Κι, όμως, τόσο καιρό ρίχνουμε λάδι στα φαγητά με λάθος τρόπο

Το λάδι και δη το ελαιόλαδο αποτελεί την κυριότερη πηγή λίπους στη Μεσογειακή διατροφή. Οι ευεργετικές του δράσεις για την υγεία του ανθρώπου είναι ανυπολόγιστες και αποδεδειγμένες. Ήδη από την αρχαιότητα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στη διατροφή των Ελλήνων και μάλιστα αναφέρεται ως ο “υγρός χρυσός”.

Τα οφέλη

Το ελαιόλαδο οφείλει τα θετικά του οφέλη στα θρεπτικά του συστατικά. Αυτά είναι:

τα λιπαρά οξέα στα οποία υπάγονται τα μονοακόρεστα (π.χ. ελαϊκό οξύ 63-83%), που συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης και στη διατήρηση της φυσιολογικής συγκέντρωσης της «καλής» HDL-χοληστερόλης, και τα πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ ω-6 λινελαϊκό 6-8%, ω-3 λινολενικό 0,8%), που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα γιατί δεν συντίθενται από τον ανθρώπινο οργανισμό και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K)
Τοκοφερόλες και φαινόλες που δρουν ως αντιοξειδωτικά συνεισφέροντας στην επιβράδυνση της πορείας γήρανσης του οργανισμού και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται κατά τον μεταβολισμό εμποδίζοντας τη καρκινογόνο δράση βλαβερών ενώσεων.
Ελαιοκανθάλη που είναι βιοδραστική ουσία με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η καθημερινή κατανάλωση της επιτρεπόμενης ποσότητας ελαιολάδου συμβάλλει:

Στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό
Στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης
Στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος στα βρέφη όταν καταναλώνεται από τη μητέρα κατά τον θηλασμό
Στη σταδιακή πέψη των υδατανθράκων και το σωστό μεταβολισμό των διαβητικών.

Και ένα μυστικό…

Αν αγοράζεις λάδι από το σούπερ μάρκετ, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως τα περισσότερα μπουκάλια εκτός από το καπάκι, έχουν και ένα δεύτερο πώμα, το οποίο πρέπει να το τραβήξεις για να βγει και να ξεκινήσει η ροή του λαδιού. Τώρα, λοιπόν, θα καταλάβεις γιατί τόσο καιρό ρίχνουμε λάδι στα φαγητά με λάθος τρόπο.

Οι περισσότεροι το συγκεκριμένο πώμα το πετάνε. Συνηθισμένη κίνηση που μάλλον θα την κάνεις κι εσύ. Αλλά πρόσεξε, αν πράγματι την κάνεις, είναι λάθος. Αυτό, τουλάχιστον δείχνει ένα βίντεο που ανέβηκε στο TikTok καταρρίπτει μια συνήθεια χρόνων!

Γιατί σύμφωνα με το βίντεο, έχει λόγο ύπαρξης και συγκεκριμένο ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πετάμε. Για την ακρίβεια, πρέπει να το γυρίζουμε ανάποδα και να το πιέζουμε μέσα, προκειμένου αυτό να κάνει πιο ελεγχόμενη την ροή του λαδιού.

Δες το βίντεο

@chaldomom

crazy how this app works

♬ World’s Smallest Violin – AJR

Διαβάστε επίσης

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών

Αλεύρι μπανάνας : 4+1 λόγοι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

Ακόμα και τα ήπια συμπτώματα, που επιμένουν για μήνες μετά την COVID-19, σχετίζονται με καρδιακές βλάβες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.