Θωρακίστε την υγεία σας με βότανα από την… κουζίνα σας

Τα αποξηραμένα βότανα, σίγουρα εμπλουτίζουν την γεύση στα πιάτα σας αλλά σκεφτείτε πόσο πιο έντονη θα ήταν αν προσθέτατε φρέσκα, απευθείας από το παράθυρο της κουζίνα σας. Πολλά από αυτά, που χρησιμοποιείτε καθημερινά, μπορείτε με λίγη φροντίδα να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι.

Ο φρέσκος μαϊντανός, ο βασιλικός και το θυμάρι, είναι μόνο μερικά βότανα, που περιέχουν καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών ενώσεων που θα ωφελήσουν την υγεία σας ενώ αρωματίζουν τα πιάτα λαχανικών, τις σούπες και τα ψητά σας.

Ένα έξτρα όφελος, που θα σας πείσει να το δοκιμάσετε είναι ότι καλλιεργώντας κάτι που σας αρέσει να τρώτε, θα σας εμπνεύσει να ασχοληθείτε με την κηπουρική γενικότερα, που είναι γνωστή για την ηρεμιστική της επίδραση στην ψυχική μας υγεία, λέει στο eatthis.com, η διαιτολόγος Lisa Hugh, DHA, RD.

Τα βότανα αναπτύσσονται σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, απαιτώντας ελάχιστη φροντίδα.

Βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε στην κουζίνα σας

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι καλός για μεταβολικές διαταραχές και όχι μόνο. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φύλλων βασιλικού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση στο Nutrition Today.

Ρίγανη

Τα φρέσκα, πιπεράτα φύλλα ρίγανης είναι υπέροχα σε ψητό κοτόπουλο, ψάρι και χοιρινό κρέας ή και στην σαλάτα σας.Το συστατικό της ρίγανης με τα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη για την υγεία είναι η καρβακρόλη, μια φυσική φαινόλη με αντιοξειδωτική δύναμη. Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of International Medical Research, ζητήθηκε από μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων να λαμβάνουν λάδι ρίγανης με κάθε γεύμα.

Όσοι κατανάλωναν το λάδι εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση στο προφίλ της χοληστερόλης τους.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός, το αγαπημένο αρωματικό λαχανικό των Ανατολικοευρωπαίων και βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, είναι ένα ισχυρό φυσικό διουρητικό. Ως εκ τούτου, έχει διαπιστωθεί σε μελέτες ότι είναι ένα αποτελεσματικό αντιυπερτασικό, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση αφαιρώντας νερό από την κυκλοφορία του αίματός σας και διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Επίσης, το φυλλώδες πράσινο βότανο είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την αναγέννηση των οστών. Πρόσφατη μετα-ανάλυση στο περιοδικό Medicine δείχνει ότι η λήψη αρκετής βιταμίνης Κ μπορεί να σας προστατεύσει από κατάγματα οστών.

Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για πνευματικούς και ιατρικούς σκοπούς εδώ και αιώνες, περιέχει καλές ποσότητες απαραίτητων βιταμινών όπως A, C και B-6, και άλλα αντιοξειδωτικά, καθώς και μέταλλα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Πιστεύεται μάλιστα, ότι είναι ευεργετικό για το ανοσοποιητικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Το άρωμά του έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την εγρήγορση, τη μνήμη και τη γνώση και βελτιώνει τη διάθεση.

Θυμάρι

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, συνιστά τη χρήση του θυμαριού (και άλλων βοτάνων) ως υποκατάστατο του αλατιού στο μαγείρεμα για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Χρησιμοποιείται επίσης, ως θεραπεία για τον βήχα και τον πονόλαιμο λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Mελέτες δείχνουν ό,τι το θυμάρι μπορεί να ενισχύσει την HDL (καλή) χοληστερόλη ενώ μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επίσης, όπως τα περισσότερα βότανα, το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως οι βιταμίνες C, A, B-6. Ασβέστιο, σίδερο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης 

Πόσο βάρος και λίπος θα χάσετε με 3 γιαούρτια την ημέρα

Θέλετε να χάσετε βάρος; Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.