Ναυτία μετά το σεξ: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νιώσατε ποτέ ναυτία μετά το σεξ; Μερικές φορές οι άνθρωποι συνδέουν τη ναυτία με σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά δεν είναι πάντα αυτός ο λόγος.

Ακόμη και κατά τη σύλληψη, αντιδράσεις όπως η έντονη ζαλάδα δεν θα γίνουν αμέσως αντιληπτές εκείνη τη στιγμή.

Ο πονοκέφαλος και η ναυτία από το σεξ μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου σύμφωνα με το nbcnews.com είναι:

Συναισθηματική φόρτιση

Το άγχος ή ο πανικός μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις όπως ναυτία μετά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δεν αισθάνεστε άνετα να κάνετε σεξ ή είστε σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί. Κάποιες φορές, ένα τραύμα από το παρελθόν μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική κατάσταση σας , προκαλώντας σωματική δυσφορία.

Εάν η ναυτία σχετίζεται με την ψυχολογία και την διάθεσή σας, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή ψυχολόγο για να μάθετε την ακριβή αιτία.

Οργασμός

Η μήτρα που συσπάται κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να δημιουργήσει μια βαθιά απόκριση που σας κάνει να νιώθετε ναυτία. Για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι συσπάσεις μπορεί να είναι επώδυνες σε σημείο να προκαλούν ζάλη και ναυτία.

Για να ξεπεράσετε αυτές τις συσπάσεις της μήτρας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα εάν ο πόνος προκαλεί ενόχληση

Υπερβολικά βαθιά διείσδυση

Σύμφωνα με την Erin Carey, επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια του τμήματος Γυναικολογικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους πόνου ή ναυτίας είναι η διείσδυση.

Η πολύ βαθιά διείσδυση μπορεί να χειραγωγήσει τα πυελικά όργανα όπως η μήτρα και ο τράχηλος ή να χτυπήσει τον τράχηλο. Στον τράχηλο της μήτρας υπάρχουν πολλές νευρικές απολήξεις που μπορούν να προκαλέσουν μια πνευμονογαστρική απόκριση, η οποία είναι μια αυτόματη απόκριση στο σώμα που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου που συνδέει τον εγκέφαλο με πολλές κύριες περιοχές του σώματος.

Όχι σπάνια, η πολύ βαθιά διείσδυση προκαλεί απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί κατά την πυελική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου και την τοποθέτηση IUD.

Αυτή η αντίδραση είναι κοινή και τείνει να υποχωρεί γρήγορα. Για να το διορθώσετε, ξαπλώστε αμέσως, σηκώστε τα πόδια σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα

Ινομυώματα ή Κύστες Ωοθηκών

Υπάρχει η άποψη ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε κύστεις ωοθηκών ή ινομυώματα στο σώμα σας. Αυτό προκαλεί διαταραχές των πυελικών οργάνων που προκαλούν συμπτώματα όπως ναυτία.

Επομένως, η ναυτία μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας. Συμβουλευτείτε αμέσως έναν ειδικό για να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Αλλεργική αντίδραση στο σπέρμα

Αν και η περίπτωση είναι πολύ σπάνια, είναι πιθανό να έχετε αλλεργική αντίδραση στο σπέρμα ή σε κάποια από τα συστατικά του.

Όχι μόνο η ναυτία, άλλες αλλεργικές αντιδράσεις που μπορούν να ληφθούν υπόψη είναι οι εξής.

Φαγούρα

Οίδημα των γεννητικών οργάνων

Μια σχετικά πρόσφατη διαπίστωσε ότι μια γυναίκα αλλεργική στα βραζιλιάνικα καρύδια παρουσίασε αλλεργική αντίδραση στο σπέρμα ενός συντρόφου που είχε φάει προηγουμένως ξηρούς καρπούς Βραζιλίας.

Εάν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, ο σύντροφός σας σας πρέπει να αποφεύγει το ίδιο φαγητό πριν κάνει σεξ ή να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό για να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης.

Αφυδάτωση

Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο η ισορροπία ζάχαρης και αλατιού στο σώμα διαταράσσεται. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και διάρροια

Ιλιγγος

Σε ορισμένα άτομα με ίλιγγο, συχνά εμφανίζεται ναυτία και έμετος. Αυτό συμβαίνει όταν χτυπά ο ίλιγγος που προκαλεί το περιβάλλον να αισθάνεται περιστροφή και ακολουθείται από κουδούνισμα στα αυτιά.

Σύνδρομο μετα-οργασμικής ασθένειας (POIS)

Παραθέτοντας από το Healthline, το σύνδρομο της νόσου μετά τον οργασμό ή το POIS αντιμετωπίζεται γενικά από τους άνδρες, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες, όπως γράφτηκε στο περιοδικό Translational Andrology and Urology.

Αυτή η κατάσταση αναγκάζει ένα άτομο να βιώσει τα ακόλουθα συμπτώματα μετά την εκσπερμάτιση ή τον οργασμό.

Θολή όραση

Ναυτία

Εξαιρετική κούραση

Πυρετός

Οι εναλλαγές της διάθεσης

Μυικός πόνος

Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς

Η αιτία αυτού του συνδρόμου δεν είναι ακόμη γνωστή με βεβαιότητα, αλλά έχει να κάνει με μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το σώμα αντιδρά αρνητικά στο εκσπερματικό υγρό ή στο σπέρμα.

Ενδομητρίωση

Όταν ο ιστός που επενδύει τη μήτρα αναπτύσσεται έξω από την κοιλότητα της μήτρας, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο σεξουαλικό πόνο κατά τη διείσδυση. Μερικοί άνθρωποι με ενδομητρίωση αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται ναυτία λόγω του πόνου.

Εάν έχετε ενδομητρίωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάρετε παυσίπονα πριν κάνετε σεξ πριν κάνετε σεξ.

Εάν η ναυτία που αισθάνεστε μετά τη σεξουαλική επαφή συνεχίζει να επαναλαμβάνεται και σας ενοχλεί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό για να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Οι περισσότερες αιτίες για την ναυτία μετά το σεξ δεν συνιστούν λόγο ανησυχίας. Άλλωστε είναι πολύ πιθανό να έχουμε το ίδιο σύμπτωμα και κατά την διάρκεια της άσκησης. Αν νοιώσετε να ζαλίζεστε λοιπόν, λέει η Dr Moses, καλό θα είναι να σηκωθείτε αργά, να πιείτε λίγο νερό και να φάτε κάτι απλό όπως ένα δυο κράκερς. Αν όμως αυτό είναι κάτι που σας συμβαίνει τακτικά ή έχετε και άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

Προπόνηση στο κρύο: Τι να φορέσετε και πότε είναι καλύτερα να μείνετε μέσα

Κόλπα για να μην θολώνουν τα γυαλιά σας όταν φοράτε μάσκα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.