Κουραμπιές, μελομακάρονο ή βασιλόπιτα; Τι είναι προτιμότερο να φάμε στις γιορτές;

Κουραμπιές, μελομακάρονο ή βασιλόπιτα; Γιορτές χωρίς γλυκό γίνεται; Η απάντηση είναι «Όχι!». Πώς μπορούμε, όμως, να διαλέξουμε από τα γλυκά των ημερών; Ο διαιτολόγος – Δδατροφολόγος, Πάρις Παπαχρήστος, διευκρινίζει πως είναι σημαντικό να προτεραιοποιήσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε αυτό που λαχταράτε περισσότερο απ’ όλα. Τι είναι, λοιπόν, προτιμότερο να φάμε στις γιορτές;

Βασιλόπιτα

Η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την αρχή του νέου έτους και εμείς ψάχνοντας το φλουρί, τρώμε βασιλόπιτα. Εάν δεν είναι στις πρώτες σου προτεραιότητες κι έχεις χορτάσει από το κυρίως και ίσως από κάποιο άλλο γλυκό ή ποτό, μπορείς να ψάξεις το κομμάτι σου και να τυλίξεις το υπόλοιπο για να το καταναλώσεις ωραιότατα με τον πρωινό σου καφέ! Είναι βέβαια η “αρχόντισσα” του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, την οποία τη φτιάχνουμε σε διαφορετικές εκδοχές. Κατά βάση πρόκειται για κέικ, οπότε υπολογίζοντας έτσι τις θερμίδες, ένα κομμάτι 100 γρ. έχει περίπου 256 θερμίδες., αλλά μπορεί να φτάσει έως και τα 500, ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.
Τελικά κουραμπιές ή μελομακάρονο;
Από άποψη απόλαυσης… όποιο σου αρέσει περισσότερο! Πρόκειται για εδέσματα που άλλωστε βρίσκουμε διαθέσιμα μόνο αυτή την περίοδο του χρόνου.
Εάν τα δούμε διατροφικά ωστόσο, καθαρά για τη γνώση, θερμιδικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα – περισσότερο ως προς τη θρεπτική τους αξία:
το μελομακάρονο έχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά λόγω του ελαιολάδου. Τα καρύδια περιέχουν Ω-3 πολυακόρεστα και το μέλι πολύτιμα μικροστοιχεία.
Από την άλλη, ο κουραμπιές έχει κορεσμένα λιπαρά οξέα, λόγω του βουτύρου που περιέχει.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.