Ναυτία: Ποιες τροφές θα σε ανακουφίσουν άμεσα

Όταν νιώθουμε ναυτία και μόνο η σκέψη του φαγητού μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα. Όμως, είναι σημαντικό το στομάχι μας να μην είναι άδειο. Σύμφωνα με τη Marissa Meshulam, MS, RD, CDN, διαιτολόγο και ιδρύτρια της MPM Nutrition, η ναυτία που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, μπορεί να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης.

Η χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα κατά την οποία εμφανίζεται η ναυτία ή ο πονοκέφαλος μπορεί να μας “μαρτυρήσει” την αιτία τους. Αν για παράδειγμα εμφανιστεί 1 έως 8 ώρες μετά το γεύμα, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε τροφική δηλητηρίαση. Αν συμβεί αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να οφείλεται σε έλκος, γαστρίτιδα ή και βουλιμία.

Οι καλύτερες τροφές για τη ναυτία είναι οι απλές, ξηρές τροφές. Είναι επίσης ιδανικό να τρώτε μικρά γεύματα παρά μεγάλα, σύμφωνα με την Meshulam. Τα μικρότερα γεύματα είναι πιο ήπια για το στομάχι, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσουν τη ναυτία. Οι πικάντικες, λιπαρές και με πολλή ζάχαρη τροφές μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, οπότε προσπαθήστε να τις αποφύγετε. Προτιμήστε τροφές με ελαφριά γεύση, αν αυτό βοηθάει. Ορισμένες γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι οι φρυγανιές, τα κράκερ, το τοστ, οι πατάτες και τα φρούτα τις βοηθούν με τη ναυτία.

Ουδέτερες τροφές που χωνεύονται εύκολα

Η μπανάνα, το ρύζι και οι ψημένες φέτες ψωμιού είναι τροφές που δεν έχουν έντονη γεύση και χωνεύονται εύκολα. Οι μπανάνες επίσης, είναι καλή πηγή ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων. Έχουν αρκετό κάλιο και βοηθά στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάνουμε μέσω του εμετού.

Στεγνές τροφές

Μαζί με τις ψημένες φέτες ψωμιού, οι στεγνές τροφές μπορούν να βοηθήσουν, ειδικά στην πέψη. Δεν έχουν έντονες μυρωδιές επίσης, κάτι που βοηθά στη ναυτία. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι οι φρυγανιές, τα κράκερς ή ένα κέικ από βρώμη.

Κρύες τροφές

Πολλές φορές προτιμάμε να φάμε κρύες τροφές όταν έχουμε ναυτία, καθώς μυρίζουν λιγότερο έντονα. Επομένως, καλές επιλογές είναι ένα κρύο σάντουιτς με πρωτεΐνη, όπως αυγό ή φυστικοβούτυρο, κράκερ με λίγο τυρί ή γιαούρτι.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ένζυμα που χωνεύουν το φαγητό. Το σώμα επίσης τη χρησιμοποιεί για να οξυγονώσει το αίμα που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Κάποιες έρευνες μάλιστα υποστηρίζουν ότι μια έγκυος γυναίκα θα ανακουφιστεί από τη ναυτία και τον εμετό αν τρώει περισσότερη πρωτεΐνη παρά υδατάνθρακες. Καλές επιλογές είναι το ψάρι, η γαλοπούλα, τα βρασμένα αυγά, το γιαούρτι και το ψημένο τόφου.

Τips που βοηθούν στη ναυτία:

  • καθόμαστε κανονικά όταν τρώμε και μετά
  • αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι άλλο όταν τρώμε
  • αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ή να μιλάμε σε κάποιον
  • τρώμε αργά για να βοηθήσουμε στη χώνεψη
  • ξεπλένουμε το στόμα μας ή πλένουμε τα δόντια μας

Διαβάστε επίσης 

Ναυτία μετά το σεξ: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Τα οφέλη που κρύβει η κολοκύθα για την υγεία

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.