Αυτά είναι τα τρόφιμα, που θα σε βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης

Έχεις διαγνωστεί πρόσφατα με ψωρίαση; Τα νέα είναι καλά, καθώς ολοένα και περισσότερες είναι οι μελέτες, που συνδέουν συστατικά της καθημερινότητάς μας με ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και με την καλύτερη υγεία του δέρματος. Ας δούμε ποια είναι τα τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Με αφορμή, λοιπόν, ένα εκτενές άρθρο γύρω από την ψωρίαση και διατροφή, που δημοσιεύτηκε στο https://psoriasis.myderma.info/, οι Ελένη Τσαχάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. και Βάσια Κωνσταντινίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. μας μεταφέρουν τα βασικότερα διατροφικά σημεία-κλειδιά που είναι σημαντικό να κρατήσεις… για να την αντιμετωπίσεις.

Πώς εμφανίζεται η ψωρίαση;

Για να κατανοήσεις καλύτερα τον τρόπο που θα σε ωφελήσει η διατροφή είναι σημαντικό να γνωρίζεις την προέλευση της ψωρίασης. Πρόκειται για ένα μη μεταδοτικό νόσημα, που εμφανίζεται στο δέρμα και τις αρθρώσεις. Τα χαρακτηριστικά σημάδια που μπορεί να δεις στο δέρμα οφείλονται σε υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή και αυξημένη παραγωγή των κυττάρων. Σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της ψωρίασης φαίνεται να αποτελεί η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά και υγιή επίπεδα, καθώς ως φλεγμονώδη κατάσταση η παχυσαρκία συνδέεται αρνητικά με την έκβαση της νόσου

Διατροφή vs Ψωρίασης: 1-0

Πώς θα σε ωφελήσουν τρόφιμα της καθημερινότητας;

Λιπαρά ψάρια και ξηροί καρποί για τα ω3 «καλά» λιπαρά
Με την αντιφλεγμονώδη τους δράση, τα ω3 πολυακόρεστα λιπαρά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Φιστίκια Βραζιλίας, τρόφιμα ολικής άλεσης και συκώτι
Τι έχουν κοινό τα τρόφιμα αυτά; Το σελήνιο… ένα μεγάλης σημασίας θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες (μόλις 55μg ημερησίως). Μελέτες το συνδέουν με χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής, κάτι που φαίνεται να δρα θετικά έναντι της φλεγμονής των κυττάρων κατά την ψωρίαση.

Ελαιόλαδο και σκούρα πράσινα λαχανικά… σου προσφέρουν βιταμίνη Ε
Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο συνδυαστικά και με το σελήνιο προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η ψωρίαση.

Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη του ήλιου;
Πρόκειται για την πολύ-συζητημένη βιταμίνη D, της οποίας η έλλειψη σε άτομα με ψωρίαση έχει συνδεθεί με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου. Με τη βιταμίνη αυτή να παίρνει μέρος σε πολλές «μεταβολικές διεργασίες» του οργανισμού μας, φρόντισε να καλύπτεις τις ανάγκες σου και με το φως του ήλιου, αλλά και μέσα από τη διατροφή. Ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια και η φυτική μαργαρίνη είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές της.

Πρόσεξε την κατανάλωση αλκοόλ
Από τα σημαντικότερα σημεία της διατροφικής αντιμετώπισης της ψωρίασης είναι πιθανότατα αυτό, καθώς φαίνεται να προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων της νόσου. Απέφυγε, επομένως, την καθημερινή του κατανάλωση ακόμη και κατά την ύφεση των συμπτωμάτων, ενώ εάν το καταναλώσεις περιστασιακά επίλεξε ένα ποτό με χαμηλότερα ποσοστά αλκοόλ, όπως η μπύρα ή το κρασί. Μάλιστα, είναι καλό να έχεις πάντα ένα ποτήρι με νερό πιο κοντά σου –συγκριτικά με το ποτήρι αλκοόλ– ώστε να διαλέγεις το νερό για να ξεδιψάς.

Πώς θα συνδυάσεις τα παραπάνω;

Βλέποντας τις συστάσεις αυτές δεν μπορούμε παρά να καταλήξουμε στη Μεσογειακή μας διατροφή, ως μέρος της καθημερινότητας κι ενός ατόμου με ψωρίαση. Συνδυάζοντας ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, τρόφιμα ολικής άλεσης, ψάρια, όσπρια, κοτόπουλο στη διατροφή θα δεις ότι μπαίνουν στην καθημερινότητά σου και όλα τα «αντιφλεφμονώδη» οφέλη που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την ψωρίαση. Έχεις ήδη λοιπόν «διατροφικά όπλα» στα χέρια σου… κάνε τη διατροφή σου σύμμαχο στην αγωγή που θα σου συστήσει ο δερματολόγος σου!

Διαβάστε επίσης

Σαγκάη: Άρχισε η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με τα εισπνεόμενα εμβόλια

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.: 1ο βραβείο για το παραμύθι «Η φίλη μου η ΝΙΑ.ΡΑ» στο διεθνές συνέδριο της EULAR PARE

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.