Βρώσιμα λουλούδια με θεραπευτική και διατροφική αξία

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, είναι ότι πολλά από τα λουλούδια που έχουμε στις αυλές ή στα μπαλκόνια μας, μπορούν να φτάσουν στα πιάτα μας. Τα βρώσιμα λουλούδια, έχουν χρησιμεύσει για εκατοντάδες χρόνια ως ένας τρόπος για να ομορφύνουν και να αναδείξουν τις γεύσεις μιας δημιουργικής κουζίνας, είτε πρόκειται για φαγητό, είτε για επιδόρπιο, είτε για ποτό.

Τα λουλούδια, είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη προσφέροντας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα τριαντάφυλλα, οι κατιφέδες και το νεροκάρδαμο είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επίσης τα λουλούδια αποτελούνται κατά 95% από νερό και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν περιέχουν σημαντικά ποσά θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι απειροελάχιστες και οι θερμίδες τους.

Μαγειρική χρήση λουλουδιών 

Η μαγειρική χρήση των λουλουδιών χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο 140 π.Χ.

Οι Γάλλοι, ιδιαίτερα στον νότο, τρώνε τηγανητά τα λουλούδια της ακακίας και της κουφοξυλιάς (σαμπούκος), ενώ αρωματίζουν με λουλούδια το ξίδι ή το ελαιόλαδο, όπως κάνουν και οι Ιταλοί. Οι βόρειοι λαοί προσθέτουν λουλούδια στο βούτυρο για να γίνει πιο ευπαρουσίαστο στο πρωινό. Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, λουλούδια μέντας κ.α μέσα σε παγάκια, για να δώσουν χρώμα και άρωμα στα κοκτέιλ τους.

Πιθανότατα έχετε φάει ένα λουλούδι είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Η σεφ ζαχαροπλαστικής, και συνιδιοκτήτρια του OWL Bakery στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας, η Nancy Hughes, αναπολεί πώς ερωτεύτηκε για πρώτη φορά τα βρώσιμα λουλούδια: «Όπως τα περισσότερα παιδιά του Νότου, μαζεύοντας αγιόκλημα και πίνοντας το νέκταρ».

Η Hughes ενσωματώνει συνεχώς φρέσκα βρώσιμα λουλούδια στα μαγειρικά της αριστουργήματα. “Όταν χρησιμοποιείτε βρώσιμα λουλούδια, αντιμετωπίζετε γεύσεις που κυμαίνονται από πικάντικες, πικρές έως λουλουδάτες. Τα λουλούδια είναι σχεδόν η δική της εκδοχή των μπαχαρικών”, λέει στο southernliving.com.

Βρώσιμα λουλούδια με θεραπευτική αλλά και διατροφική αξία

Τριαντάφυλλα

Το ξέρατε ότι στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη τριαντάφυλλων διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων; Το καλύτερο είναι ότι σχεδόν όλα είναι βρώσιμα, ωστόσο δεν έχουν όλα τα τριαντάφυλλα την ίδια γεύση.

Ένας απλός κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε για την επιλογή του ιδανικού τριαντάφυλλου στην μαγειρική σας είναι να το μυρίσετε. Αν μυρίζει ευχάριστα το πιθανότερο είναι να είναι και …νόστιμο!

Σε κάθε περίπτωση τα ροζ πέταλα – που προτιμούνται στη μαγειρική – έχουν μια αρωματική και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά σε διάφορες σαλάτες, φρούτα, να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού, ζελέ, ποτά. Τα ψιλοκομμένα ροποπέταλα μπορούν επίσης να συνοδέψουν το γιαούρτι σας.

Κατιφέδες

Αυτά τα υπέροχα άνθη πορτοκαλιάς έχουν διπλή δράση: Η Hughes συνιστά να επενδύσετε σε αυτά γιατί προσφέρουν μια απαλή γλυκιά γεύση που μπορεί να χρησιμοποιε΄τόσο σε γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα.

Βιολέτες

Η βιολέτα με το άρωμα και το χρώμα της μπορεί να απογειώσει τη γεύση ενός κέικ, να αρωματίσει τα κουλουράκια σας και γενικότερα να δώσει μια άλλη διάσταση σε πολλά γλυκά, λέει η Hughes.

Τα άνθη της βιολέτας έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο που παράγεται από αυτά χρησιμοποιείται σε διάφορα φάρμακα και σιρόπια για την βρογχίτιδα, το συνάχι και έχει καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες. Επίσης πίνεται στο ποτήρι! Δοκιμάστε να φτιάξετε λικέρ βιολέτας και θα μας θυμηθείτε! Προσδίδει στα κοκτέιλ ντελικάτο χαρακτήρα με το βιολετί χρώμα και μοναδικότητα στη γεύση.

Γαρύφαλλα

Χάρη στη ζωντανή, πιπεράτη γεύση τους, τα γαρύφαλλα προσθέτουν γεύση και χρώμα σε ένα πιάτο. Πασπαλίστε ψιλοκομμένα πέταλα σε σαλάτες με μαρούλι ή χρησιμοποιήστε γαρύφαλλα ως γαρνίρισμα στα κέικ για να δώσουν μια ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Πανσές

Πλούσιος σε διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις, ο πανσές βγαίνει σε διάφορα χρώματα και δίνει μια λεπτή, λουλουδένια γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνιτούρα σε πράσινες σαλάτες. Λειτουργεί επίσης καλά με καλοκαιρινά κοκτέιλ και φρουτοσαλάτες. Για ένα γρήγορο και εύκολο ορεκτικό, δοκιμάστε να απλώσετε τυρί κρέμα σε ένα κράκερ και να το συνοδέψετε με πανσέ.

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι γνωστός για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, γλυκά, τσάι και μαρμελάδες.

Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με έκθεση της Αμερικάνικης Ένωσης για την καρδιά, που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2018, η κατανάλωση τσάι ιβίσκου μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Άνθη κολοκυθιών

Είναι αδύνατο να ξεχάσετε το πρώτο σας τηγανητό άνθος κολοκυθιού. Πλούσια, ζουμερά και τόσο νόστιμα, αυτά τα κίτρινα λουλούδια εμφανίζονται στα φυτά κολοκυθιού και κολοκύθας. Για καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε να τα κόψετε το πρωί ενώ είναι ανοιχτά, περίπου μισό πόντο από το κάτω μέρος της ανθοφορίας.

Διαβάστε επίσης 

Δίαιτα για Χασιμότο: Οι τροφές που δεν καταστρέφουν τον θυρεοειδή

Ο εύκολος τρόπος να ξεφλουδίσετε σκόρδο – Χρειάζονται μόνο 2 κινήσεις

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.