Ο χειρότερος έτοιμος χυμός για το κοιλιακό λίπος

Αν και συνήθως ένας χυμός μπορεί να είναι υγιεινός και να προσφέρει κάποια λαμπρά οφέλη, ο έτοιμος χυμός από το σούπερ μάρκετ, τα περίπτερα και τα παντοπωλεία, μπορεί να σας φορτώνει λίπος και θερμίδες.

Κανένα φαγητό ή ποτό ή χυμός δεν προκαλεί κοιλιακό λίπος εξηγεί η διαιτολόγος Amy Goodson , MS, RD, CSSD, LD, στο eatthis.com . Ωστόσο, εάν λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε, μπορεί, μακροπρόθεσμα, να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στο πρόσθετο κοιλιακό λίπος.

Επομένως, τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως ορισμένοι χυμοί και smoothies με προσθήκη ζάχαρης, μπορεί να σας φορτώνουν με περιττές θερμίδες και λίπος χωρίς να το καταλαβαίνετε καν.

Όταν λέμε χυμός με ζάχαρη, δεν μιλάμε για τους 100% χυμούς που είναι μόνο ο χυμός των φρούτων και οι οποίοι δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, άρα δεν σας φορτώνουν με λίπος και θερμίδες.

“Χωρίς να το συνειδητοποιούν, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν πολλές πρόσθετες θερμίδες από ποτά με ζάχαρη”, λέει η Goodson. “Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα ποτά δεν σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, επομένως είναι εύκολο να καταναλώσετε αρκετές θερμίδες με ένα γεύμα ή σνακ ή ενδιάμεσα».

Με αυτά τα λόγια, η Goodson αναφέρει ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα αναψυκτικά, τη λεμονάδα και τα ενεργειακά ποτά όταν σκέφτονται τα ζαχαρούχα ποτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χυμοί, τα smoothies και άλλα φαινομενικά “υγιεινά” ποτά θα μπορούσαν επίσης να είναι βόμβες ζάχαρης και θερμίδων.

«Όλοι οι 100% χυμοί παρέχουν ζάχαρη με τη μορφή φρουκτόζης, μιας φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα και έχουν θρεπτικά οφέλη», εξηγεί.

Για παράδειγμα, ο 100% χυμός ροδιού παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά και κάλιο ενώ ο 100% χυμός πορτοκαλιού παρέχει βιταμίνη C και ορισμένες συγκεκριμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι, ενώ καταναλώνετε ζάχαρη, είναι μια ζάχαρη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχει επίσης οφέλη για την υγεία.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι χυμοί έχουν πρόσθετα σάκχαρα και περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Οι πορτοκαλί χυμοί 

Η Lauren Manaker, MS, RDN, LDN, CLEC, CPT, αναφέρει ότι τα «πορτοκαλί» ποτά μπορεί να είναι επιβλαβή.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές ποτών πορτοκαλιού στην αγορά που μοιάζουν σαν να είναι 100% χυμός πορτοκαλιού, ενώ στην πραγματικότητα, είναι φτιαγμένοι με προσθήκη ζάχαρης και τεχνητά συστατικά», λέει η Manaker. “Η κατανάλωση πολλών προστιθέμενων σακχάρων μπορεί να συμβάλει στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, και ορισμένες από αυτά τα προϊόντα συνεισφέρουν πολύ λίγα μικροθρεπτικά συστατικά – αν υπάρχουν καθόλου. Το καλύτερο είναι να επιμείνετε σε 100% χυμό πορτοκαλιού εάν θέλετε ένα ρόφημα με γεύση πορτοκαλιού”.

Η Goodson προσθέτει ότι αυτά τα είδη ποτών θα πρέπει να τα περιορίσετε στη διατροφή σας, καθώς έχουν ελάχιστα έως καθόλου θρεπτικά οφέλη και μπορούν να προσθέσουν πολλές επιπλέον θερμίδες στην ημέρα σας.

Πώς ξέρετε αν επιλέγετε τον σωστό χυμό;

Όταν αγοράζετε χυμό από κατάστημα, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε.
Πώς να επιλέξετε μια πιο υγιεινή επιλογή:

  • Ψάξτε για 100% χυμό. Αυτό σημαίνει ότι τα φρούτα στον χυμό πρέπει να είναι το πρώτο συστατικό στη λίστα συστατικών.
  • Ψάξτε για χυμούς χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
  • Ψάξτε για φρέσκους χυμούς. Ο χυμός δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που προήλθε από τα φρούτα.
  • Ψάξτε για πολτοποιημένο χυμό φρούτων. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το φρούτο πολτοποιήθηκε ή αναμειγνύεται, κάτι που προσθέτει φυτικές ίνες .
  • Καταναλώστε το σωστό μέγεθος μερίδας. Μία μερίδα 100% χυμού φρούτων είναι 170 γραμμάρια (αυτό μετράει ως μία μερίδα φρούτου).

Διαβάστε επίσης

Ο πλήρης καλοκαιρινός οδηγός διατροφής και περιποίησης για ενυδάτωση της επιδερμίδας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αεροπορικά ταξίδια, αν έχετε παθήσεις των οφθαλμών

Η δεξίωση του Διονύση στο Διόνυσο, η νυν και ο πρώην της διαπραγμάτευσης και ο ακαταλαβίστικος Θεοκλής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.