Κράνα: Το superfood με την αντιοξειδωτική δράση και τις θεραπευτικές ιδιότητες

Πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών για τον άνθρωπο αποτελούν, τα “ υποτιμημένα” και “ ξεχασμένα” από πολλούς καταναλωτές, κράνα. Τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού αυτού καρπού –που λανθασμένα συγχέεται με τα cranberries– έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αποτρέποντας το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Τα κράνα προστατεύουν, επίσης, από την ουλίτιδα.

Η χρήση του ήταν αρκετά διαδεδομένη στην παραδοσιακή ιατρική και χρησίμευε για την αντιμετώπιση της διάρροιας, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, του πυρετού, της χολέρας, της ελονοσίας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του καρκίνου, της αιμορραγίας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τα κράνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, του σακχάρου στο αίμα, ενώ αποτρέπουν και την συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Αξιοσημείωτες είναι οι αντιμικροβιακές, αντιπαρασιτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, που μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία στο ήπαρ, τα νεφρά και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οφέλη

Τα φύλλα, οι ώριμοι καρποί και ο φλοιός του δέντρου, προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φαρμακευτικό φυτό και ξεχωρίζουν τα πιο σημαντικά οφέλη, όπως:

Αντιμετώπιση δυσεντερίας και διάρροιας
Φυσικό αναλγητικό
Αντιφλεγμονώδες
Αντιπυρετικό
Αντιμετώπιση των κολικών

Οι αντισηπτικές τους ιδιότητες προκύπτουν από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και βοηθούν στην καταπολέμηση της διάρροιας και άλλων διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος. Έχει επίσης αποδειχθεί, ότι τα κράνα παρέχουν ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην ανακούφιση μυικών πόνων και πονοκεφάλων.

Θεωρούνται φυτά με εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση, συνεπώς, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση φλεγμονών και στη θεραπεία του πονόλαιμου. Παράλληλα, η αντιπυρετική τους δράση, που οφείλεται στις ανθοκυάνες, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πυρετού με φυσικό τρόπο. Παλαιότερα, για την καταστολή του πυρετού σε παιδιά και ενήλικες, χρησιμοποιούσαν το έγχυμα από τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με την χημική δομή του καρπού. Καθώς έδειξαν ότι τα κράνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, τανίνες, καροτίνη, ανθοκυάνες, φλαβονοείδη και φαινολικά παράγωγα.

Η διαφορά των κράνμπερι από τα κράνα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως τα κράνα και τα κρανμπερι είναι το ίδιο φρούτο. Βέβαια αυτό δεν είναι εντελώς παράλογο, αν σκεφτεί κανείς πως το όνομα κ η όψη τους είναι παρεμφερείς. Στην πραγματικότητα όμως, είναι δύο εντελώς διαφορετικές υπερτροφές.

Διαβάστε επίσης 

Τα ανθυγιεινά σνακ – ειδικά το βράδυ – αναιρούν τις προσπάθειες υγιεινής διατροφής

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.