Ρίξτε την αρτηριακή πίεση από το αλάτι, με τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο – Και δεν είναι μόνο η μπανάνα

Τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο μπορεί να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της βλάβης του υπερβολικού αλατιού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Οι δίαιτες πλούσιες σε αλάτι αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Με την ευρεία κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να περιορίσουν την πρόσληψη νατρίου.

Τώρα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι, για τις γυναίκες, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Στους άνδρες, ωστόσο, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο δεν είχε σημαντική επίδραση.

Μια δίαιτα υψηλή σε νάτριο, δηλαδή τα αλατισμένα φαγητά, πιστεύεται ευρέως ότι αυξάνουν τον κίνδυνο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα αλατιού, έτσι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ελέγξουν την πρόσληψη νατρίου.

Μια μελέτη από την Ολλανδία, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal , διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις του νατρίου τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ο καθηγητής Tim Spector δήλωσε στο Medical News Today:

«Η μεγάλης κλίμακας μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 25.000 συμμετέχοντες.

Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση και συνέλεξαν δείγμα ούρων. Υπολόγισαν τη διατροφική πρόσληψη των επιπέδων νατρίου και καλίου μετρώντας τα επίπεδα αυτών των δύο μετάλλων στα ούρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της πρόσληψης καλίου στην αρτηριακή πίεση, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την πρόσληψη νατρίου.

Στις γυναίκες, βρήκαν μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της συστολικής αρτηριακής πίεσης – καθώς η πρόσληψη καλίου αυξανόταν, η συστολική αρτηριακή πίεση μειωνόταν. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο σε εκείνες τις γυναίκες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη νατρίου.

Σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη νατρίου, κάθε 1 γραμμάριο ημερήσιας αύξησης του καλίου συσχετίστηκε με 2,4 χιλιοστά υδραργύρου (mm/Hg) χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

«Η μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά λίγο περισσότερο από 1 mm/Hg δεν είναι κλινικά σημαντική στην πράξη. Αυτό που δείχνει είναι ότι η πρόσληψη νατρίου από μόνη της δεν είναι ο μόνος παράγοντας στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε κατά την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, και οι εξατομικευμένες διατροφικές προσεγγίσεις είναι βασικές για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων για την υγεία», σημείωσε ο καθηγητής Spector.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της αρτηριακής πίεσης στους άνδρες.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 3.510 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου και όχι περισσότερο από 2.000 mg νατρίου την ημέρα. Οι περισσότεροι ενήλικες αυτή τη στιγμή έχουν πάρα πολύ νάτριο και πολύ λίγο κάλιο στη διατροφή τους.

Για να αυξήσει την πρόσληψη καλίου, ένα άτομο θα πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο .

Οι τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι:

  • μπανάνες
  • γλυκοπατάτες
  • αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα
  • φασόλια, μπιζέλια και φακές
  • θαλασσινά
  • αβοκάντο.

Ο καθηγητής Spector συμβουλεύει: «Νομίζω ότι η συμβουλή που πρέπει να δώσουμε είναι να αυξήσουμε τα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα, φυσικά πλούσια σε κάλιο, όπως αβοκάντο, όσπρια, αγκινάρες, παντζάρια και βερίκοκα, και να ελαχιστοποιήσουμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι συχνά πολύ υψηλό σε νάτριο».

Διαβάστε επίσης

Στ. Χανδακάς: Τεράστιες οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας – Απαιτείται συλλογική προσπάθεια

Πληρότητα 61,5% στις κλίνες COVID- Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.