Αύξηση βάρους κάθε χειμώνα – Τι να προσέξετε φέτος

Έχετε παρατηρήσει αύξηση βάρους κάθε χρόνο τον χειμώνα, πριν τις γιορτές. Είχατε καταφέρει στις καλοκαιρινές διακοπές σας να μην πάρετε κιλό, αλλά λίγο πριν τα χριστουγεννιάτικα πάρτι, διαπιστώνετε ότι μάλλον η ζυγαριά σας έχει χαλάσει. Ή μήπως δεν φταίει η ζυγαριά;

Γιατί αυξάνεται το βάρος μας τον χειμώνα

Η αύξηση βάρους το χειμώνα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνήθως προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας και την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων από γλυκά και κεράσματα, κ.λπ. Οι μικρές αλλαγές βάρους δεν προκαλούν ανησυχία, αλλά η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής σας.

Γιατί παίρνουμε βάρος τον χειμώνα;

Οι πιο κοινές αιτίες αύξησης βάρους τον χειμώνα:

1. Ο κρύος καιρός
Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να μην συνεχίσουν το πρόγραμμα άσκησης λόγω του ψυχρού καιρού. Είναι δύσκολο για κάποιους να βγουν έξω στο κρύο να περπατήσουν ή να αθληθούν. Άλλοι, πάλι τεμπελιάζουν και παραλείπουν την άσκηση κατά τη χειμερινή περίοδο

2. Κοιμάστε περισσότερο από το συνηθισμένο
Είναι πολύ πιο απλό να σηκώνεστε από το κρεβάτι και να κάνετε διάφορα πράγματα το καλοκαίρι με καλό καιρό. Ωστόσο, μερικές φορές το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι, όταν έχει κρύο.

3. Δεν έχετε ανεβασμένη διάθεση
Τα συναισθήματα και η υγεία σας μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά από την συννεφιά και την αίσθηση κρύου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

4. Εορταστική περίοδος
Από το τέλος φθινοπώρου, υπάρχουν πολλές ονομαστικές γιορτές, ενώ η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει πολύ πιο νωρίς πια. Όλες οι γιορτές οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση γλυκών και άλλων ανθυγιεινών τροφών που μπορεί επίσης να ευθύνονται για την αύξηση βάρους.

5. Μεγαλύτερη όρεξη τον χειμώνα
Σύμφωνα με μελέτες, οι ποσότητες μελατονίνης του σώματος, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και αυξάνει την όρεξη, είναι έως και 80% υψηλότερες το χειμώνα. Οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να αυξήσουν την όρεξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε θερμίδες και μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης βάρους.

6. Είστε ήδη υπέρβαροι
Εάν είστε υπέρβαροι ή έχετε προβλήματα βάρους, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που είναι πιο αδύνατοι να παχύνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το τυπικό άτομο τείνει να πάρει ένα κιλό κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να παίρνουν μέχρι και πέντε κιλά.

Πώς να αποτρέψετε την αύξηση βάρους τον χειμώνα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων μπορούμε να αποτρέψουμε ή να μειώσουμε την αύξηση του σωματικού βάρους τη χειμερινή περίοδο. Εδώ είναι μερικές από τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

  • Παρακολουθήστε τις μερίδες σας. Ακόμα κι αν καταναλώνετε γλυκά και λιπαρά φαγητά για τις γιορτές, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε μόνο μια επαρκή μερίδα και δεν τρώτε υπερβολικά.
  • Βρείτε έναν σύντροφο για την προπόνησή σας. Το να έχετε έναν φίλο μαζί, σας βοηθά να παραμείνετε δραστήριοι και να ακολουθείτε μια ρουτίνα προπόνησης.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να γυμναστείτε αργά το απόγευμα, εάν δεν έχετε χρόνο τις πρωινές ώρες.
  • Φροντίστε να έχετε σαλάτα σε κάθε γεύμα σας για να καταναλώνετε υγιεινές θερμίδες που καίνε λίπος με κάθε γεύμα.
  • Φορέστε ζεστά ρούχα που καλύπτουν το σώμα το χειμώνα για να αποφύγετε το κρύο.
  • Προσπαθήστε να ασκηθείτε στο σπίτι αν κάνει πολύ κρύο έξω.

Πηγή: ndtv.com

Διαβάστε επίσης

6 τρόποι για να συνδεθείτε με το έφηβο παιδί σας

Η Μαίρη Συνατσάκη μέσα από ένα story της συμβουλεύει τις μανούλες για τα «baby blues»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.