5 λόγοι που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος καθώς μεγαλώνουμε

Το σώμα μας υφίσταται πολλές αλλαγές καθώς μεγαλώνουμε. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να αποδεχτούμε είναι ότι είναι πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος καθώς μεγαλώνουμε. Υπάρχουν λόγοι, που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένοι και εξηγούν το φαινόμενο αυτό: Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Ορμονικές αλλαγές

Όπως το σώμα σας αλλάζει με την ηλικία, έτσι αλλάζουν και οι ορμόνες σας. Η Amy Shapiro, MS, RD, CDN, ιδρύτρια και διευθύντρια του Real Nutrition, εξηγεί: «Γίνονται αλλαγές στις ορμόνες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι γυναίκες εμφανίζουν πτώση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, που σχετίζεται με αύξηση του κοιλιακού λίπους. Οι άνδρες παρουσιάζουν πτώση του επιπέδου τεστοστερόνης, μειώνοντας τις επιδράσεις στην κατανομή λίπους, τη μυϊκή δύναμη και τη μυϊκή μάζα».

Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μείωση των αυξητικών ορμονών καθώς γερνούν. Μια κύρια λειτουργία της αυξητικής ορμόνης είναι η διατήρηση των μυών και της δύναμης. Αυτή η πτώση θα μειώσει επίσης τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας.

Αλλαγές στον ύπνο

Μπορεί να παρατηρήσετε με την ηλικία ότι η ρουτίνα του ύπνου σας αλλάζει. Μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθείτε και μπορεί να ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ακόμα και να ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί από ό,τι στο παρελθόν. «Η στέρηση ύπνου επηρεάζει τη δυσρύθμιση του νευροενδοκρινικού συστήματος ελέγχου της όρεξης, το οποίο αλλάζει τον μεταβολικό ρυθμό», λέει η Shapiro. «Υπάρχει αύξηση στο επίπεδο της γκρελίνης –της ορμόνης της πείνας– όταν η διάρκεια του ύπνου είναι περιορισμένη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και κακές επιλογές τροφών με ενεργειακή πυκνότητα».

Είναι σημαντικό να προσδιορίζετε τι προκαλεί την απώλεια ύπνου σας κάθε βράδυ. Μικρές αλλαγές όπως η μη χρήση του κινητού σας πριν πάτε για ύπνο, ή ακόμα και η αλλαγή μαξιλαριού μπορεί να σας βοηθήσουν. Εάν όχι, πιθανότατα είναι καιρός να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

Μυϊκή απώλεια

Αν δεν το γνωρίζατε ήδη, μετά τα 30, αρχίζουμε να χάνουμε μυϊκή μάζα. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η μυϊκή μάζα μπορεί να μειώνεται έως και 3% έως 8% κάθε 10 χρόνια μετά τα 30. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο όταν περάσετε τα 60 έτη.

Μειωμένη κίνηση

Το να είσαι σωματικά δραστήριος είναι καλό για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή — και τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους. «Εκτός από την απώλεια μυών, η μείωση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής, μπορεί να οδηγήσει σε σωματική αδράνεια ή μειωμένη προθυμία για άσκηση», λέει η Shapiro.

Αν λοιπόν ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, ήρθε η ώρα να το διορθώσετε. Η προπόνηση δύναμης, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της μυϊκής απώλειας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και δύναμης, που θα βοηθήσει στη διατήρηση του μεταβολισμού σε ηρεμία. Η διατήρηση της μυϊκής δύναμης θα σας κρατήσει επίσης ενεργούς.

Αργός μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε, υπογραμμίζουν η Lisa Young, Ph.D., RDN.  Σύμφωνα με την Young, «ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς γερνάμε λόγω της μειωμένης μυϊκής μάζας, που επηρεάζεται από παράγοντες όπως το [φύλο] και το μέγεθος του σώματος».

Τι θα κάνετε για την επιβράδυνση του μεταβολισμού; Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας σας την ώρα του φαγητού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μικρότερα πιάτα και μπολ, καθώς και να προσέχετε πότε είστε πραγματικά πεινασμένοι και χορτάτοι.

«Το μέγεθος της μερίδας είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που τρώτε», μας λέει η Shapiro. “Η υπερβολική πρόσληψη οτιδήποτε, ακόμη και πρωτεΐνης, μπορεί να μετατραπεί σε λίπος. Ειδικά όταν ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία, είναι ακόμη πιο σημαντικό να παρακολουθείτε πόσο τρώτε αλλά και το βάρος σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας πριν πάρετε το δεύτερο εάν το χρειάζεστε ή αν το χρειάζεστε είναι απλά μια λαχτάρα».

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να χάσετε βάρος; Ποιες τροφές απαγορεύονται στο πρωινό

Έξυπνες στρατηγικές για να χάσεις βάρος σε 7 ημέρες

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.