Τροφές που βάζουμε καθημερινά στο πιάτο μας και προκαλούν φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι ένα άβολο μέρος της ζωής που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, έως τη φλεγμονή του εντέρου και τις ευαισθησίες στα τρόφιμα. Μπορεί να αισθάνεται σαν σφίξιμο, πίεση, πληρότητα και αέρια στο στομάχι και στην κάτω κοιλιακή χώρα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι μια προσωρινή παρενέργεια ό,τι το έχει προκαλέσει.

Όταν το φούσκωμα γίνεται πρόβλημα

«Όταν το φούσκωμα και η διάταση της κοιλιάς είναι χρόνια και συνοδεύεται από πόνο, απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση από ιατρό», λέει ο Yi Min Teo, MS, RD, CNSC. εγγεγραμμένος διαιτολόγος που ειδικεύεται στην πεπτική υγεία. Αφού υποβληθείτε σε ενδελεχή ιατρικό έλεγχο και αποκλείσετε τυχόν σοβαρές ιπαθήσεις, μπορεί να σας συμβουλεύσουμε να εφαρμόσετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μια πιο προσεκτική ματιά στα τρόφιμα που καταναλώνετε και τον περιορισμό ορισμένων τροφών που προκαλούν φούσκωμα και αέρια .

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ορισμένες τροφές προκαλούν φούσκωμα. Η Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, πιστοποιημένη ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη και πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφής, εξηγεί ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν αέρια ή να ζυμώνονται από βακτήρια του εντέρου που παράγουν αέρια ως υποπροϊόν. Τα τρόφιμα που απαιτούν από εσάς να τα μασάτε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορούν επίσης να εισαγάγουν υπερβολικό αέρα στο έντερό σας.

Το φούσκωμα στο στομάχι είναι αποτέλεσμα ατελούς πέψης. Μπορεί επίσης να οφείλεται στη σύσταση διάφορων τροφών, που ερεθίζουν το έντερο κι έχουν σαν σύμπτωμα αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα στο στομάχι και δυσφορία στην κοιλιά, λέει η Sheth.

Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα;

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως είναι οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβύθια, περιέχουν μια σειρά από πρωτεΐνες, σάκχαρα και φυτικές ίνες, που απορροφούνται δύσκολα από τον οργανισμό. Επειδή όμως τα όσπρια είναι πολύ σημαντική τροφή για τον οργανισμό μας και δεν είναι ωφέλιμο να τις αποκλείσουμε από το διαιτολόγιό μας, μπορούμε να τις συνδυάζουμε με ρύζι ή δημητριακά, ώστε να τα χωνεύουμε ευκολότερα.

Φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα και άμυλα και μπορεί να προκαλούν αέρια και φούσκωμα. Από την άλλη, τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, η οποία επίσης είναι συχνή αιτία για φουσκώματα.

Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά είναι πολύ θρεπτικά και αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, όταν αυτά είναι ωμά καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο στο στομάχι και στο έντερο, με αποτέλεσμα να προκαλούν συχνά φούσκωμα. Καλό είναι, λοιπόν, όποιος είναι ευάλωτος στο φούσκωμα στο στομάχι, να τα καταναλώνει μαγειρεμένα. Όταν είναι μαγειρεμένα καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και η πέψη τους είναι ευκολότερη.

Τροφιμα ολικής άλεσης

Παρά τη θρεπτική τους αξία και τη συμβολή τους στην υγεία μας, τα τρόφιμα ολικής άλεσης χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συχνά προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Για να αποφύγουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα, προτείνεται να καταναλώνονται αργά και μαζί με νερό. Έτσι, διευκολύνουμε την πέψη τους από τον οργανισμό.

Πικάντικα

Τα πικάντικα τρόφιμα και καρυκεύματα, όπως είναι το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το κρεμμύδι με το σκόρδο κ.α. αυξάνουν τα οξέα, που εκκρίνονται στο στομάχι. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το επερχόμενο φούσκωμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και πρακτικές, ώστε να διώξεις το φούσκωμα. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το ποιές τροφές μπορείς να καταναλώνεις για να μην πρήζεσαι. Το μηλόξυδο, λέει η Sheth, είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόφιμο κατά του φουσκώματος. Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ώστε συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Διαβάστε επίσης 

Υγεία του εντέρου: Πότε θα σε ανησυχήσει το φούσκωμα;

Κέικ: Τα 5 λάθη των πρωτάρηδων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.