Πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D για την υγεία των οστών;

Πολλοί ενήλικες άνω των 60 ετών λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να ενισχύσουν την υγεία των οστών τους βοηθώντας τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο.

Αλλά μια μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι αυτό το δημοφιλές συμπλήρωμα μπορεί να μην προστατεύει καθόλου από κατάγματα οστών.

Προηγούμενα αποτελέσματα από δεδομένα 25.871 συμμετεχόντων σε μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμή, έδειξαν επίσης ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν είχαν καμία επίδραση στον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων ή καρδιακών παθήσεων. Επίσης, δεν μείωσαν την ημικρανία ή την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Υπάρχει πλέον η επιστημονική πεποίθηση ότι οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να συνιστούν συμπληρώματα βιταμίνης D επειδή νεότερες δοκιμές δείχνουν ότι «δεν προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες ούτε παρατείνουν τη ζωή».

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα συνεχίσουν να προτείνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου

Η μελέτη δεν αξιολόγησε την επίδραση της βιταμίνης D σε συνδυασμό με συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά οι γιατροί γενικά συνταγογραφούν και τα δύο ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Edward Silverman, MD , ορθοπεδικό χειρουργό στο HCA Florida Mercy Hospital.

«Αυτή η μελέτη δεν έδειξε επίδραση στον κίνδυνο κατάγματος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη χρήση της βιταμίνης D γενικά», είπε ο Silverman.

Η Margaret Nachtigall, MD , κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο NYU Langone Health, είπε ότι τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, οστεοπόρωση ή χαμηλή οστική μάζα θα εξακολουθούν να ωφελούνται από τη λήψη βιταμίνης D.

«Εξακολουθώ να το συνιστώ σε ασθενείς, ειδικά εάν δεν εκτίθενται στον ήλιο ή μπορεί να έχουν χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D», είπε στο Verywell.

Εναλλακτικές προτάσεις για κάλυψη του οργανισμού με βιταμίνη D

Εκτός από τη βιταμίνη D και το ασβέστιο, η έρευνα έχει δείξει ότι η σταθερή σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Η κατανάλωση αλκοόλ μόνο με μέτρο, η διακοπή του καπνίσματος και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν όλα να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των οστών σας καθώς μεγαλώνετε.

Η πρόληψη των πτώσεων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη των καταγμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, πρόσθεσε ο Silverman. Η άρση των κινδύνων που μπορεί να οδηγούν σε πτώση και η πραγματοποίηση ενός τεστ όρασης μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν τις τυχαίες πτώσεις.

Εκτός από αυτά τα προληπτικά μέτρα, οι ειδικοί συνεχίζουν να τονίζουν τη σημασία της βιταμίνης D για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ανεπάρκειας.

Οι γυναίκες που έχουν εισέλθει στην εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, θα παρουσιάσουν ταχεία απώλεια οστικής μάζας λόγω της δραματικής πτώσης των επιπέδων οιστρογόνων. Επίσης, άτομα με παχυσαρκία ή ιστορικό καταγμάτων λόγω εύθραστων οστών θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν από την ενίσχυση της βιταμίνης D.

Διαβάστε επίσης

Προβληματίζουν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες των Αμερικανών Παιδιάτρων για τον θηλασμό

ΚΥΑ για προληπτικό έλεγχο σε νεογνά: Κυστική ίνωση και άλλα 29 νοσήματα στο μικροσκόπιο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.