4 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να σας λείπει ασβέστιο

Αν και το ασβέστιο είναι σε αρκετά καθημερινά τρόφιμα, μπορεί να λείπει από τον οργανισμό, γιατί δεν καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας.

Πιθανότατα θυμάστε τη φράση να «πιείτε το γάλα σας» αν θέλετε γερά κόκκαλα. Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα είναι μια γνωστή πηγή ασβεστίου, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία των οστών. Εκτός από την υποστήριξη της ανάπτυξης των οστών, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή δόντια, πήξη του αίματος και για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων σας. Το 99% του ασβεστίου του σώματός σας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια σας. Ως αποτέλεσμα, η μη λήψη επαρκούς ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών καθώς μεγαλώνετε.

Η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, καθώς οι ανάγκες τους σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερες.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεστε την ημέρα γαι να μην σας λείπει;

Το να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο είναι κρίσιμο για την καλή υγεία. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας, αποτελώντας έως και 2% του συνολικού σωματικού σας βάρους – με τον μέσο ενήλικα να έχει 1.200 γραμμάρια ασβεστίου στο σώμα του.

Η ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεστε ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας. Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020-2025 συνιστούν στους ενήλικες μεταξύ 19 και 50 ετών να λαμβάνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ημερησίως. Οι άνδρες 51 ετών και άνω χρειάζονται επίσης 1.000 χιλιοστόγραμμα, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 51 ετών και άνω χρειάζονται 1.200 χιλιοστόγραμμα.

Ευτυχώς, μπορείτε να πάρετε όλο το ασβέστιο που χρειάζεστε από το φαγητό. Οι πιο κοινές διατροφικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Οι λιγότερο κοινές, αλλά εξαιρετικές, πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν φυτικές πηγές όπως τα φυλλώδη λαχανικά π.χ. σπανάκι και λάχανο. Τα φασόλια, το τόφου και οι σπόροι παρέχουν επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου. Επιπλέον, πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του μη γαλακτοκομικού γάλακτος και του χυμού πορτοκαλιού, είναι ενισχυμένα με ασβέστιο. Εάν δεν μπορείτε να λάβετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα, διατίθενται συμπληρώματα. Αλλά, πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα.

4 σημάδια ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια ασβεστίου

1. Είσαι εξαντλημένος όλη την ώρα

Η έλλειψη υγιεινών ποσοτήτων ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Αλλά αυτό δεν είναι η ασυνήθιστη κούρασή σας – είναι μια επίμονη κατάσταση χαμηλής ενέργειας και αδυναμίας, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, αναφέρει το eatingwell.com. Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας τείνουν να είναι λιγότερο εμφανή και πιο μακροπρόθεσμα από τις ελλείψεις άλλων θρεπτικών συστατικών.

Καθώς αρχίζετε να αναπτύσσετε ανεπάρκεια ασβεστίου, μπορεί να μην παρατηρήσετε ότι χάνετε δύναμη ή δυσκολεύεστε να εκτελείτε καθημερινές εργασίες, καθώς αυτό μπορεί εύκολα να συγχέεται με την κόπωση που σχετίζεται με διάφορους άλλους παράγοντες όπως τα επίπεδα ενέργειας, η ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ή η συνολική διατροφής.

Η κόπωση που σχετίζεται με την υποασβεστιαιμία χαρακτηρίζεται από εγκεφαλική ομίχλη, ζαλάδα, σύγχυση και δυσκολία εστίασης. Δεδομένου ότι οι μυϊκές ίνες και τα νεύρα σας απαιτούν ασβέστιο, η έλλειψη επαρκούς ποσότητας αυτού του ζωτικού ορυκτού εξαντλεί τα κύτταρα των αποθεμάτων ασβεστίου τους, προκαλώντας εξάντληση και λήθαργο.

2. Αντιμετωπίζετε μυϊκές κράμπες και σπασμούς

Ενδεικτικά σημάδια ότιμσας λείπει ασβέστιο είναι οι μυϊκές κράμπες και οι μυϊκοί σπασμοί. Καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, οι μυϊκές κράμπες γίνονται όλο και πιο συχνές (ειδικά στο πίσω μέρος των κάτω ποδιών σας) και μπορεί να αναπτύξετε δύσκαμπτους, πόνους στους μύες . Αυτό συμβαίνει επειδή το ασβέστιο βοηθά τους μύες να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Όταν οι μύες σας στερούνται ασβεστίου, οι νευρώνες γίνονται ασταθείς και πυροδοτούνται αυθόρμητα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επώδυνες μυϊκές συσπάσεις.

3. Έχετε κακή στοματική υγεία

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στοματικής υγείας. Όπως τα κόκκαλά σας, το ασβέστιο βοηθά να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή. Ό,τι τρώτε και πίνετε παράγει βακτήρια στο στόμα σας, τα οποία υποβαθμίζουν τα μέταλλα στα δόντια σας. Η λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας τέτοιας απώλειας μετάλλων. Χωρίς επαρκή επίπεδα ασβεστίου, τα δόντια σας χάνουν τα απαραίτητα μέταλλα για να διατηρηθούν δυνατά και υγιή. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο (φλεγμονή των ούλων και των οστών που περιβάλλουν τα δόντια σας), η οποία έχει συνδεθεί με καρκίνο.

4. Ο καρδιακός σας ρυθμός είναι απενεργοποιημένος

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία) είναι ένα κοινό σημάδι ανεπαρκών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα σας και είναι η κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά είναι ένας μυς και όταν λείπει ασβέστιο τα κύτταρά της δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, παύουν να λειτουργούν σωστά και μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς στον καρδιακό μυ. Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία σας συστέλλονται όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Διαβάστε επίσης

Πολλές εποχικές ιώσεις, “με το κιλό” τα αντιπυρετικά και οι βιταμίνες

Tα λεφτά που δεν δίνει ο Θεόδωρος, το άκυρο ευχαριστώ στον Κυριάκο και η αμηχανία της Αγαπηδάκη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.