Παγκόσμια Ημέρα Αυγού – Η κορυφαία τροφή για μικρούς και μεγάλους

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να συμπεριλάβουμε σήμερα στη διατορφή μας την κορυφαία τροφή για μικρούς και μεγάλους.

Η διατροφική αξία του αυγού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς προσφέρει στον οργανισμό συνδυασμένα 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, αν και είναι απαραίτητα στοιχεία μίας ισορροπημένης δίαιτας. Γι’ αυτό η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Το αυγό καλύπτει τα διατροφικά κενά

Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που περισσότερα από τα μισά (56%) παγκοσμίως έχουν έλλειψη σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, τα αυγά ως σταθερό και βασικό κομμάτι της διατροφής τους μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν αυτά τα διατροφικά κενά και να προωθηθεί η υγιής ανάπτυξη τους, καθώς περιέχουν όλα αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά!

Αλλά και για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα αυγά είναι πολύτιμος σύμμαχος για δύναμη και γνωστική ευεξία, καθώς η ενσωμάτωση τους στη διατροφή των ηλικιωμένων μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της σαρκοπενίας, των καταγμάτων, της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, προσφέροντας μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης και προστασίας.

Για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού συμπίπτει με τα πρώτα «γενέθλια» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αναγνώρισή της ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργική Απόφαση 2997/289011).

Στους στόχους της ΕΔΟΑΠΑ περιλαμβάνονται:
• η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες,
• η προσέλκυση νέων παραγωγών,
• η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας,
• η προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής,
• η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον,
• η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και
• η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι για την ΕΔΟΑΠΑ μία ακόμα ευκαιρία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του αυγού, τονίζοντας ότι το αυγό είναι ο σταθερός σύμμαχος μας για υγιεινή διατροφή!

Διαβάστε επίσης

Έξαρση των ιώσεων με τα νοσοκομεία να δέχονται πολλούς ασθενείς με COVID-19 – Πολλοί δεν κάνουν πλέον τεστ

Η κακή επικοινωνία της Ειρήνης, οι ελλείψεις υπογραφών του Μιχάλη και το κενό του Δημήτρη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.