Φύκια: Το μέλλον της βιώσιμης διατροφής

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες σε όλους τους τόνους αναφέρουν, ότι αρχίζουμε να ξεμένουμε από γη για να καλλιεργήσουμε και να εκτρέφουμε ζώα, προκαλώντας μελλοντικές ανησυχίες για τα τρόφιμα. Οι ερευνητές, αναζητούν τώρα διαφορετικούς τρόπους καλλιέργειας θρεπτικών τροφών για να αντικαταστήσουν εκείνες των οποίων η καλλιέργεια δεν είναι πλέον τόσο βιώσιμη. Ένα από αυτά είναι τα φύκια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος μπορεί να χάσει έως και 250 εκατομμύρια στρέμματα παραγωγής καλλιεργειών μέχρι το 2050 λόγω της αστικοποίησης, της υποβάθμισης του εδάφους και της κλιματικής αλλαγής.

Και παράγοντες όπως η 58, το κόστος συντήρησης και η πρόσβαση στο νερό προκαλούν προβλήματα στην εκτροφή ζώων.

Καθώς οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε για να επιβιώσουν, οι ερευνητές αναζητούν τώρα εναλλακτικές επιλογές τροφίμων που είναι πιο βιώσιμες, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν τη διατροφή που χρειάζονται οι άνθρωποι για να ευδοκιμήσουν.Για αυτούς τους λόγους, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φύκια μπορεί να είναι η απάντηση.

Τι είναι τα φύκια;

Τα φύκια είναι φυσικοί οργανισμοί με βάση το νερό, απλοί φωτοσυνθετικοί οργανισμοί. Αναπτύσσονται σε όλους τους τύπους φυσικών υδάτινων μαζών, τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό.

Όπως όλα τα φυτά, τα φύκια ζουν χρησιμοποιώντας τη φωτοσύνθεση για να δημιουργήσουν τα δικά τους θρεπτικά συστατικά και να προσθέσουν οξυγόνο στον αέρα και το νερό γύρω τους. Σε αντίθεση με άλλα υδρόβια φυτά, τα φύκια δεν έχουν φύλλα, ρίζες ή μίσχους.

Το μέγεθος τους μπορεί να κυμαίνεται από εξαιρετικά μικρά μικροφύκια έως μεγάλες αποικίες φυκιών. Είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα που περιλαμβάνει μπλε-πράσινα, πράσινα, κόκκινα και καφέ φύκια αξιόπιστης πηγής.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι διαφορετικοί τύποι φυκιών έχουν πιθανά ιατρικά οφέλη. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κόκκινα θαλάσσια φύκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της λιπώδους ηπατικής νόσου.

Και άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η λήψη σπιρουλίνας -ένας τύπος γαλαζοπράσινων φυκών- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τι κάνει τα φύκια θρεπτικά;

Σύμφωνα με τον Δρ Stephen Mayfield, καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, διευθυντή του Κέντρου Βιοτεχνολογίας Φυκών της Καλιφόρνια και συγγραφέα της μελέτης «Ανάπτυξη των φυκιών ως βιώσιμη πηγή τροφής», τα φύκια είναι βιοχημικά , μια υπερτροφή.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μέταλλα και βιταμίνες.

«Μέρος αυτού οφείλεται στο ότι τα φύκια δεν χρειάζεται να έχουν ρίζες ή κλαδιά για να συγκρατούνται, επομένως αφιερώνουν όλη τους την ενέργειά στην παραγωγή περισσότερων πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων κ.λπ., και όχι κυτταρίνη», εξήγησε στο medicalnewstoday.com, ο Δρ Mayfield.

«Είναι μια από τις αρχαιότερες φυτικές τροφές στον κόσμο», δήλωσε στο Medical News Today, ο Δρ William Sears, οικογενειακός γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου The Healthy Brain. «Υπάρχουν χιλιάδες είδη φυκιών και το καθένα παράγει πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά που όλοι χρειαζόμαστε, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά από αυτά», σημείωσε. «Είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β, βιταμίνης Κ, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου, ιωδίου και πολλά άλλα».

«Η βασική αιτία πολλών ασθενειών είναι η οξείδωση, δηλαδή, η φθορά στο σώμα», είπε ο Δρ Sears. «Τα φύκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πολλά διαφορετικά είδη μικροφυκών είναι πλούσιες πηγές διαφορετικών αντιοξειδωτικών».

«Μόνο ένα μικρό είδος φυκιών έχει καταναλωθεί από τον άνθρωπο, αλλά αυτά είναι γνωστά για τη θρεπτική τους πυκνότητα και ποιότητα», πρόσθεσε η Aletta Mayorga, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στην εταιρεία διατροφής εγκυμοσύνης Needed.

Τα οφέλη των φυκιών εκτείνονται πολύ πέρα από την βασική διατροφή. Μια έρευνα έχει δείξει ότι, τα φύκια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση των οιστρογόνων και των επιπέδων της οιστραδιόλης – δύο ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία των γεννητικών οργάνων – ενδεχομένως και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται πως η κατανάλωση φυκιών είναι υπεύθυνη για την χαμηλή συχνότητα των παραπάνω ασθενειών στην Ιαπωνία. Για τους ίδιους λόγους τα φύκια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να βελτιώσουν την γυναικεία γονιμότητα.

Πολλές μελέτες έχουν επίσης δείξει, πως τα φύκια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλλει σε μια σειρά από ασθένειες που περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, την κοιλιοκάκη, το άσθμα, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης 

Η παράλειψη του πρωινού και η νηστεία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα

Απλές αλλαγές για να χάσετε κιλά

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.