Πράσινο τσάι εναντίον τσάι matcha: Συγκρίνονται;

Τόσο το matcha όσο και το πράσινο τσάι είναι δημοφιλή ροφήματα με πολλά διαφημισμένα οφέλη για την υγεία.

Το matcha και το πράσινο τσάι προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellis sinensis, αλλά έχουν διαφορετικές ιδιότητες, χάρη στον τρόπο επεξεργασίας τους.

Τα φύλλα τσαγιού μαζεύονται και αφήνονται να οξειδωθούν (ζύμωση), κάτι που κάνει τα φύλλα να μαυρίζουν και αλλάζει τον τύπο των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο τσάι», εξηγεί ο διαιτολόγος Robin Foroutan, RDN, στο everydayhealth.com. Ενώ το μαύρο τσάι και το oolong τσάι οξειδώνονται πλήρως και μερικώς, αντίστοιχα, το πράσινο τσάι συλλέγεται και στη συνέχεια ξηραίνεται στον ατμό πριν συμβεί η οξείδωση.

Το Matcha, προέρχεται από το ίδιο φύλλο, αλλά καλλιεργείται στη σκιά, αυξάνοντας την περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη. Τα φύλλα κονιοποιούνται σε σκόνη, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ροφήματος matcha. Ως αποτέλεσμα, μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ πράσινου τσαγιού και matcha είναι ότι καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο όταν πίνετε τσάι matcha, το οποίο έχει σημαντικές διατροφικές επιπτώσεις.

Πράσινο τσάι, τσάι matcha και θερμίδες

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει περίπου 2 θερμίδες. Ο αριθμός των θερμίδων στο matcha μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανά μάρκα, αλλά σύμφωνα με το USDA, το matcha περιέχει γενικά περίπου 4 θερμίδες ανά μερίδα. Τόσο το πράσινο τσάι όσο και το matcha είναι ροφήματα χαμηλών θερμίδων – μόνο όταν προσθέτετε γάλα, κρέμα, ζάχαρη ή γλυκαντικά, ο αριθμός των θερμίδων αρχίζει να αυξάνεται.

Γενικά, όσοι πίνουν τσάι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι είχαν ένα προσδόκιμο ζωής που ήταν 1,26 χρόνια μεγαλύτερο σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν το τσάι, πιθανότατα λόγω των ωφελημάτων του τσαγιού για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα.

Healthstories Πράσινο τσάι εναντίον Matcha Συγκρίνονται

Ειδικά το πράσινο τσάι είναι γνωστό ως υγιεινό ρόφημα, καθώς περιέχει κατεχίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τις σχετικές ασθένειες. Υπάρχουν αρκετές κατεχίνες στο πράσινο τσάι, αλλά άφθονη είναι η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG). Αυτό το αντιοξειδωτικό δίνει στο πράσινο τσάι τις υγειονομικές του ιδιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και καρδιαγγειακή προστασία.

Healthstories Πράσινο τσάι εναντίον Matcha Συγκρίνονται

Το Matcha περιέχει τουλάχιστον 3 φορές την ποσότητα EGCG από τις δημοφιλείς ποικιλίες πράσινου τσαγιού (και έως και 137 φορές την ποσότητα EGCG σε σύγκριση με ορισμένες μάρκες πράσινου τσαγιού), λέει ο Foroutan.

Αυτό συμβαίνει επειδή το τσάι matcha παρασκευάζεται όταν η σκόνη matcha διαλύεται στο νερό, οπότε καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο και όλα τα θρεπτικά συστατικά του. «Το Matcha είναι μια υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή του πράσινου τσαγιού», λέει.

Διαβάστε επίσης

Οι αγάπες της Ματίνας, η ενημέρωση για το δυστύχημα και το «κάψιμο» του Δημήτρη

Νοσ. Αττικόν: Ξεκινά Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.