Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερκατανάλωση τροφών με συνθετική κόκκινη βαφή

Καραμέλες, τσίπς, αναψυκτικά και πολλά άλλα προϊόντα διατροφής με υψηλές πωλήσεις περιέχουν μια συνθετική κόκκινη βαφή που ονομάζεται Allura Red AC, η οποία όταν καταναλώνεται πολύ συχνά, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Μια μικρή μελέτη σε εργαστηριακά ποντίκια υποδηλώνει ότι η συχνή και μακροχρόνια έκθεση στη χρωστική ουσία (που ονομάζεται επίσης FD&C Red 40 και Food Red 17) βλάπτει την υγεία του εντέρου και αυξάνει τη φλεγμονή.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, έρευνα σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο πρόσθετο διαταράσσει άμεσα τον φραγμό του εντέρου (που βοηθά στην πρόληψη της εισβολής βακτηρίων) και αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης , μιας ορμόνης και νευροδιαβιβαστή που βρίσκεται στο έντερο. Αυτή η αντίδραση αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε αυξημένη ευαισθησία σε φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου.

«Αυτό που βρήκαμε είναι εντυπωσιακό και ανησυχητικό, καθώς αυτή η κοινή συνθετική χρωστική τροφίμων είναι μια πιθανή διατροφική ώθηση για Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Waliul Khan, PhD , από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Hamilton του Οντάριο, όπως αναφέρει το everydayhealth.com.

«Αυτή η έρευνα είναι μια σημαντική πρόοδος για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις πιθανές βλάβες των βαφών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά», πρόσθεσε ο Δρ Khan.

Για το πείραμα των 12 εβδομάδων, έξι ποντίκια τράφηκαν με καθημερινή δίαιτα ελέγχου χωρίς τη βαφή, ενώ σε έξι ποντίκια δόθηκε παρόμοια δίαιτα με τη βαφή. Ο Khan και οι συνεργάτες του παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στην κόκκινη βαφή και των διαταραχών στο μικροβίωμα του εντέρου, που προκάλεσε ήπια εντερική φλεγμονή.

Επιπλέον, τα ποντίκια που εκτέθηκαν νωρίς στη ζωή τους βρέθηκε ότι είχαν «αυξημένη ευαισθησία» σε κολίτιδα ή φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, οι ερευνητές εξέθεσαν κατά διαστήματα έξι ποντίκια στο Red 40 μέσω διατροφής για μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι η διακοπτόμενη κατανάλωση της χρωστικής ήταν «περισσότερο παρόμοια με μια τυπική ανθρώπινη έκθεση» και δεν επηρέασε την ευαισθησία στην εντερική φλεγμονή.

Η κόκκινη βαφή τροφίμων FD&C Red 40

Αυτή η τελευταία μελέτη συμβάλλει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η κόκκινη βαφή τροφίμων θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία. Ήδη από τη δεκαετία του 1970, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούσαν ότι το συστατικό θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους New York Times.

Μία από τις πιο κοινές ανησυχίες σχετικά με τις τεχνητές βαφές τροφίμων είναι η συμπεριφορά τους στα παιδιά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η εξάλειψη των τεχνητών χρωστικών τροφίμων από τη διατροφή των παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων τους .

Ωστόσο, άλλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα της χημικής βαφής σε μία κανονική δίαιτα είναι πολύ χαμηλή για να αποτελέσει απειλή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει: «η διατροφική έκθεση στο Allura Red AC για τα παιδιά και όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες δεν προκαλεί ανησυχία για την υγεία». Ο FDA των ΗΠΑ έχει επίσης εγκρίνει το Allura Red AC για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3,2 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους ενός ατόμου. Για ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 60 κιλά, ένα μπουκάλι 1 λίτρου αναψυκτικού ή ενεργειακού ποτού φρούτων μπορεί να είναι περίπου το 10% αυτού του ημερήσιου ορίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η κόκκινη βαφή είναι πανταχού παρούσα στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι κατασκευαστές τροφίμων το χρησιμοποιούν σε καραμέλες, σνακ, σόδα, αναψυκτικά και δημητριακά, καθώς και σε καρυκεύματα, παγωτά, αρτοσκευάσματα, χυμούς φρούτων και καλλυντικά.

Διαβάστε επίσης

Τις επόμενες 10 μέρες ενεργοποιείται το σχέδιο για τα ράντζα – Ποιο νοσοκομείο «μπαίνει στο παιχνίδι»

Έρευνα του ΠΟΥ για το αν ευθύνονται συγκεκριμένα αντιβηχικά σιρόπια για 300 θανάτους παιδιών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.