4 κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει ποτέ να τρώνε μπριζόλα, σύμφωνα με τους γιατρούς

Μια μεγάλη, ζουμερή μπριζόλα δίπλα σε ένα αφράτο πουρέ πατάτας και τέλεια καρυκευμένα χόρτα ή τηγανητές πατάτες, είναι πάντα ένας πειρασμός. Αλλά επειδή το κόκκινο κρέας έχει ενοχοποιηθεί, ίσως αναρωτιέστε αν είναι καλό για τη γενική υγεία σας.

Τα καλά νέα είναι ότι —με μέτρο— τα άπαχα κομμάτια μπριζόλας είναι καλά για εσάς, αλλά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να το παραλείψουν εντελώς.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε μπριζόλα, «το σώμα τους τη διασπά και χρησιμοποιεί τα συστατικά για τους δικούς του σκοπούς, όπως η οικοδόμηση μυών και η παραγωγή αίματος», εξηγεί ο Δρ. Mike Bohl, MD, MPH, ALM , Διευθυντής Ιατρικού Περιεχομένου και Εκπαίδευσης στο Ro ( εταιρεία τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης) στο eatthis.

Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για όλους, συνεχίζει λέγοντας, «από την όχι και τόσο ωφέλιμη πλευρά των πραγμάτων, η μπριζόλα είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνος – ιδιαίτερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου».

Δείτε αν είστε ένα από τα 4 άτομα που δεν πρέπει ποτέ να τρώνε μπριζόλα:

1. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το έντερο.

Παρόλο που τα περισσότερα τρόφιμα είναι καλό να καταναλώνονται με μέτρο, η μπριζόλα μπορεί να επηρεάσει άτομα που έχουν ευαίσθητο στομάχι. Αυτό συμβαίνει επειδή «τα γαστρεντερικά προβλήματα κάνουν την πέψη του κόκκινου κρέατος πιο δύσκολη», λέει ο Δρ Bohl.

Οι υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών και λιπαρών τροφών, όπως η μπριζόλα και το κόκκινο κρέας, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για φύγουν από το στομάχι. Το πρώτο σημάδι για αυτό το πρόβλημα είναι το έντονο φούσκωμα και δυσφορία, το οποίο είναι αποτέλεσμα της περίσσειας τοξινών που συγκεντρώνεται στον πεπτικό σωλήνα.

2. Όποιος έχει αλλεργία στο κόκκινο κρέας.

«Οι μόνοι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τελείως την μπριζόλα είναι αυτοί που έχουν βραχυπρόθεσμη αντίδραση σε αυτό, όπως εκείνοι που έχουν αλλεργία», εξηγεί ο Δρ Μπολ. Μερικές φορές το να φάτε μια μπριζόλα μια φορά στο τόσο δεν θα κάνει κανένα κακό, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει εάν είστε αλλεργικοί.

Το σύνδρομο Alpha-gal – που ανακαλύφθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια – ορίζεται ως η αλλεργία σε προϊόντα που παράγονται από θηλαστικά, κυρίως σε κομμάτια κόκκινου κρέατος, αναφέρει η Mayo Clinic. Αν και είναι αρκετά σπάνιο να το έχετε, η αλλεργία εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση μιας μπριζόλας.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας εμφανίζονται με τη μορφή κνίδωσης, κνησμού και/ή φολιδωτού δέρματος (έκζεμα), ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, συριγμός ή δύσπνοια, πόνος στο στομάχι, διάρροια, ναυτία ή έμετο και πρήξιμο σε μέρη του σώματος όπως το χείλη, πρόσωπο, γλώσσα και λαιμό.

3. Άτομα που έχουν διαβήτη.

Η μπριζόλα και τα περισσότερα κόκκινα κρέατα έχουν πολύ υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά, εξηγεί, τα οποία μπορούν να συσσωρεύσουν περισσότερη LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) στο αίμα και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση του σώματος. Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επομένως η αποφυγή της μπριζόλας θα αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου τους.

Η American Diabetes Associated συνιστά η πρόσληψη συνολικών λιπών για ένα άτομο με διαβήτη να μην υπερβαίνει τα 20 γραμμάρια και μια μέση μπριζόλα 230 γραμ. περιέχει περίπου 19 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πιθανότητα να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση διπλασιάζεται για ένα άτομο με διαβήτη έναντι κάποιου χωρίς, ένα μεγάλο δείπνο με μπριζόλες θα πρέπει να είναι στο μενού όσο το δυνατόν λιγότερο (αν όχι καθόλου).

4. Όποιος έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η συχνή κατανάλωση μπριζόλας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, αλλά περισσότερο για άτομα που φέρουν ορισμένες γενετικές καταβολές. Η κατανάλωση μπριζόλας και άλλων παρόμοιων κόκκινων κρέατος έχουν συσχετιστεί με πολλούς διαφορετικούς καρκίνους, ειδικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ίσως είναι συνετό να αποφύγετε τη μπριζόλα.

Υπάρχουν ορισμένες ενώσεις στη μπριζόλα και σε άλλα κόκκινα κρέατα, σύμφωνα με ερευνητές από το The Cancer Institute , που προκαλούν «αλκυλιωτικές» βλάβες και τον πιθανό σχηματισμό αυτού του καρκίνου.

Σύμφωνα με το Harvard Health, οι άνθρωποι που τρώνε 140 γραμ. την ημέρα ή περισσότερο μπριζόλα ή γενικά κόκκινο κρέας, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 28%. Τα άπαχα κρέατα – όπως το κοτόπουλο – και τα ψάρια δρουν προληπτικά για την ασθένεια όταν καταναλώνονται μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

Έναν μήνα προθεσμία για να προετοιμαστούμε μας δίνει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού – Πού θα φτάσει η διασπορά

Οστεοπόρωση: Πώς να την αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.