Ευαισθησία στο έντερο; Ποιες τροφές απαγορεύονται

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν ευαισθησία στο έντερο. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (μερικοί το αναφέρουν και σαν σπαστική κολίτιδα) είναι μία από τις συνήθεις καλοήθεις διαταραχές στο πεπτικό σύστημα που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευ ζην των ασθενών, χωρίς να απειλεί όμως τη ζωή τους, αναγέρουν οι γιατροί του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Συγκεκριμένα τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της διαταραχής αυτής επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες, την εργασία, τα ταξίδια, τη σεξουαλική λειτουργία ακόμα και την ποιότητα του ύπνου.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου χαρακτηρίζεται από φούσκωμα, κράμπες στην κοιλιά και οι διαταραχές στις κενώσεις (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) και που πρέπει να σας κινητοποιήσουν.

Συμπτώματα επίπονα και ενοχλητικά, όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και πόνος, διαταράσσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Όπως αναφέρει το hopkinsmedicine.org υπάρχουν τροφές επου μπορεί να πυροδοτήσουν ή να ενοχλήσουν περισσότερο το ευερέθιστο έντερο.

Ευαισθησία στο έντερο; Ποιες τροφές απαγορεύονται

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και δυσανεξία στη λακτόζη

Το γάλα είναι προβληματικό για 2 λόγους. Πρώτον περιέχει λιπαρά που χειροτερεύουν τη διάρροια. Πρέπει να επιλέξετε γάλα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς καθόλου λίπη για να μειώσετε το ρίσκο.

Δεύτερον περιέχει λακτόζη. Πολλά άτομα που έχουν ευερέθιστο έντερο έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη και υποφέρετε από ευερέθιστο έντερο καλό θα ήταν να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις όπως γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού ή ρυζιού.

Εάν θέλετε να βγάλετε τελείως από τη διατροφή σας τα γαλακτοκομικά καλό θα ήταν να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο ώστε να μη παρουσιαστεί έλλειψη.

Τα τηγανητά φαγητά ερεθίζουν το στομάχι

Οι τηγανητές πατάτες καθώς και άλλα τηγανητά φαγητά είναι μέρος της διατροφής των περισσότερων. Ωστόσο καλό θα ήταν εάν έχετε ευερέθιστο έντερο να καταναλώνετε τηγανητά με μέτρο και όχι κάθε μέρα.

Τα τηγανητά περιέχουν πολλά λιπαρά και είναι δύσπεπτα από τη φύση τους. Πολλές φορές το τηγάνισμα αλλάζει τη χημική σύσταση των τροφών καθώς γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμήστε μαγείρεμα στο grill, στο φούρνο ή ψηστιέρα ως πιο υγιεινές λύσεις.

Φασόλια 

Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Ωστόσο μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Οι φυτικές ίνες από τα φασόλια αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στη δυσκοιλιότητα.

Προκαλούν όμως σχεδόν πάντοτε αέρια, φούσκωμα και πολλές φορές κράμπες. Καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε εάν έχετε ευερέθιστο έντερο.

Αναψυκτικά με καφεΐνη 

Για πολλούς ο πρωινός καφές είναι απολύτως απαραίτητος για την επίσκεψη στην τουαλέτα. Όπως όλα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, έτσι και ο καφές κινητοποιούν το έντερο. Μπορεί ωστόσο σε άτομα που έχουν ευαισθησία να προκαλέσει διάρροια.

Ο καφές, τα αναψυκτικά με καφεΐνη και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να ερεθίσουν το έντερο σε άτομα που έχουν σπαστική κολίτιδα. Καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε εάν είστε παθών.

Επεξεργασμένα τρόφιμα 

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του γενικού πληθυσμού που δεν αναρωτιέται τι μπορεί να περιέχει ένα έτοιμο γεύμα από το σούπερ μάρκετ ή ένα επεξεργασμένο τρόφιμο όπως γλυκά του εμπορίου και τα μπισκότα από το περίπτερο.

Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουν σχεδόν κανένα θρεπτικό συστατικό εκτός από κενές θερμίδες και επιπλέον περιέχουν μεγάλες ποσότητες από τροφικά πρόσθετα, ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά και άλλα χημικά εμπορίου που συχνά πυροδοτούν κρίσης σπαστικής κολίτιδας.

Διαβάστε επίσης

Θεσμοθετείται η Διαιτολογική Πράξη για προστασία των πολιτών από επιτήδειους – Το αγκάθι στην επιτροπή του ΚΕΣΥ

Αυτά είναι τα υγιεινά αλλά παράξενα λαχανικά που οφείλεις να δοκιμάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.