6 λόγοι που έχετε κατακράτηση υγρών και πως να διώξετε το φούσκωμα

Αν νιώθετε φούσκωμα ή πρήξιμο, μπορεί να μην έχετε χωνέψει καλά, αλλά μπορεί να έχετε κατακράτηση υγρών. Μην ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του οργανισμού αποτελείται από νερό και είναι το πιο βαρύ πράγμα στο σώμα μετά τα οστά. Το νερό καταλαμβάνει τα κενά μεταξύ και μέσα στα κύτταρά μας. Φυσιολογικά, τα υπερβολικά υγρά περνούν από τα νεφρά και αποβάλλονται μέσω της ούρησης, ωστόσο, μερικές φορές η περίσσεια υγρών μπορεί να συγκρατηθεί μεταξύ των οργάνων και του δέρματος

Η κατακράτηση υγρών είναι διαφορετική κατάσταση από την αύξηση βάρους ή του σωματικού λίπους λόγω υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας κρατά επιπλέον νερό. Επιπλέον, το σώμα σας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Μια μικρή κατακράτηση νερού κάποιες περιόδους τοπικά, είναι φυσιολογικό, αλλά υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατακράτηση νερού, όπως η φλεβική ανεπάρκεια.

6 λόγοι που έχετε κατακράτηση υγρών και πως να διώξετε το φούσκωμα

1. Καταναλώνετε πολύ αλάτι.

Τα αλμυρά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και αυτό είναι συνηθισμένο. Το αλάτι θα τραβήξει το νερό, και πηγαίνει σε μέρη που δεν θέλετε να πάει. Αλλά αυτό είναι συνήθως ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα.

2. Περιμένετε να αδιαθετήσετε.

Κράμπες, αλλαγή στη διάθεση και φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, του στήθους και αλλού. Τυπικά συμπτώματα πριν την περίοδο. Πολλές γυναίκες τείνουν να κατακρατούν νερό πριν και κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και αυτό οφείλεται σε αλλαγές ορμονών κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το φούσκωμα/πρήξιμο υποχωρεί μόλις τελειώσει η περίοδος.

3. Τρώτε πολλούς υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το σώμα σας μπορεί να συγκρατεί νερό. Το βάρος του νερού επηρεάζεται επίσης από τα ενεργειακά μας αποθέματα (γλυκογόνο). Για κάθε ένα γραμμάριο γλυκογόνου που αποθηκεύεται, αποθηκεύουμε τρία έως τέσσερα γραμμάρια νερού. Όταν σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες, το σώμα σας καταναλώνει το γλυκογόνο σας για να του παρέχει ενέργεια. Καθώς το αποθηκευμένο γλυκογόνο εξαντλείται, το αποθηκευμένο νερό φεύγει. Η αρχική απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται γρήγορη στην αρχή, αλλά είναι κυρίως από νερό και γλυκογόνο και δεν είναι απώλεια λίπους.

4. Είστε αφυδατωμένοι.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα θέλει περισσότερο νερό Επομένως, η αφυδάτωση οδηγεί σε κατακράτηση υγρών. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, τείνει να κρατά περισσότερο νερό μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία των υγρών.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι λιγότερο συχνή ούρηση, ζάλη, κόπωση, υπερβολική δίψα και σκουρόχρωμα ούρα. Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα στο σώμα σας, πρέπει να πίνετε περισσότερο H2O.

5. Έχετε φλεβική ανεπάρκεια.

Σε περιπτώσεις φλεβικής ανεπάρκειας οι φλέβες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, κάτι που συνήθως οδηγεί σε αισθητή κατακράτηση νερού στα πόδια. Τείνει να εμφανίζεται όταν κάθεστε ή στέκεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως σε μια μεγάλη πτήση.

6. Ο θυρεοειδής υπολειτουργεί.

Μία εξέταση θυρεοειδούς είναι πάντα χρήσιμη και ένα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να είναι η κατακράτηση υγρών. Ο γιατρός σας θα κρίνει πως θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.

Πώς να διώξετε το φούσκωμα από την κατακράτηση υγρών

1. Λιγότεροι υδατάνθρακες, λιγότερο αλάτι

2. Πίνετε περισσότερο νερό.

3. Ελέγξτε τα φάρμακά σας.

Διαβάστε επίσης

Πάλι πρώτη η Ελλάδα σε ιώσεις και COVID-19, αναμένεται έξαρση λένε οι ειδικοί

RSV: Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό που προκαλεί πνευμονία και ποια η αξία του εμβολιασμού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.