολύ δύο- στο ψυγείο, πριν αρχίσει να χαλάει.

Η Brigman, δήλωσε ότι το υψηλό επίπεδο υγρασίας το καθιστά πιο πιθανό να προσελκύσει βακτήρια. «Τα βακτήρια από την επιφάνεια των ωμών, αλεσμένων κρεάτων και λουκάνικων μπορούν να αναμειχθούν στο προϊόν κατά τη διαδικασία άλεσης. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κιμάς πρέπει να μαγειρεύεται καλά για να σκοτωθούν τα μικρόβια» σημείωσε.

Εκτός από τη σαλμονέλα, ο κιμάς ενδέχεται να μολυνθεί από Ε.coli, που πρόκειται για βακτήρια τα οποία συνήθως βρίσκονται στα έντερα ζώων όπως βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα και ελάφια.

Κι ενώ τα περισσότερα βακτήρια είναι αβλαβή, ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν πλήθος γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως κράμπες στο στομάχι, αιματηρή διάρροια και εμετό.

Πεπόνι

Το πεπόνι δεν πρέπει ποτέ να διατηρείται για μία επιπλέον ημέρα στο ψυγείο, επειδή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια αναπτύσσονται γρήγορα. Το πεπόνι πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μόλις κοπεί. Επίσης, ποτέ μην αγοράζετε κομμένο πεπόνι.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα μπορεί να εκτεθούν σε παθογόνους μικροοργανισμούς από το έδαφος, τα ζώα ή το νερό καθώς καλλιεργούνται κοντά στο έδαφος. Το εξωτερικό του πεπονιού έχει μια διχτυωτή επιφάνεια στην οποία μπορούν να προσκολλήσουν τα μικρόβια.

Το πρόβλημα είναι πως ο αποτελεσματικός καθαρισμός του εξωτερικού μέρους του πεπονιού δεν είναι εφικτός, και το εσωτερικό του φρούτου έχει το… τέλειο pH για να υποστηρίξει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ωμό κοτόπουλο

Σε περίπτωση που αγοράσατε κοτόπουλο και το ξεχάσατε για λίγες ημέρες, οι πιθανότητες είναι πως έχει ήδη χαλάσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία έως δύο ημέρες πριν χαλάσει. Ακόμη και εάν είναι μαγειρεμένο, ο οργανισμός συνιστά να το πετάξετε μετά από τέσσερις ημέρες.

Τα πουλερικά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη σαλμονέλα επειδή είναι λιγότερο πυκνά από τα κόκκινα κρέατα όπως το μοσχάρι, καθιστώντας ευκολότερο για τα βακτήρια να εισέλθουν στο εσωτερικό τους. Το χαλασμένο κοτόπουλο τείνει να παίρνει ένα γκριζοπράσινο χρώμα όταν χαλάει και μπορεί να εμφανιστούν μουχλιασμένα σημεία, που υποδηλώνουν βακτήρια. Έχει επίσης μια γλοιώδη υφή.

Κι αν νομίζετε πως το ξέπλυμα του κρέατος θα εξαλείψει τα βακτήρια, κάνετε λάθος.Dr Darin Detwiler, διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στη Νέα Υόρκη, λέει ότι «Παρόλο που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ξέπλυμα του κρέατος μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από κάποια από τα βακτήρια στο κρέας, στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του νεροχύτη και του πάγκου σας, επειδή θα πέσει νερό».

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να παραμείνει, πάντως, στην κατάψυξη για εννέα μήνες πριν την ημερομηνία λήξης του.

Μαγειρεμένο ρύζι

Αν και μπορεί να κρατήσει για μήνες στο ράφι, το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μόνο μία ημέρα πριν χαλάσει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι επιρρεπές στο βακτήριο Bacillus cereus, που σχηματίζει σπόρους, το οποίο συνήθως βρίσκεται σε ωμές και μη επεξεργασμένες τροφές, όπως οι πατάτες, ο αρακάς, τα φασόλια και ορισμένα μπαχαρικά.

Το βακτήριο είναι ιδιαίτερα συχνό σε ρύζι ή σε άλλα δημητριακά που έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε πολύ ζεστό ψυγείο, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε περισσευούμενο ρύζι που διατηρείται σε κατάλληλες θερμοκρασίες.

«Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια, οπότε, αν αφήσετε το μαγειρεμένο ρύζι ή τα ζυμαρικά σας σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και να παραγάγουν σημαντική ποσότητα τοξίνης» λέει η Dr Tracey Brigman.

Διαβάστε επίσης 

Λίπος στο συκώτι: Τροφές που εμποδίζουν τη συσσώρευση του

Βιταμίνη D: Με ποιες τροφές θα τη διατηρήσουμε τον χειμώνα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.