5 τροφές που μπορεί να σας προκαλέσουν κρίση άσθματος

Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μία κρίση άσθματος.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να περιορίσει το άσθμα, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και επομένως τη σοβαρότητα του άσθματος και να οδηγήσουν σε μία κρίση.

Τα κλινικά στοιχεία για τις διατροφικές αλλαγές ως κύρια θεραπεία για το άσθμα εξακολουθούν να εξελίσσονται, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική.

Η διατροφολόγος Cassidy Gundersen, PhD, μιλώντας στο everydayhealth.com, αναφέρει ότι έχει συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους που κατάφεραν να βρουν μακροχρόνια ανακούφιση από το άσθμα με διατροφικές αλλαγές.

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας για το εάν η αποφυγή αυτών των πέντε ειδών τροφών και ποτών θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης του άσθματός σας.

5 τροφές που μπορεί να σας προκαλέσουν κρίση άσθματος

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει οι διατροφικές αλλαγές να είναι εις βάρος της θεραπείας για το άσθμα. Εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται (ή επιδεινώνονται), μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προσαρμογή του σχεδίου θεραπείας για το άσθμα.

1 Τεχνητά γλυκαντικά

Σπάνια, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλά το γλυκαντικό χωρίς θερμίδες ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται συνήθως σε αναψυκτικά διαίτης, είναι ένα από τα πολλά πρόσθετα τροφίμων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με το Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA).

Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας μπορεί να αντικατοπτρίζουν – ή ακόμα και να επιδεινώσουν – τα συμπτώματα του άσθματος και αντίστροφα.

2. Επεξεργασμένες τροφές

Πολλές επεξεργασμένες τοφές περιέχουν συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές που μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή των πνευμόνων και να οδηγήσουν έτσι σε μία κρίση άσθματος.

Πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα fast food, τα τηγανητά τρόφιμα, τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα, φαίνεται να αυξάνουν τα συμπτώματα άσθματος.

3. Παχυντικά φαγητά

Τα επιδόρπια, το κόκκινο κρέας και άλλα λιπαρά τρόφιμα συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή και τη λειτουργία των πνευμόνων και να χειροτερέψει τα συμπτώματα του άσθματος. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ζωτικής σημασίας όταν έχετε μια χρόνια πάθηση υγείας όπως το άσθμα. Εάν είστε υπέρβαροι, οι πνεύμονές σας πρέπει να εργαστούν πιο πολύ, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται όλες οι λιπαρές τροφές. Ορισμένα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι υγιή για άτομα με άσθμα. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με άσθμα να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

4. Κρασί και μπύρα

Τα θειώδη, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά στο κρασί και σε ορισμένες μπύρες, μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα σε άτομα με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.
Επιπλέον, τα θειώδη μπορούν να βρεθούν σε αποξηραμένα φρούτα, γαρίδες, τουρσιά και καρυκεύματα.

5. Γαλακτοκομικά

Τέλος, μια άλλη κατηγορία τροφίμων που μπορεί να σας έχουν πει να αποφύγετε εάν έχετε άσθμα είναι τα γαλακτοκομικά. Υπάρχει η θεωρία ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το παγωτό επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος επειδή αυξάνουν την παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες. Υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Αλλά τα γαλακτοκομικά μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα σε μερικούς ασθενείς.
Εάν τα γαλακτοκομικά δεν σα;ς πειράζουν, η μέτρια κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει σε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Το γιαούρτι, για παράδειγμα, είναι γεμάτο με προβιοτικά και είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης.

Διαβάστε επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ 20-26 Μαρτίου: Μείωση των δεικτών της πανδημίας και της γρίπης – Aύξηση των ιώσεων

ΕΚΠΑ: Η ομάδα αίματος που προστατεύει από COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.