Αυτά είναι τα υγιεινά αλλά παράξενα λαχανικά, που οφείλεις να δοκιμάσεις

Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε μόνο τους συνήθεις ύποπτους στον διάδρομο των λαχανικών, όπως το μαρούλι, τις πιπεριές, τα καρότα και το λάχανο, μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ πριν για τα παρακάτω υγιεινά αλλά παράξενα λαχανικά που μοιάζει σαν να προέρχονται από αχαρτογράφητους εξωγήινους πλανήτες.

Τα τροπικά κλίματα, η διαφορετική γεωγραφία και οι αρχαίες πρακτικές παίζουν όλοι το ρόλο τους στο να μπουν αυτά τα μαγευτικά λαχανικά, με ζωντανά χρώματα και περίπλοκα εξωτερικά χαρακτηριστικά, στις κουζίνες όλου του κόσμου.Οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της ποικιλίας των λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων – και ακόμη και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας. Ίσως λοιπόν, ήρθε η ώρα να διευρύνετε τους διατροφικούς σας ορίζοντές και να δοκιμάσετε κάτι νέο και θρεπτικό, μας λέει ο Νικόλας Σαμέλης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με πτυχίο Bachelor.

Ποια είναι αυτά τα λαχανικά:

Καρότο Dragon

Το καρότο Dragon (Daucus Carota), είναι μια ποικιλία που ανήκει στην οικογένεια Apiaceae. Οι ρίζες του έχουν μοβ χρώμα και αναπτύχθηκαν ως ειδική ποικιλία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιλέγονται για τον ασυνήθιστο χρωματισμό και τη γλυκόπικρη γεύση τους. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ανθοκυανών και λυκοπενίου, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που δίνουν στη ρίζα τη μοβ-κόκκινη, χρωματισμένη απόχρωση. Οι φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι κατάλληλο τόσο για ωμές όσο και για μαγειρεμένες εφαρμογές, όπως ο ατμός, το σοτάρισμα, το ψήσιμο και το στιφάδο.

Πού θα το βρείτε; Σπανίως θα το βρείτε σε κάποιο φυσικό κατάστημα της γειτονιάς σας. Ωστόσο μπορείτε να το προμηθευτείτε από κάποιο διαδικτυακό παντοπωλείο.

Πιπεριά Peter

Η πιπεριά Peter (Capsicum annuum var. Annuum), είναι μια πιπεριά τσίλι που είναι γνωστή για το ασυνήθιστο σχήμα της. Εμφανίζεται σε κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες. Η πιπεριά θεωρείται πολύ σπάνια και η προέλευσή της είναι άγνωστη. Ωστόσο, καλλιεργείται συνηθέστερα στο ανατολικό Τέξας, τη Λουϊζιάνα και σε μέρη του Μεξικού.Η πιπεριά έχει βαθμολογία στην κλίμακα Scoville 10.000-23.000 SHU, ανάλογα με την καλλιέργεια και την προετοιμασία, καθιστώντας την πιο πικάντικη από την πιπεριά χαλαπένιο (jalapeño). Έχει τόσο καλλωπιστική, όσο και μαγειρική χρήση. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται ακριβώς όπως και οι πιπεριές χαλαπένιο (jalapeño). Μπορεί να την βρούμε σε τουρσί ή για την προετοιμασία κάποιας καυτερής σάλτσας.

Πού θα την βρείτε; Παρά την σπανιότητα της, κάποιοι παραγωγοί οι οποίοι εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό μπορεί να την διαθέτουν προς πώληση.

Κάκτος Nopa

Το Nopal (νοπάλ) αποτελεί ένα κοινό όνομα για τους κάκτους του είδους Opuntia Ficus-indica, και ανήκει στην οικογένεια Cactaceae. Το Nopal συναντάται σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές του Μεξικού, αλλά καλλιεργείται και σε μέρη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Μεσογείου για ανθρώπινη κατανάλωση ή ως ζωοτροφή για τα ζώα. Στο Μεξικό, ο κάκτος Nopal καταναλώνεται από τον άνθρωπο από την προ-Ισπανική εποχή. Χρησιμοποιείται έως και σήμερα για την αντιμετώπιση ορισμένων παθολογικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπερλιπιδαιμία και ο καρκίνος. Αποτελεί σημαντικό συστατικό της διατροφής των Μεξικανών και μαγειρεύεται χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους (ψητό, βραστό, τηγανητό και στον ατμό).

Πού θα τον βρείτε; Μπορείτε να τον προμηθευτείτε είτε φρέσκο από κάποιο μανάβικο που κάνει εισαγωγές φρούτων ή σε μορφή σκόνης από κάποιο φαρμακείο ή διαδικτυακό κατάστημα.

Μπρόκολο Romanesco

Το μπρόκολο Romanesco (ρομανέσκο), που κατάγεται από την Ιταλία ή την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καλλιεργείται στην περιοχή της Ευρώπης από τον 16ο αιώνα. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, αλλά φτωχό σε περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.Στο πολύ νεαρό του στάδιο καταναλώνεται ωμό ή μετά το μαγείρεμα. Χρησιμοποιείται σε ζυμαρικά και μαγειρευτά και μερικές φορές, κόβεται σε μικρά κομμάτια και χρησιμοποιείται ωμό σε ανάμεικτες σαλάτες ή τουρσιά. Επίσης, διαθέτει τεράστιο κύρος στη φαρμακευτική χρήση, καθώς βοηθά στη βελτίωση και την προστασία της όρασης.Που θα το βρείτε; Θα μπορέσετε να το προμηθευτείτε είτε από το γειτονικό σας μανάβικο – σούπερ μάρκετ, είτε από κάποιο διαδικτυακό παντοπωλείο.

Λαγόχορτο Salsify

Το λαγόχορτο Salsify (σαλσίφι) είναι ιθαγενές στην ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη, όπου καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε ευρέως τον 16ο αιώνα στη Γαλλία και την Ιταλία. Αποτελεί μια καλλιέργεια ψυχρού καιρού, οι ρίζες της οποίας έχουν μεγάλη διατροφική σημασία και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική. Ως τροφή έχει ευεργετική επίδραση στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Οι ρίζες είναι διουρητικές, αντιβηχικές και μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για στομαχικές και γαστρικές διαταραχές.

Πού θα το βρείτε; Πιθανώς να το βρείτε στα ράφια του γειτονικού σας παντοπωλείου με βιολογικά προϊόντα ή διαδικτυακά.

Λάχανο Rutabaga

Το λάχανο Rutabaga είναι ένα λαχανικό που προέρχεται από την Ελβετία και αποτελεί ένα είδος μεταξύ θερινού γογγυλιού και χειμερινού λευκού λάχανου. Αποτελεί πολύ πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών, ανόργανων συστατικών όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμινών, ιδίως βιταμίνης Β1, Β2 και Β5. Τρώγεται φρέσκο, βραστό, στιφάδο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή χυμού ο οποίος έχει και καλλωπιστικές ιδιότητες. Ταιριάζει καλά με άλλα λαχανικά, ειδικά με πατάτες και λάχανο.Που θα το βρείτε; Θα έχετε περισσότερη τύχη, εάν το αναζητήσετε και το παραγγείλετε από κάποιο διαδικτυακό παντοπωλείο.

Purslane

Το Purslane (Portulaca oleracea L.) είναι ένα κοινό φυτό που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο και είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη ζιζανίων στις θερινές καλλιέργειες. Ανήκει στην οικογένεια Portulacaceae και φαίνεται να έχει ασιατική προέλευση (Ιράν, Ινδία, Νότια Ρωσία). Αποτελεί μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, α-λινολενικού οξέος, καθώς και ορισμένων αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη, β-καροτένιο, ασκορβικό οξύ και γλουταθειόνη).

Τα φύλλα και οι μίσχοι του μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα σε διάφορα πιάτα. Αλλά η πιο συχνή χρήση του είναι ωμό σε ανάμεικτες σαλάτες, που εκτιμάται ιδιαίτερα για τη χυμώδη και ελαφρώς ξινή γεύση του, η οποία είναι παρόμοια με του σπανακιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως φαρμακευτικό φυτό, λόγω της αντισκορβουτικής, αντισηπτικής, αντισπασμωδικής και διουρητικής του δράσης.

Πού θα το βρείτε; Στην Ελλάδα, μπορεί να μην βρείτε την συγκεκριμένη ποικιλία φυτού εκτός και αν το προμηθευτείτε διαδικτυακά. Ωστόσο, στη χώρα μας ευδοκιμεί ένα άλλο φυτό της ίδιας οικογένειας, η γνωστή σε όλους μας γλιστρίδα. Συμβουλευτείτε το γειτονικό σας μανάβικο, όπου και είναι πολύ πιθανό να το βρείτε.

Φασόλι Yard-long

Το φασόλι Yard-long ανήκει στην οικογένεια Fabaceae και είναι ένα ξεχωριστό υποείδος των αμπελοφάσουλων, που χαρακτηρίζεται από την αναρριχώμενη συνήθεια ανάπτυξης και τους μακριούς λοβούς του. Ονομάζεται επίσης Sitao, Bodi bean, Asparagus bean και Snake bean, ενώ θεωρείται μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες λαχανικών στην Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Οι λοβοί καταναλώνονται ως λαχανικό και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και άλλων ανόργανων συστατικών. Οι νεαροί λοβοί του καταναλώνονται τόσο σε νωπή όσο και σε μαγειρεμένη μορφή, αλλά είναι προτιμότερο να καταναλωθούν μαγειρεμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη (PHA) στα φασόλια και σαπωνίνες στους λοβούς.

Η φυτοαιμαγλουτινίνη είναι μια λεκτίνη που συνήθως βρίσκεται στα όσπρια και είναι ανθεκτική στη διαδικασία της πέψης και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δηλητηρίαση εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Οι σαπωνίνες είναι ουσίες που δίνουν στο φαγητό πικρή γεύση και έτσι μπορούν να μειώσουν τη γευστικότητα των φυτών. Η διαδικασία βρασμού θα μειώσει σημαντικά την συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών στα φασόλια. Κατά τη διαδικασία αυτή, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι έχουν μαγειρευτεί πλήρως.

Πού θα το βρείτε; Θα το βρείτε ψάχνοντας στο κοντινότερο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα ή αναζητώντας το σε κάποιο διαδικτυακό παντοπωλείο.

Cassava

Το φυτό Cassava είναι ένα φυτό της οικογένειας Euphorbiaceae (Ευφορβίδες), και το κέντρο προέλευσής του είναι η περιοχή του Αμαζονίου, όπου και καλλιεργείται από μικροπαραγωγούς. Στη Βραζιλία χρησιμοποιείται ως τροφή για τον άνθρωπο. Ονομάζεται επίσης Manioc (Μανιόκα) και Yuca (Γιούκα). Είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, ωστόσο είναι πλούσιο σε νερό και η διαδικασία καλλιέργειας του είναι απλή και οικονομική. Οι ρίζες του αποτελούν την κύρια πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών, ενώ τα φρέσκα φύλλα του περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεϊνών. Επίσης, περιέχει μικρή ποσότητα βιταμίνης C, Β1, Β12, Β3 και ασβεστίου.

Οι ρίζες μπορούν να καταναλωθούν απλά μαγειρεύοντας τις, ή μπορούν να αποτελέσουν συστατικό ορισμένων συνταγών ως υποκατάστατο της πατάτας. Θα πρέπει πάντα να μαγειρεύτε πολύ καλά, διότι εάν καταναλωθεί ωμό είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Από την επεξεργασία του φυτού μπορεί να προκύψει το γνωστό αλεύρι μανιόκας. Στην αγορά θα το δείτε να συσχετίζεται και με το άμυλο ταπιόκας. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο. Παράγεται μεν από την ίδια ρίζα του φυτού, αλλά με εντελώς διαφορετική διαδικασία.

Πού θα το βρείτε; Μπορείτε να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλεία της περιοχής σας σε μορφή αλευριού. Εάν το προτιμάτε φρέσκο, τότε θα χρειαστεί να το αναζητήσετε σε κάποιο μανάβικο που κάνει εισαγωγές λαχανικών.

Jicama

Το Jicama, είναι ένα τροπικό φυτό το οποίο καλλιεργείται στο Μεξικό από την εποχή των Αζτέκων. Από τους ντόπιους του Μεξικού αποκαλείται και «Μεξικάνικη πατάτα». Ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων, Fabaceae. Η βρώσιμη ανοιχτόχρωμη καστανή σαρκώδης ρίζα του ζυγίζει 0,5 έως 3 κιλά. Συνήθως συγκρίνεται με την πατάτα λόγω της παρόμοιας εμφάνισης και σάρκας. Ωστόσο, περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες και είναι πιο υγιεινή από τις πατάτες. Επίσης, περιέχει μικρές ποσότητες από βιταμίνη C, Β6, προβιοτικά και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών.

Η γεύση της ρίζας του, η οποία είναι και το μόνο βρώσιμο μέρος του φυτού, είναι τραγανή σαν μήλο και χυμώδης, με ελαφριά γλυκιά ευχάριστη γεύση . Όλα τα άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των φύλλων, των σπόρων και των στελεχών, είναι όλα τοξικά. Επομένως, πρέπει να ξεφλουδίσετε το δέρμα και να αφαιρέσετε προσεκτικά όλα τα μέρη του πριν το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας.

Πού θα το βρείτε; Θα το βρείτε αναζητώντας σε κάποιο διαδικτυακό παντοπωλείο ή σε κάποιο μανάβικό που το εισάγει από το Μεξικό.

Σπανάκι Malabar

Το σπανάκι Malabar είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που προέρχεται από την τροπική Ασία και είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα λαχανικά στην Ασία και την Αφρική. Είναι μέλος της οικογένειας Basellacea. Κυκλοφορεί και με τις ονομασίες: αναρριχώμενο σπανάκι, ινδικό σπανάκι, σπανάκι αμπέλου και σπανάκι Κεϋλάνης. Εμφανίζεται είτε με κόκκινα, είτε με πράσινα φύλλα, αναλόγως με το είδος του.

Είναι ιδιαίτερα νόστιμο όταν είναι σοταρισμένο ή χρησιμοποιείται σε σούπες και τηγανητά, καθώς τα φύλλα τείνουν να είναι ελαφρώς βλεννώδη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, C και ασβέστιο.

Πού θα το βρείτε; Θα το βρείτε σίγουρα, αν το αναζητήσετε σε κάποιο διαδικτυακό παντοπωλείο ή σε κάποιο μανάβικο με μεγάλη ποικιλία λαχανικών.

Μωβ γλυκοπατάτα Okinawan

Οι μωβ γλυκοπατάτα Okinawan (Ipomoea batatas L.), είναι ένα λαχανικό της οικογένειας Convolvulaceae. Η σάρκα της είναι χρώματος μωβ έως σκούρο μωβ. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική και μεταφέρθηκε στον νομό Οκινάουα της Ιαπωνίας το 1600. Έκτοτε έχει γίνει το αγαπημένο τοπικό προϊόν. Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο τροφίμων ή/και σνακ στην Κίνα και στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποιείται και η βασική καλλιέργειά της. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.

Αποτελεί σημαντική πηγή διαιτητικών ινών, ανόργανων συστατικών, βιταμινών και διαφόρων φυτοχημικών ουσιών (φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και καροτενοειδή) και περιέχει επίσης άφθονους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Διαθέτει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Αναφέρεται ότι η περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες στις μωβ γλυκοπατάτες είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη της συνηθισμένης γλυκοπατάτας με πορτοκαλί σάρκα.

Στην μαγειρική μπορεί αν χρησιμοποιηθεί αντί για την απλή γλυκοπατάτα ή πατάτα και για την δημιουργία παραδοσιακών Ασιατικών συνταγών.

Πού θα το βρείτε; Μπορείτε να την βρείτε σε κάποιο μανάβικο με ευρεία γκάμα λαχανικών ή σε κάποιο διαδικτυακό παντοπωλείο. Ίσως να έχετε την τύχη να την βρείτε και στο τοπικό σας σούπερ μάρκετ.

Φύκι Dulse

Το Palmaria palmata (Dulse) όπως ονομάζεται, είναι ένα κόκκινο φύκι το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη φυκιών που χρησιμοποιείται στην μαγειρική του δυτικού κόσμου. Με τεκμηριωμένη ιστορική χρήση μέχρι σήμερα στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αποτελεί ένα σνακ, συμπλήρωμα διατροφής και συστατικό σε διάφορα πιάτα. Αποτελεί μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, επειδή περιέχει τα περισσότερα από τα απαραίτητα και μη απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ιώδιο και βιοδραστικές ενώσεις. Εάν καταφέρετε να το εντοπίσετε στην αγορά, μπορείτε να το προσθέσετε μαγειρεμένο ή φρέσκο, ως γαρνιτούρα σε συνταγές που περιέχουν κρέας, ψάρι, σαλάτες και σε σνακς.

Πού θα το βρείτε; Θα το βρείτε στην αγορά μέσω κάπου διαδικτυακού παντοπωλείου ή στο τοπικό σας σούπερ μάρκετ με βιολογικά προϊόντα.

Συμπερασματικά

Προσθέτοντας μερικά από αυτά τα λαχανικά στη διατροφή σας, όχι μόνο θα διευρύνετε τον ουρανίσκο σας και θα προσθέσετε γεύση στα πιάτα σας, αλλά ενδεχομένως να ενισχύσετε και τη συνολική σας υγεία. Μη φοβηθείτε να δοκιμάσετε αυτά τα μοναδικά λαχανικά αν τα εντοπίσετε, διαδικτυακά στις λαϊκές αγορές ή στο τοπικό σας παντοπωλείο.

Διαβάστε επίσης

Αφυδάτωση: Ο παιδίατρος μιλά για τη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε βρέφη και παιδιά

Απλές ασκήσεις κατά της αρθρίτιδας – Επειδή η αρθρίτιδα θέλει την προσοχή της

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.