Πώς να αποθηκεύσετε ή να καταψύξετε τις πίτες

Οι γιορτές και τα κεράσματα έχουν ξεκινήσει και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές πίτες στη ζωή μας το επόμενο διάστημα.

Και όσο νόστιμες κι αν είναι, μπορεί να θέλουμε να τις διατηρήσουμε φρέσκες και νόστιμες για λίγο αργότερα ή για τις επόμενες μέρες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε την πίτα εξαρτάται από τον τύπο της πίτας:

Πίτες με φρούτα

Οι πίτες με φρούτα όπως η μηλόπιτα, η ροδακινόπιτα ή η κερασόπιτα, είναι από τις πιο εύκολες στην αποθήκευση. Εάν σας περισσεύει η φρουτόπιτα και σκοπεύετε να την τελειώσετε μέσα σε μια ή δύο μέρες, αποθηκεύστε τη σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο σας. Για βέλτιστη φρεσκάδα, η πίτα που έχει απομείνει πρέπει να διατηρείται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και να καλύπτεται καλά με πλαστική μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή θόλο πίτας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η πίτα έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν καλυφθεί, διαφορετικά διατρέχει τον κίνδυνο να μουσκέψει.

Εάν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να φάτε όλη την πίτα που σας περίσσεψε μέσα σε δύο μέρες, μπορείτε να την βάλετε στο ψυγείο σας. Όταν φυλάσσεται σκεπασμένη στο ψυγείο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σημειώνει ότι θα παραμείνει φρέσκια για περίπου επτά ημέρες. Ωστόσο, συνιστούμε να φάτε όποια φρουτόπιτα έχει απομείνει εντός περίπου τεσσάρων ημερών από την τοποθέτηση στο ψυγείο για καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, αν σκοπεύετε να φάτε την φρουτόπιτά σας κατευθείαν έξω από το ψυγείο, σας προτείνουμε να την αφήσετε πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή να τη ζεστάνετε στο φούρνο για λίγα λεπτά πριν την φάτε.

Πίτες με κρέμα

Οι πίτες με κρέμα όπως η κολοκυθόπιτα, η λεμονόπιτα ή η μπουγάτσα, συνήθως παρασκευάζονται με πολλά γαλακτοκομικά και αυγά, οπότε πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Όταν διατηρούνται στο ψυγείο, αυτές οι πίτες μπορούν συνήθως να παραμείνουν φρέσκες για τέσσερις έως πέντε ημέρες. Οι πίτες με κρέμα σερβίρονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλμυρές πίτες

Δεδομένου ότι οι αλμυρές πίτες όπως η κοτόπιτα, έχουν κάποια πρωτεΐνη, πρέπει να τις βάζετε στο ψυγείο μόλις κρυώσουν εντελώς. Το ίδιο ισχύει και για τις αλμυρές πίτες που δεν έχουν κρέας, αλλά γίνονται με γαλακτοκομικά ή αυγά (π.χ. σπανακοτυρόπιτα).

Οι αλμυρές πίτες τρώγονται καλύτερα εντός τεσσάρων ημερών από τη στιγμή που θα μπουν στο ψυγείο, αλλά μπορούν να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Είναι πάντα καλύτερο να μυρίζετε την πίτα σας (γλυκιά ή αλμυρή) πριν τη βγάλετε από το ψυγείο. Αν παρατηρήσετε άσχημες μυρωδιές ή αποχρωματισμό, πετάξτε την.

Μπορείτε να βάλετε την πίτα στην κατάψυξη;

Ορισμένες παγώνουν καλύτερα από άλλες και όλα εξαρτώνται από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κάθε πίτας.

Πίτες με φρούτα: Οι φρουτόπιτες παγώνουν καλά, αν και είναι καλύτερο να παγώσετε μια ολόκληρη φρουτόπιτα αντί για μεμονωμένες φέτες. Οι φρουτόπιτες διατηρούνται έως και τέσσερις μήνες.

Πίτες με κρέμα: Αν και τεχνικά μπορείτε να παγώσετε μια κρέμα κρέμας, δεν το συνιστούμε. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι πίτες κρέμας παγώσουν και στη συνέχεια ξεπαγώσουν, μπορεί να νερουλιάσουν. Ως αποτέλεσμα, η υφή της πίτας δεν θα είναι η ίδια.

Αλμυρές πίτες: Οι αλμυρές πίτες μπορούν να παγώσουν καλά, αλλά ο βαθμός στον οποίο επιβιώνουν στη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης εξαρτάται από τα συστατικά της πίτας. Για παράδειγμα, ενώ μια τυπική πίτα του βοσκού, μπορεί συνήθως να καταψυχθεί, θα πρέπει να αποφύγετε να παγώσετε μια αλμυρή πίτα με συστατικά που δεν ξεπαγώνουν καλά, όπως κομμάτια πατάτας και ντομάτες.

Διαβάστε επίσης

Νέα βάρη για τον Αγγέλη, περιοδείες για τη Λίλιαν και χαμόγελα για τον Γιάννη

4 κόλπα του TikTok για το πλύσιμο, που καταστρέφουν τα ρούχα σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.