Αυτές είναι οι τροφές, που βάφουν τα δόντια σας

Ο πρώτος λόγος, που κιτρινίζουν τα δόντια σας, είναι επειδή ορισμένες τροφές και ποτά έχουν χρωστικές ουσίες. Ο δεύτερος λόγος οφείλεται στα οξέα, που έχουν ορισμένες τροφές και ροφήματα και τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον το κάπνισμα και το αλκοόλ στερούν κι αυτά με τη σειρά τους από τα δόντια τη φυσική τους λευκότητα και τα αφήνουν κίτρινα, λέει η Όλγα Κακουλίδη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, που είναι γνωστή ως σμάλτο, αποτελεί ένα πορώδες υλικό. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει ουσίες και είναι αρκετά εύκολο να «λερωθεί». Ο αποχρωματισμός του σμάλτου μπορεί να προκληθεί από σκουρόχρωμα τρόφιμα και ποτά, επειδή τα συγκεκριμένα είδη είναι συχνά υψηλά σε χρωμογόνα.

“Βαμμένα” δόντια: ποιες τροφές ευθύνονται

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά είναι μια δροσερή επιλογή και δημιουργούν  μια αίσθηση φρεσκάδας και ανανέωσης. Όμως, σε αυτά βρίσκονται χρωστικές ουσίες και οξέα, τα οποία χρωματίζουν τα δόντια. Μια καλή και εύκολη λύση είναι να καταναλώνονται με καλαμάκι.

Κακάο

Το κακάο είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Παρ’ όλα αυτά το σκούρο καφέ χρώμα κολλάει στα δόντια και τα σκουραίνει. Καλό είναι μετά την κατανάλωσή του ή παράλληλα να πίνετε άφθονο νερό.

Κεράσια, βατόμουρα, ρόδι, εσπεριδοειδή

Είναι τροφές πλούσιες σε βλαφονοειδή, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και  την ευεργετική τους ικανότητα στην επούλωση των τραυμάτων. Το έντονο χρώμα τους όμως χρωματίζει τα δόντια.

Γλυκά, καραμέλες

Τα γλυκά έχουν την τάση να κολλάνε στα δόντια. Εξαιτίας των χρωστικών. που περιέχουν. μπορεί να συμβάλουν στον χρωματισμό των δοντιών.

Κρασί

Ο χρωματισμός των δοντιών μετά την κατανάλωση κρασιού οφείλεται στην οξύτητά του. Η όξινες τροφές κάνουν τα δόντια πιο επιρρεπή στον χρωματισμό.

Κόκκινη σάλτσα

Τα φαγητά, που περιέχουν κόκκινη σάλτσα, είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των δοντιών σας. Μετά την κατανάλωσή τους, κατευθείαν βούρτσιμα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα και ως κατά συνέπεια αφυδατώνεται και το στόμα από το σάλιο. Το σάλιο έχει προστατευτικές και καθαριστικές ιδιότητες. Η μείωση του σάλιου οδηγεί στον χρωματισμό των δοντιών.

Κολλώδεις τροφές

Τα γλυκά αρτοπαρασκευάσμα, τα κουλούρια και γενικότερα τα επεξεργασμένα snacks κολλάνε σε αυτά αρκετές ώρες και με αυτό τον τρόπο τα χρωματίζουν. Καλό είναι 30 λεπτά – 1 ώρα μετά την κατανάλωσή τους να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.