Πιπεριές: Ενισχύουν τον μεταβολισμό και βελτιώνουν τη διάθεση

Είτε τις σοτάρετε για να τις προσθέσετε σε ένα μαγευρευτό, είτε φτιάχνετε συνταγή πίτσας, οι πιπεριές είναι ένα νόστιμο λαχανικό, πολλών διαφορετικών τύπων γευμάτων. Γίνονται επίσης, υπέροχα σνακ και αποτελούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Παρέχουν έναν χρήσιμο συνδυασμό πλεονεκτημάτων για την υγεία που μπορείτε να απολαύσετε, σύμφωνα με μελέτη του Harvard Health, που δημοσιεύει το eatthis.com.

Το λυκοπένιο στις πιπεριές μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης των κυττάρων

Οι πιπεριές περιέχουν μια φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο, η οποία μπορεί επίσης να βρεθεί στο καρπούζι, τις ντομάτες και το ροζ γκρέιπφρουτ. Από όλα τα χρώματα της πιπεριάς, η κόκκινη ποικιλία είναι μακράν η πιο πλούσια σε λυκοπένιο. Τι κάνει όμως αυτή η φυσική φυτική ένωση για την υγεία σας;

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, το λυκοπένιο είναι μια από τις λίγες διαφορετικές φυτικές χρωστικές ουσίες που έχει βρεθεί ότι δυνητικά βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του σώματός σας, γεγονός που δημιουργεί οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Αυτή η έκθεση αναφέρει ότι το λυκοπένιο βοηθά στη διατήρηση των ελεύθερων ριζών στον κόλπο και επομένως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα καροτενοειδή τους μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των ματιών

Οι κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές περιέχουν δύο φυσικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, οι οποίες επίσης ταξινομούνται ως καροτενοειδή. Αυτά τα καροτενοειδή, τα οποία βρίσκονται επίσης σε πολλά φυσικά κίτρινα και πορτοκαλί τρόφιμα όπως το πεπόνι, τα καρότα, τα αυγά και ο σολομός, έχει βρεθεί ότι ωφελούν την υγεία σας με πολλούς τρόπους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, αυτές οι φυσικές χρωστικές μπορούν να βοηθήσουν την υγεία των ματιών σας. Η έκθεση αναφέρει ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ένα μέρος της χρωστικής που βρίσκεται στην κίτρινη κηλίδα γύρω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού σας – ένα σημείο γνωστό για την προστασία από το μπλε φως. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτές οι χρωστικές μπορούν προφανώς επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C

Οι πιπεριές είναι γεμάτες με βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα, οι πιπεριές έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια! Κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τη βιταμίνη C είναι ότι εκτός από τα οφέλη για την υγεία, όπως η οικοδόμηση του ανοσοποιητικού και η διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη γνωστική λειτουργία καθώς γερνάμε.

Μια ανασκόπηση μελέτης που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychiatry, ήταν σε θέση να κάνει μια σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης C και των συναισθημάτων κατάθλιψης και της βραδύτερης γνωστικής λειτουργίας. Ενώ οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης C και της γνωστικής λειτουργίας τα τελευταία 20 χρόνια—συμπεριλαμβανομένης αυτής της μελέτης που βρέθηκε στο American Journal of Epidemiology, η οποία απέδειξε ότι η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει κατά της ήπιας έως σοβαρής γνωστικής εξασθένησης.

Οι πιπεριές μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας

Η φροντίδα του ανοσοποιητικού σας είναι ένα ουσιαστικό μέρος για να διατηρείτε το σώμα σας υγιές. Οι πιπεριές περιέχουν μια στερεή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στη δύναμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι περισσότεροι ερευνητές έχουν συμφωνήσει ότι οι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε από μολυσματικές ασθένειες, αλλά ο λόγος πίσω από αυτό είναι ακόμα προς συζήτηση. Σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση της διατροφής, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α εμποδίζει την ικανότητά μας να απορροφούμε θρεπτικά συστατικά μέσω της αναγέννησης ορισμένων εντερικών φραγμών μετά τη μόλυνση. Η βιταμίνη Α απαιτείται επίσης για την οικοδόμηση σημαντικών κυττάρων που καταπολεμούν τις μολυσματικές ασθένειες.

Οι πιπεριές τονώνουν τη διάθεση

Ένα άλλο όφελος που μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην περιμένουν από τροφές όπως οι πιπεριές είναι ότι μπορούν πραγματικά να τονώσουν τη διάθεσή σας. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν πάνω από το 35% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης Β6, μιας βιταμίνης που είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Inherited Metabolic Disease, η βιταμίνη Β6 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για να βοηθήσει με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μπορούμε να λάβουμε αρκετά μεγάλα επίπεδα Β6 μόνο με τις πιπεριές, επομένως δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας της κατάθλιψης.

Ενισχύουν τον  μεταβολισμό

Οι πιπεριές, συγκεκριμένα οι κόκκινες πιπεριές, περιέχουν μια φυσική ένωση που ονομάζεται καψανθίνη. Αυτή η ένωση δημιουργεί ένα κόκκινο χρώμα στα τρόφιμα και μπορεί επίσης να βρεθεί σε πιπεριές καγιέν, τσίλι και πάπρικα. Αν και χρειάζεται ακόμη να γίνει περισσότερη έρευνα για αυτό το θέμα, οι επιστήμονες αρχίζουν να ανακαλύπτουν ότι η κατανάλωση καψανθίνης μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή και στην απώλεια βάρους.

Μια μελέτη που βρέθηκε στο Food Research International χρησιμοποίησε ποντίκια για να μελετήσει τις επιδράσεις της καψανθίνης στην απώλεια βάρους. Τα ποντίκια στη μελέτη όχι μόνο παρουσίασαν απώλεια σωματικού βάρους, αλλά τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης τους μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, η Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook και μέλος του Ιατρικού μας Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σημειώνει στο eatthis.com, ότι «η καψανθίνη βοηθά στην πιθανή πρόκληση μιας πολύ μικρής αύξησης στον μεταβολικό ρυθμό και ότι πιθανότατα δεν μπορείτε να πάρετε ολόκληρη την ποσότητα πρέπει να αυξήσεις τον μεταβολικό σου ρυθμό μόνο από τις πιπεριές».

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Οι πιπεριές περιέχουν μια φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται κερσετίνη. Αυτή η χρωστική είναι μέρος μιας ομάδας φλαβονοειδών και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα. Η κερσετίνη έχει συνδεθεί με πολλά διαφορετικά οφέλη για την υγεία, όπως η αντιφλεγμονή, η καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια μελέτη από το British Journal of Pharmacology πειραματίστηκε, δίνοντας σε αρουραίους διαφορετικά επίπεδα κερκετίνης σε διάστημα πέντε εβδομάδων. Οι αρουραίοι παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο περίπου 23%. Αυτά είναι πολλά υποσχόμενα ευρήματα, ωστόσο, η Goodson προσθέτει ότι «Ναι, οι πιπεριές μπορούν να μας βοηθήσουν να λάβουμε κάποια χρήσιμα θρεπτικά συστατικά στο σύστημά μας που μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις πιπεριές να το κάνουν μόνες τους».

Διαβάστε επίσης 

H «χρυσή 11άδα» των σύγχρονων οδηγιών στην αθλητική διατροφή

Για σας που αγαπάτε το ψωμί: Εναλλακτικοί συνδυασμοί που θα αναβαθμίσουν το κολατσιό σας

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.