Το ιαπωνικό λάχανο ασπίδα προστασίας για τη μνήμη – Έρευνα

Αν δεν είστε λάτρης της ιαπωνικής κουζίνας, ίσως η πρόσφατη έρευνα σας κάνει να αναθεωρήσετε. Ο λόγος για το ιαπωνικό λάχανο (γουασάμπι), το οποίο προστατεύει τη μνήμη από τη φθορά του γήρατος και των γνωστικών λειτουργιών. Πρόκειται για μια ρίζα ενός γιαπωνέζικου φυτού, που συγγενεύει με το λάχανο με την ονομασία “Wasabia Japonica”.

Σύμφωνα με έρευνες έχει αντιμικροβιακές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το συναντάμε σε σκόνη ή φρέσκο για την παραγωγή πάστας ή σάλτσας γουασάμπι, που συνήθως συνοδεύει το σούσι. Είναι εξαιρετικά καυτερό γι΄αυτό προσοχή την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσεις.

Ιαπωνικό λάχανο και μνήμη

Είναι εξαιρετικά καυτερό γι΄αυτό καταναλώνεται σε ελάχιστη ποσότητα, στην άκρη του κουταλιού. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Nutrients, έδειξε ότι το γιαπωνέζικο αυτό λάχανο, μπορεί να προφυλάξει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη στην τρίτη ηλικία.

Ομάδα ερευνητών με ειδίκευση σε θέματα γνωστικής υγείας και γήρανσης από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα στην Ιαπωνία θέλησαν να διασταυρώσουν τις φήμες του γουασάμπι ως φύλακα των γνωστικών λειτουργιών που έκαναν ανάρπαστα τα διατροφικά συμπληρώματα που το περιέχουν.

Η βασική υπόθεση αποδίδει την αποτελεσματικότητά του στην ηρεμιστική του επίδραση στον εγκέφαλο. Άλλωστε, το ιαπωνικό λάχανο, είναι ένας αποδεδειγμένος σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας που μειώνει τη συστημική φλεγμονή, πολύ πιθανώς χάρη στην περιεκτικότητά του στην αντιοξειδωτική ένωση 6-MSITC.

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες από συνολικά 72 Ιάπωνες εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών. Η μία ομάδα λάμβανε ένα δισκίο γουασάμπι με 0,8 χιλιοστόγραμμα της ένωσης 6-MSITC πριν από τον βραδινό ύπνο για 12 εβδομάδες, και η άλλη λάμβανε placebo (ψεύτικο).

Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα με νοσήματα που επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης, άτομα που βρίσκονταν υπό συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ή έκαναν κατάχρηση αλκοόλ. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων και μνήμης πριν και μετά την πειραματική διαδικασία.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν το συμπλήρωμα γουασάμπι παρουσίασαν βελτίωση στη μακροπρόθεσμη όσο και βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς και στις επιδόσεις στις δοκιμασίες αντιστοίχισης, όπως αυτής ονομάτων με πρόσωπα, ικανότητα που αποδεδειγμένα εξασθενεί με το γήρας. Δεν παρατηρήθηκαν ωστόσο αλλαγές και στη γνωστική ικανότητα. Η ομάδα που έπαιρνε placebo δεν σημείωσε καμία πρόοδο.

Διαβάστε επίσης

Τροφές που φέρνουν υπνηλία και μας κάνουν να νιώθουμε νωθροί

Μπλε μπανάνα: Το δυσεύρετο φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.