Μουρουνέλαιο: Κάνει μόνο καλό αλλά με μέτρο

Το μουρουνέλαιο, είναι γνωστό για τον πλούτο των ιδιοτήτων που προάγει στην υγεία. Πλούσιο σε υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα, ανακουφίζει από τη φλεγμονή και ακόμη ανακουφίζει από συμπτώματα καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό όταν πρόκειται για την υγεία σας. Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Rachael Ajmera, MS, RD μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως αλλαγές στην αρτηριακή σας πίεση και ρινορραγίες.

Παρενέργειες από τη λήψη μουρουνέλαιου και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορούν να εμφανιστούν μετά από κατανάλωση μεγάλων δόσεων (>3-4γρ./ημέρα) και τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι γαστρεντερικού τύπου, όπως π.χ. η ναυτία, λέει στο healthline.com, η Ajmera.

Υψηλό σάκχαρο

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπλήρωση με υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Μια μικρή μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η λήψη 8 γραμμαρίων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα οδήγησε σε 22% αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε μια περίοδο οκτώ εβδομάδων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλες δόσεις ωμέγα-3 μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή γλυκόζης, η οποία μπορεί να συμβάλει σε υψηλά επίπεδα μακροπρόθεσμων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν βρει αντικρουόμενα αποτελέσματα, υποδηλώνοντας ότι μόνο πολύ υψηλές δόσεις επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, μια άλλη ανάλυση 20 μελετών διαπίστωσε ότι ημερήσιες δόσεις έως και 3,9 γραμμάρια EPA και 3,7 γραμμάρια DHA – οι δύο κύριες μορφές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – δεν είχαν καμία επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Αιμορραγία

Η αιμορραγία των ούλων και η ρινορραγία είναι δύο από τις παρενέργειες που χαρακτηρίζουν την υπερβολική κατανάλωση μουρουνέλαιου.

Μια μελέτη σε 56 άτομα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με 640 mg ιχθυελαίου την ημέρα για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων μείωσε την πήξη του αίματος σε υγιείς ενήλικες.

Επιπλέον, μια άλλη μικρή μελέτη έδειξε ότι μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ρινορραγίας, αναφέροντας ότι το 72% των εφήβων που έπαιρναν 1-5 γραμμάρια μουρουνέλαιου καθημερινά παρουσίασαν ρινορραγία ως παρενέργεια.

Για το λόγο αυτό, συνιστάται συχνά να σταματήσετε να παίρνετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση και να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος όπως η Βαρφαρίνη.

Χαμηλή πίεση 

Η ικανότητα του να μειώνει την αρτηριακή πίεση είναι καλά τεκμηριωμένη. Μια μελέτη 90 ατόμων σε αιμοκάθαρση διαπίστωσε ότι η λήψη 3 γραμμαρίων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα μείωσε σημαντικά τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.Ομοίως, μια ανάλυση 31 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη μουρουνέλαιου μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση, ειδικά για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Ενώ αυτές οι επιδράσεις μπορεί σίγουρα να είναι ευεργετικές για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσους έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν λαμβάνετε θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διάρροια

Η διάρροια είναι μια από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη λήψη μουρουνέλαιου και μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά τη λήψη υψηλών δόσεων, λέει η Ajmera. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση ανέφερε ότι η διάρροια είναι μια από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες του , μαζί με άλλα πεπτικά συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ειδικό, εκτός από το μουρουνέλαιο, άλλα είδη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάρροια.Το λινέλαιο, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής χορτοφαγική εναλλακτική λύση, αλλά έχει αποδειχθεί ότι έχει καθαρτική δράση και μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου.

Εάν εμφανίσετε διάρροια μετά τη λήψη, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα συμπληρώματά σας με τα γεύματα και εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε τη δόση σας για να δείτε εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αν και είναι γνωστό για τις ισχυρές του επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται καούρα μετά την έναρξη της λήψη του.

Άλλα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος,όπως ρέψιμο, ναυτία και δυσφορία στο στομάχι, είναι κοινές παρενέργειες του μουρουνέλαιου που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

Μια μέτρια δόση και η λήψη συμπληρωμάτων με τα γεύματα μπορεί συχνά να μειώσει αποτελεσματικά την παλινδρόμηση οξέος και να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Επιπλέον, ο διαχωρισμός της δόσης σας σε μικρότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της δυσπεψίας.

Αυπνία

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι η λήψη μέτριων δόσεων θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Μια μελέτη με 395 παιδιά, έδειξε ότι η λήψη 600 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καθημερινά για 16 εβδομάδες βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου..

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον ύπνο και να συμβάλει στην αϋπνία.

Σε μια μελέτη, αναφέρθηκε ότι η λήψη μεγάλης δόσης μουρουνέλαιου επιδείνωσε τα συμπτώματα αϋπνίας και άγχους σε έναν ασθενή με ιστορικό κατάθλιψης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς οι μεγάλες δόσεις μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου στο γενικό πληθυσμό.

Πότε το παίρνουμε και σε ποια δόση;

Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για το μουρουνέλαιο. Λόγω του ότι περιέχει και άλλα συστατικά εκτός των ωμέγα 3 συστήνεται να λαμβάνεται εκείνη η ημερήσια δόση κατά την οποία δεν υπερβαίνονται οι ανώτερες συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις για τις βιταμίνες A, D, E που είναι 3000IU, 3000IU, 900IU και 10000IU, 4000IU, 1500IU για τα παιδιά και τους ενήλικες αντίστοιχα.

Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας και διατροφής συστήνουν ημερήσιες προσλήψεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περίπου 1 γραμμαρίου την ημέρα με τα EPA και DHA να κυμαίνονται από 100-500 mg. Ως ανώτερη ημερήσια πρόσληψη έχουν οριστεί τα 3 γραμμάρια για τα ωμέγα -3.  Το μουρουνέλαιο συστήνεται να λαμβάνεται μαζί ή μετά το φαγητό για καλύτερη αφομοίωση.

Διαβάστε επίσης

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη διατήρηση της νοητικής υγείας

Απαγόρευση διάθεσης συμπληρώματος διατροφής από τον ΕΟΦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.