Σας πειράζουν τα φρούτα; Καιρός να μάθετε για τη δυσανεξία στη φρουκτόζη

Μελέτες δείχνουν ότι το 35%-75% του πληθυσμού μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη. Νιώθετε πρήξιμο, έχετε αέρια ή πόνο στην κοιλιά μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ειδικά φρούτων; Για μερικούς ανθρώπους, τα τρόφιμα που τρώμε δεν τους ταιριάζουν και δεν μεταβολίζονται (διασπώνται) σωστά.

Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα, αλλά και σε λαχανικά.

Αρκετά τρόφιμα περιέχουν φυσικά φρουκτόζη, ένα μόριο μονοσακχαρίτη. Ορισμένα φρούτα, λαχανικά και το μέλι είναι παραδείγματα τροφών πλούσιων σε φρουκτόζη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από καλαμπόκι για την παρασκευή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα γλυκαντικά και αναψυκτικά.

Τι είναι η δυσανεξία στη φρουκτόζη;

Η δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι η αδυναμία πέψης της φρουκτόζης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημάδια διαταραχής του γαστρεντερικού συστήματος, ακόμη και νωθρότητα ή πόνο.

Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν και να επεξεργαστούν μόνο συγκεκριμένες ποσότητες φρουκτόζης. Όταν το επίπεδο κατανάλωσης υπερβαίνει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη ζάχαρη, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη. Ωστόσο, η ποσότητα της φρουκτόζης που προκαλεί συμπτώματα, διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Όταν πάρα πολλή φρουκτόζη παραμένει στο έντερο άπεπτη, προκαλεί την απελευθέρωση νερού στα έντερα, με αποτέλεσμα η πέψη των τροφίμων να κινείται πιο γρήγορα στο παχύ έντερο. Μόλις εισέλθει στο κόλον, τα βακτήρια το χρησιμοποιούν ως τροφή, παράγοντας υπερβολικά αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα.

Αιτίες

Αρκετές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια καταδεικνύουν δύο βασικές αιτίες δυσανεξίας στη φρουκτόζη. Η μία αιτία είναι η γενετική προδιάθεση. Κάποιος μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο ηπατικό ένζυμο (αλδολάση Β) που βοηθά στη διάσπαση της φρουκτόζης. Η άλλη αιτία, είναι η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης ή η ατελή απορρόφηση, η οποία προκύπτει όταν το έντερο ενός ατόμου δεν μπορεί να μεταφέρει όλη τη φρουκτόζη μέσω του τοιχώματος του εντέρου στα κύτταρα. Αυτό εμφανίζεται σε διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου.

Συμπτώματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη φρουκτόζη διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί ένας συνδυασμός των παρακάτω σημείων.

  • Μη φυσιολογική εντερική λειτουργία
  • Ναυτία
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Φούσκωμα (κοιλιακή διάταση με ή χωρίς πόνο)
  • Αέρια (μετεωρισμός)
  • Μαλακά κόπρανα ή άλλες αλλαγές στη συνοχή και την ποιότητα των κοπράνων
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (λιγότερο συχνά).

Τα άτομα που δεν διαθέτουν το ένζυμο που απαιτείται για τη διάσπαση της φρουκτόζης (αυτοί με κληρονομική δυσανεξία) μπορεί επίσης να έχουν επιπλέον συμπτώματα, όπως έμετο, πόνο στην κοιλιά, εφίδρωση και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία). Περαιτέρω προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη (παιδιά), ανωμαλίες στην πήξη του αίματος (προβλήματα πήξης), δυσκοιλιότητα, διόγκωση του ήπατος, προβλήματα με τα νεφρά, υπνηλία, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

Διαγνωστικός έλεγχος

Θα πίστευε κανείς ότι η δυσανεξία στη φρουκτόζη θα ήταν εύκολο να εντοπιστεί. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με πολλές διαταραχές του εντέρου, υπάρχει ένα τεστ, αλλά για ένα ποσοστό του πληθυσμού, είτε είναι ασαφές είτε μη διαγνωστικό και μπορεί να αφήσει ένα άτομο με την απορία αν έχει ή όχι δυσανεξία στη φρουκτόζη. Έτσι, ένα αρνητικό τεστ δεν αποκλείει τη δυσανεξία, αλλά ένα θετικό δείχνει ότι κάποιος πιθανόν να υποφέρει από δυσανεξία στη φρουκτόζη, όπως αναφέρει το healthnews.com.

Αντιμετώπιση με δίαιτα

Η κύρια θεραπεία για τη δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι ο περιορισμός των τροφών με φρουκτόζη. Ωστόσο, άτομα με υποκείμενες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού μιας διατροφικής διαταραχής, μπορεί να μην είναι υποψήφια για μια σωστή δίαιτα. Επομένως, προτού περιορίσετε τη διατροφή σας, μιλήστε με έναν γαστρεντερολόγο ή διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει για εναλλακτικές λύσεις χωρίς φρουκτόζη.

Τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη

Παραδείγματα τροφίμων με αρκετή φρουκτόζης είναι τα εξής:

Μήλα
Μάνγκο
Αχλάδια
Κεράσια
Σπαράγγι
Μπρόκολο
Μπιζέλια
Αγκινάρες
Γλυκαντικά
Σιρόπι καλαμποκιού
Ανοιχτό και σκούρο σιρόπι αγαύης
Μέλι.

Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο υγιείς χώρες του κόσμου το 2023 και πού υπερέχουν

Influencer πέθανε αφού ήπιε επτά μπουκάλια με αλκοόλ σε διαδικτυακό challenge

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.