Υποψιάζεστε συμπτώματα δυσθρεψίας; Κάντε μόνοι σας έλεγχο

Η δυσθρεψία παρουσιάζεται όταν ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που τελικά λαμβάνει μέσω της καθημερινής διατροφής και παρ’ όλο που αφορά 1 στους 3 άνω των 65 ετών, τα συμπτώματά της συνήθως περνάνε απαρατήρητα. Ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία, μειωμένη όρεξη για φαγητό ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα «σημάδια» της δυσθρεψίας που κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει στον εαυτό του ή σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο.

Μέσα από την ιστοσελίδα dosevaros.gr το κοινό μπορεί να ενημερωθεί εκτενώς για το ζήτημα της δυσθρεψίας (υποθρεψίας).

Η δυσθρεψία, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και προκαλεί διαταραχές στη σωματική και νοητική λειτουργία. Σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία (σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αναιμία, οστεοπόρωση, κ.ά.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα αναγνωρίσιμα «σημάδια» της δυσθρεψίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (ΕΓΓΕ) καθηγητή, Ιωάννη Καραϊτιανό, «η σωστή διατροφή, όπως η μεσογειακή, είναι σημαντική, όμως χρειάζεται και φυσική δραστηριότητα ήπιας έντασης, όπως περπάτημα και κολύμβηση. Η άσκηση στην τρίτη ηλικία συμβάλλει στο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι κινητικές λειτουργίες του ατόμου, η όραση και η ακοή, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών.

Η άσκηση ενδυναμώνει το ηλικιωμένο άτομο, βοηθώντας το να έχει αίσθηση του σώματός του και βελτιώνει την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επιρρεπές σε πτώσεις. Παράλληλα με την άσκηση βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση, μειώνεται το άγχος και απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης».

«Δωρεάν έλεγχος δυσθρεψίας»

Το Fortimel της NUTRICIA εδώ και δύο περίπου χρόνια παροτρύνει το κοινό να «ΔΩΣΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ» μέσα από το πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης που σκοπό έχει την εκπαίδευση του κόσμου για την αναγνώριση και την διατροφική διαχείριση της δυσθρεψίας. Συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με υποψία συμπτωμάτων δυσθρεψίας να πραγματοποιήσουν, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, δωρεάν έλεγχο δυσθρεψίας, μέσα από τη συνεργασία με την εταιρεία Docandu.

Σε περίπτωση που κάποιος αναγνωρίσει στον ίδιο ή σε αγαπημένο του πρόσωπο πιθανές ενδείξεις δυσθρεψίας, όπως π.χ. ξαφνική απώλεια βάρους, αδυναμία στην κίνηση, εξάντληση, ή απώλεια όρεξης μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα dosevaros.gr και να χρησιμοποιήσει την έξυπνη εφαρμογή της Docandu για να ελέγξει την πιθανότητα ύπαρξης δυσθρεψίας.

Η έξυπνη αυτή εφαρμογή, ζητά να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό, επεξεργάζεται τις απαντήσεις και παρέχει δωρεάν αξιολόγηση. Κατόπιν της αξιολόγησης, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με γιατρό για τη παροχή συμβουλών για τη διατροφική διαχείριση της δυσθρεψίας.

Διαβάστε επίσης

Καλύτερα φάρμακα σε παιδιά μέσα από ένα δίκτυο κλινικών μελετών με συντονιστή το ΑΠΘ

«Meeting Patients’ Needs»: Πρωτοβουλία για διάλογο με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.