Πληρότητα 61,5% στις κλίνες COVID- Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Δεν είναι μυστικό ότι η μεγάλη διασπορά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μάλιστα, η πληρότητα στις κλίνες COVID των νοσοκομείων αγγίζει το 61,5%. Την ίδια ώρα ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες χώρες και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) επαναλαμβάνει ότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

- Advertisement -

Ειδικότερα στις 4.496 διαθέσιμες κλίνες COVID της χώρα μας νοσηλεύονταν χθες 2.766 ασθενείς (πληρότητα 61,5%). Την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύονταν 2.510 ασθενείς σε 4.138 κλίνες (πληρότητα 60,6%).

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα μεγάλα νοσοκομεία της επικράτειας.

Η πληρότητα και η κατάσταση στις ΜΕΘ

Από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει αύξηση και στις νοσηλείες στις ΜΕΘ COVID, όπου χθες νοσηλεύονταν 135 ασθενείς, διασωληνωμένοι και μη, στις 259 διαθέσιμες κλίνες (πληρότητα 52,1%).

- Advertisement -

Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύονταν 127 ασθενείς (διασωληνωμένοι και μη) στις 258 διαθέσιμες κλίνες (πληρότητα 49,2%).

Η αύξηση της διασποράς της Όμικρον στην Ευρώπη έχει ανάλογα αποτελέσματα και γενικότερα. Με βάση τα στοιχεία από 16 ευρωπαϊκές χώρες, το ECDC αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ COVID την εβδομάδα από 11 έως 17 Ιουλίου έφτασαν αντίστοιχα στις 7,1 και 0,6 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 5,9 και 0,5 αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα (από 4 έως 10 Ιουλίου).

Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί στην Τσεχία, στην Εσθονία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία και στην Ουκρανία. Έχουν μειωθεί στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και έχουν μείνει σταθερές στη Γαλλία, στη Λετονία και στην Ολλανδία.

Αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ COVID σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσαν η Τσεχία, η Γαλλία και η Ουκρανία, μείωση η Ολλανδία και η Ισπανία και σταθεροποίηση η Εσθονία, η Ελλάδα και η Λετονία.

Θα αυξηθούν οι θάνατοι;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, θνητότητα πάνω από 10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανέφεραν η Ελλάδα, η Μάλτα, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υγειονομικές αρχές 8 χωρών (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Κόσσοβο, Λετονία και Μάλτα) ανέφεραν αύξηση στους δείκτες θνητότητας την τελευταία εβδομάδα, 15 χώρες ανέφεραν μείωση και 2 σταθεροποίηση (Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις για την Όμικρον 4 και 5 δεν συνδέονται, μεν, με βαρύτερη νόσο, ωστόσο η αυξημένη διασπορά σε μεγαλύτερες ηλικίες δείχνει ενδεχόμενη επιβάρυνση στους σκληρούς δείκτες.

Διαβάστε επίσης

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Νέο, υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας απέκτησε η Λευκάδα

«Blood & Beyond» Επιστημονική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση εθνικής επάρκειας αίματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.