Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει και ποια όχι, να βάζετε στο ψυγείο

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι θρεπτικά και πεντανόστιμα, είτε καλλιεργούνται στο σπίτι είτε αγοράζονται. Είναι επίσης ευπαθή. Γνωρίζοντας πώς να αποθηκεύετε σωστά τα προϊόντα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Μερικά φρούτα πρέπει να ψύχονται αμέσως,  άλλα είναι καλύτερα να τα κρατήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Γνωρίζοντας πώς να αποθηκεύεις σωστά αυτά τα προϊόντα, θα παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους, θα αξιοποιήσεις στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά τους και φυσικά, δε θα χρειαστεί να τα πετάξεις, αναφέρει το marthastewart.com.

Φρούτα που δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο

Βερίκοκα, αχλάδια, αβοκάντο, μπανάνες, ακτινίδια, μάνγκο, πεπόνια, νεκταρίνια, παπάγια, φρούτο του πάθους, ροδάκινα, αχλάδια, λωτοί, ανανάς, δαμάσκηνα, και κυδώνια θα συνεχίσουν να ωριμάζουν αν μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν είναι ώριμα, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για λίγες μέρες για να παρατείνουν τη χρησιμότητά τους λίγο περισσότερο (ναι, ακόμη και οι μπανάνες: ενώ η φλούδα τους μπορεί να μαυρίσει, τα φρούτα θα παραμείνουν άθικτα).

Λαχανικά που δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο

Το σκόρδο και τα κρεμμύδια πρέπει να αποθηκεύονται εκτός ψυγείου, ωστόσο μόλις τα ξεφλουδίσεις ή τα κόψεις, θα πρέπει να τα διατηρήσεις τυλιγμένα στο ψυγείο.

Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Διατήρησέ τες σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος, αλλά όχι μέσα σε πλαστικές σακούλες, καθώς θα συσσωρευτεί υγρασία, η οποία θα ενθαρρύνει τη μούχλα και τη φθορά.

Οι ντομάτες πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου, ακόμη και όταν είναι ώριμες, καθώς αν τις βάλεις στο ψυγείο θα χάσουν τη γεύση τους.

Φρούτα που πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο

Τα μήλα που σκοπεύετε να διατηρήσετε πέρα από μια εβδομάδα και έως μερικούς μήνες, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, αναφέρει το marthastewart.com. Δεν χρειάζεται να τυλιχτούν, αλλά εκπέμπουν αιθυλένιο, επομένως τα άλλα προϊόντα σας πρέπει να διατηρούνται χωριστά. Τα μούρα τείνουν να χαλάνε γρήγορα και πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά τους. Κρατήστε τα στο ψυγείο και μην τα πλύνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τα φάτε. Ο κατάλογος περιλαμβάνει βατόμουρα, κράνμπερι, σταφίδες, σταφύλια, φράουλες και σμέουρα.

Τα κεράσια, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο σε ανοιχτό μπολ ή δοχείο. Ενώ κάποιοι προτείνουν να αφήνουμε τα εσπεριδοειδή σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με την εμπειρία μας, τα ώριμα εσπεριδοειδή διαρκούν σημαντικά περισσότερο εάν διατηρούνται στο ψυγείο. Οι καρποί δεν χρειάζεται να τυλίγονται ή να σφραγίζονται και είναι καλύτερα όταν διατηρούνται σε ανοιχτό δοχείο ή στο συρτάρι του ψυγείου.

Τα σύκα και τα ρόδια διαρκούν περισσότερο αν διατηρούνται σε απλή ψύξη. Άλλα τροπικά φρύτα μπορούν να μείνουν έξω μέχρι να ωριμάσουν και στη συνέχεια να ψύχονται μέχρι να είστε έτοιμοι να τα φάτε.

Για οργάνωση και καλύτερη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο σας, χρησιμοποιήστε ξεχωριστές, επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες ή ακόμα καλύτερα (για τον πλανήτη), πλαστικά δοχεία με καπάκι ή ελαφριά δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα. Μην συνδυάζετε φρούτα και λαχανικά σε ένα μόνο δοχείο, καθώς το αιθυλένιο που εκπέμπεται από ορισμένα φρούτα (όπως τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια) μπορεί να αλλοιώσει ορισμένα λαχανικά όπως, το μαρούλι και τα σταυρανθή που  είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Λαχανικά που πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο

Τα περισσότερα λαχανικά διαρκούν περισσότερο όταν διατηρούνται στο ψυγείο. Η λίστα περιλαμβάνει: αγκινάρες, σπαράγγια, φασόλια (φρέσκα, χωρίς κέλυφος), παντζάρια, αντίδια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, σέλινο, καλαμπόκι, αγγούρι, μελιτζάνα, μάραθο,, αγκινάρα Ιερουσαλήμ, χόρτα, πράσα, μανιτάρια, μπάμιες, μπιζέλια, πιπεριές, ραπανάκια, κρεμμύδια και σπανάκι.

Διαβάστε επίσης 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην πολλαπλή σκλήρυνση

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ποτό που θα απολαύσεις στην έξοδό σου;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.