7 τροφικές αλλεργίες που δεν γνωρίζατε

Μερικές φορές, τα άτομα με λιγότερο συχνές τροφικές αλλεργίες δεν έχουν διαγνωσθεί ή δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις όπως κνίδωση, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα όπως δύσπνοια, χαμηλή αρτηριακή πίεση και απώλεια συνείδησης.

7 τροφικές αλλεργίες που δεν γνωρίζατε

Δείτε ορισμένες ασυνήθιστες τροφικές αλλεργίες που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν αν δεν τις γνωρίζετε.

Ροδάκινα

Οι αλλεργίες στα ροδάκινα, είναι πιο συχνές στην Ευρώπη, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου.

Στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, τα άτομα που είναι αλλεργικά στα ροδάκινα μπορεί να έχουν αλλεργία στη γύρη σημύδας, στα μήλα, τα αχλάδια και τα κεράσια.

«Αν μαγειρέψετε αυτά τα φρούτα ή τα λαχανικά, τα αλλεργιογόνα καταστρέφονται», είπε στο verywellhealth.com η Maya R. Jerath, MD, PhD , διευθύντρια κλινικής και καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα αλλεργίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις.

Στην περιοχή της Μεσογείου, τα άτομα με αλλεργία στα ροδάκινα γενικά δεν έχουν αλλεργία στη γύρη σημύδας. Αντίθετα, είναι πιο ευαίσθητα σε κάτι που ονομάζεται μη ειδικές πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων, ένα είδος βιοχημικής ουσίας που βρίσκεται στο δέρμα ροδάκινου.

Κόκκινο κρέας

Η αλλεργία στο κόκκινο κρέας, που ονομάζεται επίσης αλλεργία στο alpha-gal, μπορεί να προκαλέσει κνίδωση, διάρροια ή δυσκολία στην αναπνοή περίπου δύο έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η Jerath, η οποία ερευνά το σύνδρομο alpha-gal, είπε ότι μπορεί να σχετίζεται με τσιμπήματα τσιμπουριών.

Μερικοί ερευνητές έχουν αποδώσει το σύνδρομο σε ένα τσιμπούρι, το οποίο βρίσκεται πιο συχνά στις νότιες ΗΠΑ, αλλά αυτά τα τσιμπούρια μπορεί να μεταναστεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή είναι μια αλλεργία που εμφανίζεται σε άτομα που στο παρελθόν ανέχονταν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος», είπε. Εκτός από το κόκκινο κρέας, τα άτομα με σύνδρομο alpha-gal μπορεί επίσης να αντιδράσουν σε γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα ζελατίνης.

Αλλαντικά

Τα άτομα με αλλεργίες στο χοιρινό μπορεί να εμφανίσουν μια άμεση ανοσολογική απόκριση μετά την κατανάλωση χοιρινού ή υποπροϊόντων του, όπως το μπέικον, το ζαμπόν ή το λουκάνικο.

Τα συστατικά χοιρινού κρέατος μπορούν να βρεθούν σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως σάλτσες τσίλι, πατατάκια και πολλά άλλα.

Τα άτομα με αλλεργία στο χοιρινό είναι συχνά αλλεργικά και στις γάτες.

Αβοκάντο

Δεδομένου ότι τα αβοκάντο σερβίρονται κυρίως ωμά, δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να σκοτωθούν τα αλλεργιογόνα μέσω της θερμότητας.

Η αλλεργία στο αβοκάντο μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο λατέξ-φρούτων. Τρόφιμα όπως το αβοκάντο, οι μπανάνες και το ακτινίδιο έχουν πρωτεΐνες παρόμοιες με το λάτεξ, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο χυμό από καουτσούκ. Περίπου το 30-50% των ατόμων με αλλεργία στο λάτεξ έχουν σύνδρομο λατέξ-φρούτου.

Νικέλιο

Μια αλλεργία στο νικέλιο συνδέεται συχνά με ερεθισμό του δέρματος, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει επίσης να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας και των οσπρίων.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αποτελούν συχνά πρόβλημα για όσους έχουν αλλεργία στο νικέλιο, επειδή τα φασόλια, οι ντομάτες ή άλλα συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί να απορροφήσουν το νικέλιο από την κονσέρβα.

Ζελατίνη

Η ζελατίνη, ένα φυσικό παχυντικό από ζωικό κολλαγόνο, χρησιμοποιείται στα ζελέ ή σε γλυκά όπως η πανακότα δίνοντας ξεχωριστή υφή.

Η αλλεργία στη ζελατίνη είναι σπάνια, αλλά οι άνθρωποι που την έχουν είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν σε μασώμενες καραμέλες, καθώς η ζελατίνη σε αυτά τα προϊόντα είναι πιο συμπυκνωμένη και επεξεργασμένη με διαφορετικό τρόπο.

Ορισμένα εμβόλια περιλαμβάνουν ζελατίνη ως σταθεροποιητή. Εάν είστε αλλεργικοί στη ζελατίνη, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν αλλεργιολόγο πριν εμβολιαστείτε.

Κρασί

Αν και πολύ σπάνιο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από πρωτεΐνες, μούχλα ή ένζυμα στο κρασί .

Είναι πιο συνηθισμένο για τους ανθρώπους να έχουν πρόβλημα με την επεξεργασία του αλκοόλ και να εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας στο αλκοόλ, όπως ζάλη, πονοκεφάλους και έμετο. Επιπρόσθετα, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τις τακτικές τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις.
Επίσης, όσοι δεν έχουν αλλεργία στις γαρίδες, μερικές φορές μπορεί να εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση όταν συνδυάζονται με αλκοόλ.

Το αποσταγμένο οινόπνευμα δεν προκαλεί συνήθως αλλεργική αντίδραση, αλλά η κρέμα στα λικέρ ή οι υπολειμματικές πρωτεΐνες στην μπύρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για μία τροφική αλλεργία

Διαβάστε επίσης

Ψηφιακή εφαρμογή για την αιμοδοσία – Δίνουμε αίμα με λίγα κλικ

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μετά από αυτές τις τρεις επεμβάσεις “εκτοξεύονται” οι πιθανότητες να τις πάθετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.