Αυγά: Κόλπα για εύκολο ξεφλούδισμα

Τα αυγά είναι ένα από τα υγιεινά και θρεπτικά σνακ, που φτιάχνεται γρήγορα και μπορεί να μας χορτάσει. Ωστόσο, έχουν ένα μεγάλο μείον. Το ξεφλούδισμα, όταν πρόκειται για βραστό αυγό. Το τσόφλι σπάει σε μικρά κομματάκια και καταντά την διαδικασία κουραστική.Ποια είναι η καλύτερη τεχνική για να ξεφλουδίζετε εύκολα τα βρασμένα αυγά;

Κόλπα για εύκολο ξεφλούδισμα

Επιλογή αυγού

«Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφλουδίσετε ένα αυγό και να διατηρήσετε το ασπράδι ανέπαφο είναι να χρησιμοποιήσετε αυγά μερικών ημερών», λέει στο marthastewart.com, η Rosemary Trout, διευθύντρια προγράμματος και καθηγήτρια Μαγειρικών Τεχνών & Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel. Η Lisa Steele, κτηνοτρόφος πέμπτης γενιάς και συγγραφέας του The Fresh Eggs Daily Cookbook, συμφωνεί ότι όσο πιο παλιά είναι τα αυγά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τα ξεφλουδίσετε. «Τα αυγά ηλικίας δύο εβδομάδων είναι ιδανικά», λέει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν σε ένα τραπέζι, θέλετε να σερβίρετε τέλεια τα αυγά.

Υπάρχει εξήγηση γιατί τα λίγων ημερων αυγά ξεφλουδίζονται ευκολότερα. “Υπάρχουν δύο μεμβράνες που περιβάλλουν τον κρόκο και το ασπράδι. Καθώς το αυγό γερνάει, ο αέρας μπαίνει ανάμεσα στις μεμβράνες και τις χωρίζει, τραβώντας το αυγό μακριά από το κέλυφος – και διευκολύνοντας το ξεφλούδισμα”, λέει η Steele. «Η διάρκεια ζωής για τα αυγά του παντοπωλείου είναι 30 ημέρες», λέει η Trout. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα φέρνετε στο σπίτι από το μπακάλικο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός περίπου ενός μήνα.

Μαγείρεμα αυγών

Η εξοικείωση με την τέχνη του εύκολου ξεφλουδίσματος δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία του αυγού – σημασία έχει και η μέθοδος μαγειρέματος. Η Steele λέει ότι αντί να βάζετε τα αυγά ταυτόχρονα με το κρύο νερό στην κατσαρόλα, για να βράσουν μαζί, προτιμήστε να βράσετε πρώτα το νερό και μετά να τα προσθέσετε μέσα, για πιο εύκολο ξεφλούδισμα.

Επίσης, καλό είναι να έχετε μια μεσαία θερμοκρασία, ώστε να μην βράζει έντονα το νερό και καταλήξουν τα αυγά να χτυπιούνται στα τοιχώματα της κατσαρόλας ή μεταξύ τους. Για σιγουριά, να έχετε κατά νου ότι σε μία κατσαρόλα χωρητικότητας 2 λίτρων, μπορείτε να βράσετε μέχρι 8 αυγά ταυτόχρονα. Παραπάνω από αυτά μπορεί να τσουγκρίζουν μεταξύ τους και να σπάνε κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Ο συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και προσωπικότητα των τροφίμων David Rose επιμένει επίσης ότι το βράσιμο των αυγών στον ατμό εξασφαλίζει συνολική επιτυχία. “Το μαγείρεμα στον ατμό λειτουργεί καλύτερα επειδή μαγειρεύει απαλά το αυγό. Το βραστό νερό μπορεί να κάνει τα αυγά να δονηθούν μεταξύ τους και να σπάσουν πρόωρα”, λέει.

Κρύο νερό 

Μόλις τα αυγά βράσουν τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με κρύο νερό, ώστε να σταματήσει το βράσιμό τους και να μπορείς να τα ξεφλουδίσεις χωρίς να καούν τα δάχτυλά σου. Αφού περάσουν 2-3 λεπτά, μπορείς να τα ξεφλουδίσεις κάτω από τρεχούμενο νερό, για να διευκολύνεις την αφαίρεση του κελύφους τους. Παράλληλα, δοκίμασε να σπάσεις το αυγό από την πλευρά που δεν εφάπτεται με το ασπράδι και να ξεκινήσεις το ξεφλούδισμα από εκεί.

Εάν μαγειρεύετε μόνο ένα ή δύο αυγά, περάστε τα κάτω από εξαιρετικά κρύο νερό βρύσης για περίπου 15 δευτερόλεπτα πριν τα ξεφλουδίσετε. Αυτός ο χρόνος δεν είναι σχεδόν αρκετός για να κρυώσουν τα αυγά, αλλά είναι αρκετά μεγάλος για να γίνει πολύ πιο εύκολος ο χειρισμός τους.

Ανακινήστε και ξεφλουδίστε τα αυγά

Δοκιμάστε το κόλπο της Rose: Αφού βράσετε τα αυγά, βάλτε τα ένα προς ένα σε ένα μικρό βαζάκι (με καπάκι) με λίγο νερό. Αρχίσε να κουνάτε το βαζάκι πάνω κάτω, ώστε το αυγό να χτυπάει και στο επάνω και στο κάτω μέρος του βάζου. Προτιμήστε ένα διαφανές βάζο για να βλέπετε την «πρόοδο» της διαδικασίας αλλά και να προλάβετε τυχόν διάλυση του.

Αυτός ο τρόπος, θα δημιουργήσει ένα κέλυφος αρκετά χαλαρό, που θα γλιστράει εύκολα όταν το ξεφλουδίζετε. Μην το φοβηθείτε και βάλτε αρκετή δύναμη. Στο τέλος, μπορείτε να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα από το κέλυφος βάζοντας το αυγό κάτω από τρεχούμενο νερό.

Διαβάστε επίσης 

Υγιές βάρος: Υπολογίστε την αναλογία μέσης-ισχίου και ξεχάστε τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Ξηροί καρποί: Αγαπούν την καρδιά και ενισχύουν την μνήμη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.