Τροφές που διατηρούν δροσερή την αναπνοή

Πολλές τροφές ενοχοποιούνται για την δυσάρεστη αναπνοή που μπορεί να αναδύεται από το στόμα μας, όπως τα βαριά μπαχαρικά, τα λιπαρά φαγητά, η υπερβολική ποσότητα καφέ κ.α.

Η κακοσμία του στόματος, ή αλλιώς γνωστή ως χαλίτωση, είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία επίσκεψης στον οδοντίατρο, μετά την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της κακοσμίας του στόματος, αλλά η κύρια αιτία είναι η συσσώρευση πτητικών θειικών ενώσεων (VSCs), που παράγονται από τα στοματικά βακτήρια που τρέφονται με τρόφιμα που έχουν μείνει στη στοματική κοιλότητα.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open, έδειξε πως ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στην εξάλειψη της συσσώρευσης των δύσοσμων πτητικών θειικών ενώσεων στο στόμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι παρακάτω τροφές και υγρά θα σας βοηθήσουν να έχετε πάντα δροσερή  αναπνοή.

Μαϊντανός

Είναι ίσως το πιο γνωστό βότανο κατά της κακοσμίας του στόματος. Επίσης αποτελεσματικά είναι η μέντα, η κανέλλα, ο κόλιανδρος, ο δενδρολίβανος και ο ευκάλυπτος.

Νερό

Το νερό ενυδατώνει την στοματική κοιλότητα και τον λαιμό, ενώ «ξεπλένει» τα δύσοσμα βακτήρια και τα υπολείμματα των τροφών.

Μήλα

Διεγείρουν την παραγωγή σιέλου στο στόμα. Το σάλιο είναι πλούσιο σε οξυγόνο, ένα φυσικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Βοηθούν επίσης να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται στα δόντια, που επίσης συντελούν στην κακοσμία του στόματος.

Σέλινο, καρότο και αγγούρι

Βοηθούν στην άυξηση της ροής του σάλιου, αλλά και με τον μηχανικό καθαρισμό του στόματος, όπως και άλλα τραγανά ωμά λαχανικά.

Ξηροί καρποί

Όπως με τα φρούτα και τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, καθαρίζουν τις επιφάνειες των δοντιών από τροφές που προκαλούν κακοσμία.

Τσίχλα

Διεγείρει την παραγωγή σιέλου και αφαιρεί τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Διαλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και διατηρεί δροσερή την αναπνοή.

Βιταμίνη C

Σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν δυσοσμία και να εξουδετερώνει τις οσμές από τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Γιαούρτι

Μειώνει το υδροθείο στο στόμα, υποπροϊόν των αναερόβιων βακτηρίων. Προτιμήστε ελληνικό γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να συντελέσει σε λιγότερο έντονη αναπνοή. Και αυτό διότι όταν το σώμα δεν παίρνει πολλούς υδατάνθρακες, καίει λίπος, μια διαδικασία που παράγει κετόνες. Όταν παράγονται οι κετόνες, αποβάλλονται από το σώμα μέσω του ιδρώτα, των ούρων και μερικές φορές της αναπνοής.

Αυτό σημαίνει ότι αν το σώμα απωθεί τις κετόνες που προκαλούν οσμές, τρώγοντας υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, μπορείτε να βελτιώσετε την αναπνοή σας.

Κανέλλα

Η κανέλλα περιέχει ένα έλαιο που είναι σημαντικό στην εξόντωση των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

Πράσινο τσάι

Τα φλαβονοειδή, τα καλά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα λαχανικά και το πράσινο τσάι, είναι χρήσιμα για τον έλεγχο των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας. Επίσης το πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων των θειούχων συστατικών των βακτηρίων.

Εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν στη μικροχλωρίδα του στόματος, τα προβιοτικά ευνοούν και το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι σημαντικό για την γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου.

Και μη ξεχνάτε! Οι παραπάνω τροφές είναι προσωρινές λύσεις για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Η βασική αιτία της κακής αναπνοής είναι τα βακτήρια του στόματος που βρίσκονται σε τερηδονισμένα (χαλασμένα δόντια), στα υπολείματα τροφών και στην πέτρα στην επιφάνεια των δοντιών και στα ούλα στην ύπαρξη ουλίτιδας.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το καλό βούρτσισμα, η χρήση νήματος για καθαρισμό των μεσοδόντιων χώρων και ο καθαρισμός της πέτρας από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 6 μήνες συνήθως.Εαν παρόλα αυτά η κακή αναπνοή παραμένει, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές αιτίες, όπως πέτρες στις αμυγδαλές ή αμυγδαλόλιθοι, περιοδοντίτιδα, ιγμορίτιδα, προβλήματα του γαστρεντερικού κ.α.

Διαβάστε επίσης 

Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα νηστήσιμα τρόφιμα – Τι να προσέξετε στα σαρακοστιανά

Φράουλες: Προστατεύουν την καρδιά και όχι μόνο

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.