7 διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν το σώμα σας

Υπάρχουν κάποιες αθώες διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν το σώμα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας, όπως όταν τρώτε φυτικές ίνες για να βοηθήσετε την πέψη ή όταν απολαμβάνετε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 για τα καρδιαγγειακά οφέλη τους. Ωστόσο, τα φαγητά και τα ποτά που επιλέγετε να απολαύσετε μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα σας. Όταν επιλέγετε τα είδη που συνθέτουν την κανονική σας διατροφή, πιθανότατα λαμβάνετε υπόψη τη γεύση, την υφή και την ευκολία προετοιμασίας, αλλά θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη πώς μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία σας. Και δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να καταστρέφουν το σώμα σας χωρίς καν να το καταλάβετε.

Καμία δίαιτα δεν είναι τέλεια και είναι λογικό να απολαμβάνουμε περιστασιακά τροφές που παραδοσιακά δεν θεωρούνται υγιεινές. Αυτά τα είδη μπορεί να περιλαμβάνουν καραμέλες, επιδόρπια, τηγανητά τρόφιμα, ποτά με ζάχαρη και σνακ που παρέχουν θερμίδες με μικρό διατροφικό όφελος. Αυτοί οι τύποι τροφών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πιο προβληματικοί όταν αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής σας σε τακτική βάση και δεν συνδυάζονται με τροφές με θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα του πότε τρώτε και το πόσο τρώτε θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά το σώμα σας.

Όταν επιλέγετε τροφές, εστιάστε σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και φυτικά λίπη. Για να έχουν οι διατροφικές σας συνήθειες θετικό αντίκτυπο στο σώμα σας, ασκήστε επίσης τον έλεγχο των μερίδων, προσπαθήστε να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό και βεβαιωθείτε ότι κάθε γεύμα και σνακ περιέχει περισσότερα από ένα μακροθρεπτικά συστατικά.

Οι 7 διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν το σώμα σας

Οι διατροφικές σας επιλογές και οι διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να καταστρέφουν το σώμα σας. Συγκεκριμένα:

1. Τρώτε πολύ ζάχαρη

Αρχικά, ας διαφοροποιήσουμε τους τύπους ζάχαρης. Η ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στα φρούτα και τα γαλακτοκομικά δεν φταίει. Ωστόσο, η πρόσθετη ζάχαρη που ενσωματώνεται στα τρόφιμα και τα ποτά για να ενισχύσει τη γλυκύτητα θα μπορούσε να βλάψει το σώμα σας.

Έρευνες δείχνουν ότι η προστιθέμενη ζάχαρη, και ειδικά τα ζαχαρούχα ποτά , όπως τα αναψυκτικά και οι έτοιμοι χυμοί, συνδέονται με αύξηση βάρους, υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η American Heart Association συνιστά στους άνδρες να καταναλώνουν λιγότερα από 36 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε λιγότερα από 25 γραμμάρια.

2. Τρώτε πάρα πολύ ταυτόχρονα

Εάν είχατε ποτέ δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα μετά από ένα γεύμα, μπορεί να οφείλεται στο ότι φάγατε πάρα πολύ φαγητό ταυτόχρονα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να οφείλονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα που καταναλώσατε, αλλά μην υποτιμάτε τη σημασία του ελέγχου της μερίδας στα πεπτικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με έρευνα, τόσο τα συμπτώματα του ανώτερου όσο και του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, πολύ γρήγορα. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού ταυτόχρονα θα μπορούσε να προωθήσει την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παχυσαρκία, βλάπτοντας περαιτέρω το σώμα σας. Για να αποφύγετε αυτές τις επιπλοκές, προσπαθήστε να αφιερώσετε τουλάχιστον 15 έως 20 λεπτά για να φάτε ένα γεύμα. Η επιβράδυνση του ρυθμού φαγητού σας δίνει χρόνο στο πεπτικό σας σύστημα να στείλει ενδείξεις πληρότητας στον εγκέφαλό σας.

3. Τρώτε αργά το βράδυ

Εάν τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να βλάψετε το σώμα σας. Έρευνες προτείνουν ότι η περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, που σημαίνει ότι τρώτε φαγητό μόνο σε συγκεκριμένες καθορισμένες ώρες, όπως από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ενώ η έρευνα σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με το φαγητό πολύ αργά το βράδυ είναι ασαφής, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενός δείπνου νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης. Επιπλέον, το νυχτερινό φαγητό φαίνεται να σχετίζεται με την υπερφαγία, μια άλλη συνήθεια που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το σώμα σας. Κατά κανόνα, προσπαθήστε να μην τρώτε μέσα σε δύο ώρες από την ώρα που πάτε για ύπνο. Εάν πεινάτε μέσα σε αυτό το παράθυρο ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να χρειαστεί να αξιολογήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά και λαμβάνετε μια υγιή ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να σας κρατούν ικανοποιημένους όλη την ημέρα και τη νύχτα.

4. Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Εάν παραλείπετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες. Αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και έχει μια μακρά λίστα πλεονεκτημάτων. Οι φυτικές ίνες «τροφοδοτούν» τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα .
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που σχετίζονται με τις φυτικές ίνες και εάν δεν τρώτε αρκετά, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε περισσότερα πεπτικά προβλήματα, προβλήματα στη διαχείριση του βάρους και να έχετε υψηλότερη χοληστερόλη στο αίμα. Για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, ενσωματώστε φρούτα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα και σνακ, αλλάξτε τα επεξεργασμένα δημητριακά σας με επιλογές ολικής αλέσεως και προσθέστε περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους στο πρόγραμμα γευμάτων σας.

5. Τρώτε πάρα πολύ ζωικό λίπος

Τα φυτικά λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το ελαιόλαδο έχουν στην πραγματικότητα πολλά οφέλη για την υγεία. Από την άλλη πλευρά, το λίπος που μπορεί να καταναλώνετε από ζωικές πηγές θα μπορούσε να καταστρέψει το σώμα σας εάν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Το κορεσμένο λίπος είναι ένας τύπος που βρίσκεται πιο συχνά σε ζωικές τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των διατροφικών κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Για να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας, επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και κόψτε το ορατό λίπος όταν είναι δυνατόν. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και να αυξήσετε την πρόσληψη ψαριών για να ωφελήσετε περαιτέρω την καρδιά σας.

6. Οι επιλογές σας στο φαγητό και ποτό είναι πολύ όξινες

Η οδοντική σας υγεία μπορεί να κινδυνεύει με βάση τις επιλογές φαγητού και ποτού σας. Τα πολύ όξινα, όπως τα αναψυκτικά και ο καφές, μπορούν να συμβάλουν στην κακή υγεία των δοντιών και να αυξήσουν τη διάβρωση των δοντιών. Αυτό ισχύει ακόμη και για τη αναψυκτικά διαίτης, αλλά τα ροφήματα και ο καφές που περιέχουν ζάχαρη είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα δόντια, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας.

Ακόμη και τα όξινα φρούτα και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να οδηγήσουν σε ένα όξινο περιβάλλον στο στόμα σας, οδηγώντας σε στοματικά προβλήματα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε αυτά τα όξινα είδη κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας λίγο μετά την κατανάλωσή τους.

7. Δεν συνδυάζετε θρεπτικά συστατικά

Εάν τρώτε απλώς ένα μπολ με δημητριακά για πρωινό, δεν τρώτε μια ιδανική ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Ένα ισορροπημένο γεύμα είναι αυτό που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, και καλά λίπη. Αν και οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται ταχύτερα, οι πρωτεΐνες και τα λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κορεσμό. Αυτή η αύξηση του κορεσμού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο κατάλληλη πρόσληψη θερμίδων για την υποστήριξη ενός υγιούς βάρους.

Επιπλέον, τα ισορροπημένα γεύματα είναι πιο πιθανό να περιέχουν μια ευρύτερη ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και μετάλλων. Για να κάνετε το γεύμα των δημητριακών πιο ισορροπημένο, προσθέστε μια μερίδα ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για να ενσωματώσετε λίγο λίπος και πρωτεΐνη, προσθέστε μούρα για φυτικές ίνες και πιείτε το γάλα από τα δημητριακά στο τέλος για άλλη μια ενίσχυση πρωτεΐνης.
Πηγή: eatthis.com

Διαβάστε επίσης

Με καρκίνο στο πάγκρεας η Μαρία Μενούνος, ενώ περιμένει να γίνει μητέρα

Έρχεται το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) – Πράσινο φως από τον FDA

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.