Καιρός για κάστανα – Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και ανεβάζει το σίδηρο

Τα κάστανα, είτε ψητά, είτε βραστά, έχουν πλούσια γεύση και νοστιμιά, αρκετές θερμίδες, αλλά μεγάλη διατροφική αξία. Είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες μόνο οφέλη στην υγεία μπορεί να προσφέρει.

Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.

Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, αναφέρει στο doc.com  η κλινική διαιτολόγος, Ayesha Nasir, περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Κάστανα – Διατροφική αξία (ανά 100 gr)

Ενέργεια: 213 Kcal
Υδατάνθρακες: 45.5 gr
Πρωτεΐνη: 2.4 gr
Λίπος, ολικό: 2.3 gr
Κορεσμένα: 0.4 gr
Μονοακόρεστα: 0.8 gr
Πολυακόρεστα: 0.9 gr
Ω-3: 95 mg
Ω-6: 798 mg
Διαιτητικές ίνες: 8.1 gr
Χοληστερόλη: 0 mg

Γιατί είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σνακ;

Τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.

Τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιοριστείτε σε λίγα κάστανα.

Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα και το καλαμπόκι

Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ.έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% τηςσυνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Eίναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, αφού τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποίαβοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL).

Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο,μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.

Υψηλή περιεκτικότητα έχουν και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

Τέλος, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη, εξηγεί η Nasir.

Διαβάστε επίσης 

Αυξήστε την θερμοκρασία του σώματος στο κρύο, με αυτές τις τροφές

Νικήστε την κόπωση της δουλειάς: Ο διαιτολόγος σας συμβουλεύει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.