Φρούτα : Ποια έχουν την περισσότερη και ποια τη λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα πρέπει να έχουν βασικό ρόλο στη διατροφή μας γιατί είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελούν επίσης, το τέλειο σνακ, ενώ μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά με το πρωινό, το γιαούρτι ή τα smoothies.

Η ζάχαρη που περιέχουν είναι φυσική, επομένως δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με την λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη που πολλές φορές είναι ολέθρια για την υγεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχουμε και στην κατανάλωση των φρούτων, για λόγους υγείας, καθώς οι διαβητικοί για παράδειγμα δεν μπορούν να καταναλώνουν αφειδώς γλυκά φρούτα.

Ούτε όμως και όσοι ενδιαφέρονται για το βάρος τους δεν πρέπει να το παρακάνουν με τα φρούτα, αναφέρει στο nutritiouslife.com, η διατροφολόγος Anthea Levi, MS, RD, και εξηγεί γιατί είναι καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα φρούτα με την περισσότερη ζάχαρη.

Ρόδι

Το ρόδι αν και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, είναι ψηλά στην κλίμακα ζάχαρης, με 1 φλιτζάνι να αντιστοιχεί σε 1,6 γραμμάρια ζάχαρης και 70 θερμίδες.

Μάνγκο

Το μάνγκο είναι πολύ καλό για την υγεία. Περιέχει φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό. Όμως, έχει επίσης φυσική ζάχαρη και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα, το μάνγκο έχει την γενναιόδωρη ποσότητα των 45 γραμμαρίων ζάχαρης, επομένως δεν είναι η καλύτερη επιλογή ειδικά αν παρακολουθείτε το βάρος σας ή τη ζάχαρη που καταναλώνετε. Μπορείτε να απολαύσετε μερικές φέτες, αλλά όχι ολόκληρο το φρούτο. Καλύτερα αποθηκεύστε το υπόλοιπο για αργότερα.

Κεράσια

Μπορεί να μη τους… φαίνεται, ωστόσο τα κεράσια έχουν αρκετή ζάχαρη. Ενα φλιτζάνι κεράσια περιέχει 18 γραμμάρια ζάχαρης. Αν λοιπόν γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ με κεράσια μπορεί εύκολα να χάσετε τον έλεγχο. Γι’ αυτό καλό είναι να μετρήσετε εκ των προτέρων πόσα θα φάτε για να γνωρίζετε ακριβώς πόση ζάχαρη θα καταναλώσετε.

Αχλάδια

Ενα αχλάδι μεσαίου μεγέθους έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης. Αν προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας, καλό είναι να μην τρώτε ολόκληρο το αχλάδι. Μια καλή λύση είναι να προσθέσετε μερικά κομμάτια αχλάδι σε κάποιο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή πάνω σε μια σαλάτα.

Σύκα

Δύο μόλις σύκα μεσαίου μεγέθους έχουν 16 γραμμάρια ζάχαρης. Αν λοιπόν παρακολουθείτε τη ζάχαρη που καταναλώνετε, κόψτε μερικά κομμάτια του και τοποθετήστε τα πάνω σε κατσικίσιο τυρί για μια πλούσια σε πρωτεΐνη απόλαυση ή χρησιμοποιήστε τα σε κάποια σάλτσα. Σε κάθε περίπτωση καταναλώστε τα με μέτρο.

Μπανάνες

Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους έχει 14 γραμμάρια ζάχαρης. Αν σας φαίνεται περισσότερο απ’ όσο θέλετε να πάρετε, τότε κόψτε τη μπανάνα σας στα δύο και καταναλώστε τη με το πρωινό σας, αφήνοντας την υπόλοιπη στην άκρη, ή επιλέξτε μια μικρή μπανάνα και καταναλώστε την ολόκληρη.

Ποια φρούτα περιέχουν τη λιγότερη ζάχαρη;

Μπορεί τα περισσότερα φρούτα να είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλλά όχι όλα. Υπάρχουν φρούτα που περιέχουν αμελητέες ποσότητες ζάχαρης και μπορείτε να τα φάτε σχεδόν άφοβα.

Αβοκάντο

Ένα ολόκληρο αβοκάντο περιέχει μόνο 1,33 γραμμάρια ζάχαρης. Μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας ή στο τοστ σας. Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που τα αβοκάντο περιέχουν ελάχιστη ζάχαρα, εν τούτοις είναι πλούσια σε θερμίδες, οπότε αν θέλετε να χάσετε βάρος δεν είναι τόσο καλή ιδέα να τα τρώτε καθημερινά.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, περιέχουν 5 γραμμάρια ζάχαρης και 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Να θυμάστε ότι οι φυτικές ίνες θα σας κάνουν να νιώθετε πιο χορτασμένοι, οπότε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα μούρα αποτελούν μια καλή επιλογή, είτε τα φάτε μόνα τους, είτε τα προσθέσετε σε κάποια συνταγή.

Πεπόνι

Μια μεσαία φέτα πεπονιού – σε αντίθεση με το καρπούζι- περιέχει μόλις 5 γραμμάρια ζάχαρης. Δοκιμάστε το με λίγο τυρί.

Παπάγια

Η παπάγια είναι αρκετά μεγάλη και ως εκ τούτου, η μισή παπάγια είναι αρκετά χορταστική και περιέχει μόλις 6 γραμμάρια ζάχαρης. Προσθέστε την στο γιαούρτι σας ή σε παγωτό γιαούρτι, για να απολαύσετε μια εξωτική τροπική γεύση.

Φράουλες

Ένα φλιτζάνι με ολόκληρες φράουλες περιέχει 7 γραμμάρια ζάχαρης. Προσθέστε φράουλες στο γιαούρτι ή στη σαλάτα σας.

Διαβάστε επίσης 

Οι 5 μύθοι για την ακμή και τη διατροφή που μπορούμε να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Δίαιτα: 4 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να την σταματήσετε

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.