Λάδι: Πώς να αποθηκεύετε σωστά το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το σησαμέλαιο

Αποθηκεύστε σωστά το λάδι, είτε πρόκειται για το ελαιόλαδο ή το σησαμέλαιο ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό λάδι, για να εξασφαλίσετε τα οφέλη του και να μην έχετε άσχημη γεύση στο φαγητό σας.

Είτε σας αρέσει να περιχύνετε λίγο σησαμέλαιο πάνω από το έτοιμο τηγανητό φαγητό είτε να σοτάρετε με ελαιόλαδο, η σωστή αποθήκευση όλων των λαδιών μαγειρικής σας μπορεί να δημιουργήσει ή να χαλάσει ένα γεύμα.

Γιατί; Αν και δεν είναι δύσκολο να τα αποθηκεύσετε σωστά, ορισμένα μαγειρικά λάδια μπορεί να ταγγίσουν εάν δεν διατηρηθούν στο κατάλληλο σημείο στην κουζίνα ή το ντουλάπι. Και η σωστή αποθήκευση εξαρτάται ακριβώς από τα μαγειρικά λάδια που χρησιμοποιείτε, καθώς και από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε.

Αποθήκευση λαδιού

“Όσον αφορά την αποθήκευση λαδιού, δεν υπάρχει ένα σκεύος που να ταιριάζει σε όλους. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται τα λάδια σε θερμότητα μέσα στα δοχεία τους σε τακτική βάση”, εξηγεί ο σεφ και ιδρυτής του Chefs Life Oils, Brian Malarkey στο realsimple.com. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο , τα φυτικά έλαια, τα φυστικέλαια και τα έλαια καρύδας πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος που είναι επίσης ξηρό—κατά προτίμηση σε ντουλάπι μακριά από συσκευές και ηλιακό φως επειδή η έκθεση στη θερμότητα διασπά τα έλαια και, αυτό με τη σειρά του, μπορεί να τους ταγγίσει».

Το ταγγισμένο μαγειρικό λάδι όχι μόνο έχει κακή γεύση, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, λέει η Aysegul Sanford, food blogger. «Η διαδικασία οξείδωσης παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας και να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη», εξηγεί. “Για να αποφευχθεί η οξείδωση, ο στόχος είναι να περιοριστεί η ποσότητα της υγρασίας και του αέρα που έρχεται σε επαφή με το λάδι. Τα γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία λειτουργούν καλύτερα και τα γυάλινα βάζα είναι υπέροχα επειδή είναι αεροστεγή και εύκολο να επαναχρησιμοποιηθούν”.

Πώς να αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο

“Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σαν φρέσκο ​​χυμό φρούτων. Το λάδι που πιέζουμε από τις ελιές είναι ευπαθές και σε αντίθεση με το εκλεκτό κρασί, δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου”, λέει η Mary Mori, αντιπρόεδρος τεχνικών υπηρεσιών στο California Olive Ranch. Όταν πρόκειται για την αποθήκευση ελαιόλαδου και οποιουδήποτε μαγειρικού λαδιού, η Mori σημειώνει ότι υπάρχουν μερικοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

«Υπάρχουν τέσσερις κύριοι εχθροί του μαγειρικού λαδιού – ο χρόνος, η θερμότητα, το οξυγόνο και το φως», εξηγεί. “Το οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της ποιότητας του λαδιού με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας τάγγιση (ή τάγγισμα όπως είναι ευρέως γνωστό), επομένως είναι σημαντικό να στερεώνετε πάντα σφιχτά το καπάκι όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Επίσης, καλό είναι να μη μεταφέρετε το λάδι σας σε νέο δοχείο ή να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος, γιατί αυτό επιτρέπει να μπει αρκετό οξυγόνο στο λάδι.

Όσον αφορά τη θερμότητα, η Mori σημειώνει ότι «ένα από τα καλύτερα μέρη για να αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο σας είναι ένα ντουλάπι σε δροσερό, σκοτεινό μέρος». “Μην αποθηκεύετε το λάδι σας κοντά στην εστία, καθώς η ζέστη επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο το λάδι αρχίζει να ταγγίζει. Βλέπω πολλούς ανθρώπους να αποθηκεύουν τα μπουκάλια τους με ελαιόλαδο στον πάγκο ακριβώς δίπλα στην κουζίνα τους. Όχι μόνο αυτό εκθέτουν το μπουκάλι σε θερμότητα, αλλά το φως επιταχύνει επίσης τη διαδικασία ταγγίσματος».

“Μιλώντας για φως, τα σκούρα πράσινα μπουκάλια μας είναι σκόπιμα” προσθέτει η Μόρι. Αυτή η απόχρωση σε πολλά διαφορετικά μπουκάλια ελαιόλαδου, βοηθά στο φιλτράρισμα των βλαβερών ακτίνων UV. Ακόμα, και σε ένα σκούρο μπουκάλι δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το ελαιόλαδο στον πάγκο. «Μπορείτε να το βάλετε με ασφάλεια στο ντουλάπι της κουζίνας σας για να διασφαλίσετε ότι το λάδι θα διατηρήσει την κορυφαία γεύση του», λέει.

Τέλος, η Mori επισημαίνει ότι «μόλις ανοίξετε το μπουκάλι σας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χρησιμοποιήστε το μέσα σε 30 έως 60 ημέρες», λέει. “Πάντα συνιστώ να αγοράζετε το σωστό μέγεθος φιάλης με βάση τη συνήθη χρήση σας”.

Πώς να αποθηκεύσετε το λάδι καρύδας

“Αποθηκεύστε το λάδι καρύδας σε ένα δοχείο με αεροστεγές καπάκι (μπορεί να είναι το δοχείο στο οποίο το αγοράσατε, απλά βεβαιωθείτε ότι το καπάκι κλείνει καλά) σε ένα ντουλάπι της κουζίνας σας μακριά από το φως”. «Το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικά υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά αρκετά σταθερό όσον αφορά τα έλαια, και άρα αντιστέκεται καλά στην οξείδωση και το τάγγισμα».

Αν και μπορείτε να βάλετε στο ψυγείο το λάδι καρύδας για να το διατηρήσετε φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι τέτοιο θα αλλάξει την υφή του. «Θα σκληρύνει το λάδι καρύδας», λέει. “Αυτό είναι ιδανικό εάν το χρησιμοποιείτε για εφαρμογές χωρίς ψήσιμο, αλλά μπορεί να δυσκολέψει τον χειρισμό του. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε λάδι, ο αέρας, το φως και οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τη διαδικασία αποικοδόμησης, γι’ αυτό αποθηκεύστε το λάδι καρύδα σε ένα σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι μακριά από το φως.”

Το ταγγισμένο ή χαλασμένο λάδι καρύδας φαίνεται από μια κιτρινωπή απόχρωση, ογκώδη υφή και μια ξινή ή πικρή μυρωδιά.

Πώς να αποθηκεύσετε το σησαμέλαιο

“Πάντα αποθηκεύω το σησαμέλαιο μου στο ψυγείο για να παρατείνω τη διάρκεια ζωής του. Το σησαμέλαιο είναι ευαίσθητο στη θερμότητα, το φως και την έκθεση στο οξυγόνο, αλλά σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο δεν στερεοποιείται πλήρως όταν φυλάσσεται στο ψυγείο”, σημειώνει. “Διατρέχει τον κίνδυνο να ταγγίσει εάν δεν αποθηκευτεί σωστά και θα έχει πικρή γεύση. Να αποθηκεύετε το σησαμέλαιο στο μπουκάλι που αγοράζεται.”

Γενικές συμβουλές για τα λάδια και την αποθήκευσή τους

Όταν πρόκειται για άλλα φυτικά έλαια, οι συμβουλές αποθήκευσης είναι παρόμοιες. “Όλα τα έλαια έχουν παρόμοια τρόπο αποθήκευσης. Η οξείδωση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τύπο λαδιού, όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι αβοκάντο, λάδι canola και άλλα φυτικά έλαια. Συνήθως, για τα έλαια που έχουν εξευγενιστεί, το φως έχει μικρότερη επίδραση, αλλά ο χρόνος, η θερμοκρασία και η έκθεση στο οξυγόνο εξακολουθούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο», λέει η Mori. «Αυτός είναι ο λόγος που έχετε την τάση να βρίσκετε φυτικό λάδι σε διαφανή πλαστικά μπουκάλια». Ωστόσο, όπως και το ελαιόλαδο, η Mori σημειώνει ότι αυτά τα λάδια δεν πρέπει να φυλάσσονται δίπλα σε θερμότητα. Αντίθετα, φυλάσσονται καλύτερα σε αεροστεγή δοχεία σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Διαβάστε επίσης

Το μυστικό που κρύβουν μέσα τους χωρίς να το καταλαβαίνουν οι μισοί από τους αρνητές εμβολιασμού

Τα πάντα για το νέο εμβόλιο της Novavax για την COVID-19 – Οι διαφορές του με τα άλλα

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ακόμη περιμένουν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.