Τυρί κότατζ: Πρωτεΐνες, προβιοτικά και 4 ακόμη οφέλη για την υγεία

Το τυρί κότατζ είναι εδώ και πολύ καιρό μια αγαπημένη επιλογή φαγητού για αθλητές και άτομα που προσέχουν την υγεία τους. Στην πραγματικότητα, η δημοτικότητα αυτού του τυριού, κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1970 ως υγιεινό «διαιτητικό φαγητό». Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι προσφέρει τεράστια οφέλη στον οργανισμό μας. Κατ΄αρχάς, βοηθά στην απώλεια βάρους, αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθά στην κέτωση – και δεν είναι μόνο αυτό, λέει στο realsimple.com, η κλινική διατολόγος Christina Manian, RDN.

Σύμφωνα με την ειδικό, η προσβασιμότητά του σε συνδυασμό με τα υπέροχα οφέλη για την υγεία, την κρεμώδη υφή και την ουδέτερη γεύση του—ιδανικά τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές εφαρμογές—καθιστούν το τυρί cottage ένα τέλειο σνακ, μυστικό συστατικό σε λαζάνια, πιάτα με αυγά, τηγανίτες, ντιπ και πολλά άλλα.

Τι είναι

Αυτό το μαλακό τυρί είναι στην πραγματικότητα ένα είδος τυροπήγματος που έχει διαχωριστεί από το αντίστοιχο του γαλακτοκομικού, ορό γάλακτος, μέσω μιας ενζυμικής αντίδρασης. Οπότε, όχι, δεν είναι πηγμένο ή χαλασμένο τυρί! Επειδή το τυρί κότατζ δεν περνά από μια διαδικασία παλαίωσης ή ωρίμανσης όπως πολλά άλλα τυριά, διατηρεί την κλασική, ήπια γεύση για την οποία είναι γνωστό. Διατίθεται σε ποικιλίες χωρίς λιπαρά, με χαμηλά λιπαρά και με πλήρη λιπαρά, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του και μπορεί επίσης να διατεθεί σε διαφορετικά μεγέθη τυροπήγματος.

Οφέλη για την υγεία

Πρωτεΐνη

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, είναι ότι είναι γεμάτο με πρωτεΐνη. Ένα φλιτζάνι τυρί κότατζ θα προσφέρει 25 γραμμάρια από αυτό το σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό. «Η πρωτεΐνη όχι μόνο βοηθά στον κορεσμό, αλλά επίσης εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», εξηγεί η Therese Molzahn, M.S., RDN, κλινική διαιτολόγος που ειδικεύεται στη φροντίδα των γυναικών. Επιπλέον, η πρωτεΐνη βοηθά στο χτίσιμο υγιών ιστών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Αυτά τα οφέλη συνδυάζονται για να το κάνουν την τέλεια επιλογή όταν ψάχνετε για ένα βολικό σνακ που θα σας δώσει ενέργεια που διαρκεί.

Ασβέστιο

Είναι επίσης, μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με περισσότερο ασβέστιο. Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τον υγιή σχηματισμό οστών και δοντιών, αλλά μερικά λιγότερο γνωστά οφέλη του ασβεστίου περιλαμβάνουν τον ζωτικό του ρόλο στην υγιή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων.

Προβιοτικά

Αυτό το τυρί που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να είναι πλούσιο σε προβιοτικά, απλώς ελέγξτε τις ετικέτες συσκευασίας για ενεργές ή ζωντανές καλλιέργειες. Η κατανάλωση προβιοτικών τροφών είναι όλη η οργή αυτές τις μέρες, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας της υγείας του εντέρου. Ουσιαστικά, τα προβιοτικά είναι υγιή βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου σας, της ομάδας των τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν στο παχύ έντερο και μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας με πολλούς τρόπους, από την υγεία του ανοσοποιητικού έως την υγεία του εγκεφάλου.

Βιταμίνες Β

Το τυρί κότατζ είναι γεμάτο βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκ των οποίων υπάρχουν οκτώ), αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12. «Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, τη σύνθεση DNA και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων», λέει η Molzahn. Η ριβοφλαβίνη είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα νευρικά μας κύτταρα, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού (ή που καταστρέφει τους ιστούς) στρες.

Φώσφορο

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να είναι εξαιρετικές πηγές φωσφόρου και το τυρί κότατζ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο φώσφορος είναι ένα μέταλλο που παίζει τόσους σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Βοηθά στην ανάπτυξη, τη γενική υγεία και την επισκευή των ιστών ενώ επίσης βοηθά στον υγιή μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών. Επιπλέον, αν μπορείτε να θυμηθείτε τη βιολογία του γυμνασίου: Το P στο μόριο ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), που αποθηκεύει ενέργεια στα κύτταρά μας, είναι ο φώσφορος. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα τροφές πλούσιες σε φώσφορο.

Σελήνιο

Αν και μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με το σελήνιο, αυτό το ορυκτό έχει εξαιρετικά σημαντικά οφέλη για την υγεία και μπορεί να βρεθεί στο τυρί κότατζ. Απαραίτητο στοιχείο πολλών ενζύμων και πρωτεϊνών στο σώμα, το σελήνιο βοηθά στη δημιουργία DNA ενώ παράλληλα προστατεύει τα κύτταρα μας από βλάβες.

Διαβάστε επίσης 

Τι θα συμβεί στο σώμα μου εάν δεν πίνω νερό όλη την μέρα

Νηστεία: Είναι ωφέλιμη ή επικίνδυνη; Τι δείχνουν τα ποσοστά για όσους νηστεύουν στην Ελλάδα;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.