6 είδη αλατιού και τι πρέπει να ξέρετε

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες αλατιού, αλλά τα βασικά είδη μετριούνται στα δάκτυλα. Το αλάτι έχει μια μακρά ιστορία στην ανθρώπινη διατροφή.

Πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Αιγύπτιους πριν από χιλιάδες χρόνια, και από τότε έχει χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολιτισμούς για τη συντήρηση των τροφίμων και ως καρύκευμα. Το αλάτι ενισχύει τις γεύσεις των φαγητών μας και είναι αγαπητό σε κάθε κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Ταιριάζει με όλα, από σάλτσα σπαγγέτι μέχρι μπισκότα σοκολάτας. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι η προσθήκη λίγο αλατιού στα αρτοσκευάσματα κάνει το τελικό προϊόν πιο γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, μια φέτα αλάτι σε μια φέτα καρπούζι και δείτε τη να ζωντανεύει.

Η χημική ονομασία του αλατιού είναι χλωριούχο νάτριο. Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανθρώπινη υγεία, απαραίτητο για συσπάσεις σε κάθε μυ του σώματός σας — συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας. Το Harvard TH Chan School of Public Health αναφέρει ότι χρειαζόμαστε περίπου 500 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου κάθε μέρα για αυτές τις ζωτικές διαδικασίες.

Ενώ το αλάτι προσθέτει πολλή γεύση στα τρόφιμα, πάρα πολύ νάτριο στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού και υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Όταν πρόκειται να προσθέσετε μόνοι σας αλάτι στο φαγητό, το είδος που θα επιλέξετε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γεύση. Το μέγεθος των κρυστάλλων αλατιού καθώς και τα μέταλλα που συνδέονται με το αλάτι που επηρεάζουν τη γεύση και την αλμύρα του.

Τα βασικά είδη αλατιού και τι πρέπει να γνωρίζετε

Είδη αλατιού

Ιωδιούχο (επιτραπέζιο) αλάτι

Healthstories 6 είδη αλατιού και τι πρέπει να ξέρετε

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος αλατιού. Το ιωδιούχο αλάτι επεξεργάζεται για την απομάκρυνση ιχνοστοιχείων και εμπλουτίζεται με ιώδιο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν άφθονο ιώδιο από άλλες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, πολλών ειδών θαλασσινών και γάλακτος. Το ιωδιούχο αλάτι έχει μικρό μέγεθος κρυστάλλου, το οποίο τείνει να το κάνει πιο έντονα αρωματισμένο από ένα αλάτι με μεγαλύτερους κρυστάλλους, όπως το αλάτι kosher.

Αλάτι kosher

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως χοντρό αλάτι. Δεν περιέχει χημικά πρόσθετα ή βελτιωτικά, και δεν γίνεται προσθήκη ιωδίου. Είναι ορυκτό αλάτι και χρησιμοποιείται κυρίως για πάστωμα και μαγείρεμα, ειδικά σε κρέατα και πουλερικά. Έχει λιγότερο νάτριο από τα αντίστοιχα ιωδιούχα.

Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από το θαλασσινό νερό που έχει εξατμιστεί, αφήνοντας πίσω το φυσικό αλάτι. Το θαλασσινό αλάτι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το επιτραπέζιο αλάτι και περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία. Το ότι είναι «λιγότερο επεξεργασμένο» δεν κάνει το θαλασσινό αλάτι πιο υγιεινή επιλογή. Τόσο το θαλασσινό αλάτι όσο και το επιτραπέζιο αλάτι περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα νατρίου κατά βάρος.

Θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες

Το θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες προέρχεται επίσης από τη θάλασσα, αλλά εξατμίζεται με τρόπο που κάνει το αλάτι να σχηματίζει μεγάλες νιφάδες. Αυτό μπορεί να είναι η τέλεια επιλογή ως αλάτι φινιρίσματος (ένα πασπάλισμα πάνω από το φαγητό σας) για μια νότα αλμυρής τραγανότητας και λάμψης. Δοκιμάστε μερικές νιφάδες πάνω από ένα σπιτικό μπισκότο σοκολάτας για μια πραγματικά μαγική εμπειρία!

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Βγαίνει με εξόρυξη από αρχαία βάθη στο Πακιστάν και είναι φυσικά ροζ από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αυτό κάνει το αλάτι πιο υγιεινό, αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι αυτό συμβαίνει. Όσον αφορά το νάτριο (το κύριο θρεπτικό συστατικό που προκαλεί ανησυχία για όλο το αλάτι), το αλάτι Ιμαλαΐων και το επιτραπέζιο αλάτι περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα κατά βάρος.

Χαβανέζικο αλάτι

Healthstories 6 είδη αλατιού και τι πρέπει να ξέρετε

Όπως τα περισσότερα πράγματα της Χαβάης, το αλάτι τους είναι όμορφο! Μπορείτε να το βρείτε σε κόκκινες και μαύρες ποικιλίες. Το κόκκινο αλάτι της Χαβάης, που ονομάζεται αλάτι alaea, παίρνει το χρώμα του φυσικά από έναν τύπο πηλού στη Χαβάη. Ομοίως, το μαύρο αλάτι «λάβα» παίρνει το χρώμα του από ενεργό άνθρακα που απαντά στη φύση. Όπως πολλά άλλα άλατα, αυτά περιέχουν ιχνοστοιχεία που τους δίνουν μια μοναδική γεύση. Σε ότι αφορά το νάτριο, αυτά τα άλατα δεν προσφέρουν καμία εξοικονόμηση σε σχέση με το επιτραπέζιο αλάτι. Αυτά τα άλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το μαγείρεμα, αλλά η ελαφριά τραγανότητα και το όμορφο χρώμα τους τα καθιστούν επίσης ένα τέλειο αλάτι φινιρίσματος.

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες θέλουν να υιοθετήσουν το μωρό που ανασύρθηκε από τα ερείπια – Το θηλάζει η σύζυγος του γιατρού

O Άρης για τα μάτια του κόσμου, το κτίριο… φάντασμα, ο… αντ’ αυτού Μπάμπης

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.