Τροφές που θα ανεβάσουν την ενέργεια σας στα ύψη

Η χαμηλή ενέργεια μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο. Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος πιθανών λόγων που μπορεί να αισθάνεστε κούραση. Μεταξύ των αιτιών μπορεί να είναι η υπερβολική εργασία, η έλλειψη ύπνου, αλλά κι ότι δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας μέσα στη μέρα. Αυτά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη. Αν λαμβάνεις αυτές τις ουσίες από συγκεκριμένες τροφές, που τις περιέχουν σε αφθονία μπορείς να αντιμετωπίσεις την κόπωση και να βγάλεις την ημέρα άνετα!

Ας δούμε ποιες τροφές, σύμφωνα με το wellbeingnutrition.com καταπολεμούν την κούραση και μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε:

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι από τα καλύτερα φρούτα για την παραγωγή ενέργειας. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κάλιο, βιταμίνη Β, συστατικά τα οποία βοηθούν στην αύξηση της ενέργειας. Μια έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση μπανάνας πριν από μια διαδρομή 75 χλμ. με ποδήλατο ήταν εξίσου αποδοτική με κάποιο energy drink που βοηθά στην βελτίωση της επίδοσης των αθλητών αντοχής.

Βρώμη

Η βρώμη έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή πρωινού, καθώς χαρίζει τι απαραίτητο μπουστάρισμα ενέργειας, ενώ μας κρατά χορτάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η βρώμη έχει χαμηλό, γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι έχετε πιο αργή απελευθέρωση ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μαύρη σοκολάτα

Ναι, η μαύρη σοκολάτα είναι καλή για σένα – αρκεί να επιλέξεις μια με περισσότερο από 70% κακάο, η οποία έχει ελαφρώς λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Μόνο δύο κομμάτια μαύρης σοκολάτας, μπορούν να σου δώσουν μια γρήγορη ώθηση ενέργειας. Επιπλέον, το κακάο είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο χρειάζεται ο οργανισμός για να βοηθήσει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι μια πολύ θρεπτική πρώτη ύλη. Είναι λιγότερο επεξεργασμένο γι’ αυτό περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Μια κούπα (195 γρ.) μαγειρεμένο καστανό ρύζι, περιέχει 3,5 γρ. φυτικών ινών και μαγγάνιο το οποίο βοηθά τα ένζυμα να διασπούν τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες σε ενέργεια.

Αυγά

Τα αυγά αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες παρέχουν σταθερά επίπεδα ενέργειας καθώς κατά την διάρκεια της πέψης τους δεν αυξομειώνονται αισθητά τα επίπεδα “ζάχαρης” και ινσουλίνης στο αίμα. Η λευκίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο υπάρχει σε αφθονία στα αυγά, το οποίο είναι γνωστό για τις διεγερτικές του ιδιότητες. Τέλος, τα αυγά περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην διάσπαση της τροφής σε ενέργεια.

Μήλα

Τα πιο δημοφιλή φρούτα του κόσμου, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες, τα μήλα βοηθούν τον οργανισμό μας να αποδεσμεύει ενέργεια αργά και σταθερά. Καλό θα ήταν να τα καταναλώνουμε ολόκληρα καθώς οι χυμοί και οι πολτοί περιέχουν πολύ λιγότερες φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να γίνεται ταχύτατη πέψη κι έτσι ταχύτερη απώλεια ενέργειας

Φασόλια

Πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια πηγή ενέργειας. Ακόμα κι αν υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη φασολιών, τα θρεπτικά του συστατικά είναι παρόμοια. Περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Η πέψη των φασολιών είναι αργή κι έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αποδίδουν σταθερή ενέργεια

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι σνακ γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που προωθούν την ενέργεια. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους είναι γνωστά για τη μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιεινά λίπη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά επιβραδύνουν την αποδέσμευση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε επίσης 

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερκατανάλωση τροφών με συνθετική κόκκινη βαφή

Μεθύσι και Hangover : Τροφές που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.