Το κυδώνι γνωστό και ως ως «χρυσό μήλο», αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας. Ανήκει στην ίδια ακριβώς βοτανική οικογένεια με τα μήλα και τα αχλάδια.Σ ύμφωνα με τη μυθολογία, μάλιστα, το κυδώνι συνδέεται με την Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ενώ συχνά αναφέρεται ότι το χρυσό μήλο που της έδωσε ο Πάρις με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, ήταν κυδώνι, γι’ αυτό και θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα.
Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν συνδέσει με τη γονιμότητα και είχε, μάλιστα, εξέχουσα θέση στους γάμους, όπου προσφερόταν ως δώρο, ενώ το χρησιμοποιούσε και η νύφη για να φρεσκάρει την αναπνοή της πριν το μυστήριο. Η καταγωγή του είναι από την περιοχή του Καυκάσου, η κυδωνιά, όμως, αυτοφύεται στις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και η εποχή του είναι το τέλος του φθινοπώρου, οπότε βρισκόμαστε στην καλύτερη περίοδο για να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα φρούτο πραγματικό σύμμαχο για την υγεία, αφού η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λέει στο msn.com η Faith Seke Pursuing PhD, Master’s in Food Sc.
Κυδώνι και απώλεια βάρους
Το κυδώνι είναι χαμηλότερο σε θερμίδες, αλάτι και λίπος, αλλά γεμάτο από φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Ως εκ τούτου, έχει μια ευχάριστη και παράξενη γεύση για να ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Τα κυδώνια θα μπορούσαν να τα βράσετε ή ακόμα και να τα κάνετε ποσέ για να έχετε μια ευχάριστη ξεχωριστή απόλαυση.
Είναι αντιβακτηριδιακό
Βάλτε τους σπόρους από το κυδώνι μέσα σε ατμό, στεγνώστε τους και κρυώστε τους. Χρησιμοποιήστε τους για την αποκρουστική αναπνοή, για προβλήματα με το λαιμό σας και επίσης για έλκη στο στόμα, ή χρησιμοποιήστε τους τοπικά για εγκαύματα. Ψεκάστε πάνω στο δέρμα για να το ενυδατώσετε και να θεραπεύσετε κηλίδες. Η κατανάλωση κυδωνιού μπορεί επίσης να προλάβει τη γρίπη, μαζί με άλλες συμφορητικές ασθένειες.
Κάνει καλό στην πέψη
Το κυδώνι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των γαστρικών ελκών, τη μείωση των προβλημάτων του εντέρου και επίσης τη διάρροια, και συνήθως βοηθά την πέψη, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ίνες εντός του καρπού.
Δρα κατά του καρκίνου
Το κυδώνι έχει άφθονα με αντιοξειδωτικά, που είναι γνωστά ως φαινολικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κυδώνι μπορεί εύκολα να καθαρίσει τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά στο κυδώνι λένε κάποιοι επιστήμονες ότι είναι πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε ορισμένα άλλα φρέσκα φρούτα, αν και δεν υπάρχουν επαρκής πληροφορίες γι’αυτό.
Κάνει καλό στην καρδιά
Το κυδώνι παρέχει τη διαλυόμενη πηκτική ίνα που αναγνωρίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό το συγκεκριμένο αποτρέπει από τη στεφανιαία νόσο, ή ακόμη και τη στερεοποίηση των αρτηριών, μαζί με άλλες στεφανιαίες παθήσεις. Το κάλιο εντός του κυδωνιού μειώνει το επίπεδο της πίεσης του αίματος, καθώς επίσης και η βιταμίνη C προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι στο κυδώνι αποτρέπει την κατακράτηση υγρών, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει την καρδιαγγειακή νόσο.
Βοηθά στην αναιμία
Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο στο εσωτερικό του κυδωνιού το κάνει ένα εξαιρετικό φρούτο για να καταναλώνετε για την πρόληψη της αναιμίας, μαζί με άλλα προβλήματα του αίματος.
Είναι καλό για το ανοσοποιητικό
Η υπερβολική περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μέσα στο κυδώνι παρέχει μια φανταστική ενίσχυση προς τους μηχανισμούς άμυνας. Το κυδώνι προσφέρει επίσης ιδιότητες αντι-γήρανσης.
Χρήσιμες συμβουλές για τους λάτρεις του κυδωνιού
Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα (με λίγα ή καθόλου σημεία πράσινου).
Αν διαπιστώσετε στάμπες και περίεργους λεκέδες πάνω στο κυδώνι ή αυτό είναι πολύ μικρό, καλύτερα να μην το προτιμήσετε.
Σιγοβράστε τα ή ψήστε τα και μην προσθέσετε πολλή ζάχαρη, καθώς το φρούτο όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει. Δοκιμάστε τη γεύση του μετά το μαγείρεμα για να δείτε αν και πόσο γλυκαντικό θα προσθέσετε.
Αφαιρέστε τους σπόρους του πριν το μαγειρέψετε. Όπως στα μήλα, τα βερίκοκα και άλλα παρόμοια φρούτα, οι σπόροι περιέχουν αμυγδαλίνη, η οποία στο στομάχι μας αποδεσμεύει αργά υδροκυάνιο και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.
Αποθηκεύστε τα μέσα σε πλαστική σακούλα και διατηρείστε τα στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.
Διαβάστε επίσης
Τα 7 οφέλη της κολοκύθας για την υγεία
Αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%